PrzepisPrzekąskiDo placków ziemniaczanych dodaję jeszcze jedno warzywo. Nie tuczą i są sto razy zdrowsze

Do placków ziemniaczanych dodaję jeszcze jedno warzywo. Nie tuczą i są sto razy zdrowsze

Placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. Są znacznie zdrowsze, niż zwykłe
Placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. Są znacznie zdrowsze, niż zwykłe
Źródło zdjęć: © canva.com
26.09.2023 10:25

Te placki ziemniaczane powinny cię zainteresować — zwłaszcza jesienią. To nie tylko doskonały smak, ale również sposób na wzmocnienie odporności. Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś — zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj.

Placki ziemniaczane to popularna przekąska, której osobiście nie wahamy się stawiać w jednym szeregu z takimi klasykami jak schabowy czy mielone. I podobnie jak w przypadku wspomnianych potraw, lubimy czasem w nich odrobinę namieszać. Dzisiaj chcemy cię zachęcić do tego samego, zwłaszcza że na nietypowym połączeniu, które zaraz zobaczysz, zyska też twój organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała tajemnica polega tu na dodaniu do placów ziemniaczanych kapusty kiszonej. Przypomnijmy, że kiszonki to jedna z najważniejszych i najskuteczniejszych pozycji żywieniowych w okresie wzmożonych przeziębień. Antyoksydanty i probiotyki z kapusty kiszonej będą cię wspierały podczas całej jesieni, a takie placki ziemniaczane będą cudownie smakowały. Zrób to raz, a ta potrawa stanie się częstym gościem w twoim jesiennym jadłospisie.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków typu B lub C,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • kminek,
  • tłuszcz do smażenia.
Kapusta kiszona i placki ziemniaczane mogą iść w parze
Kapusta kiszona i placki ziemniaczane mogą iść w parze© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odstaw na 5 minut, a następnie odlej z nich nadmiar wody.
  2. Kapustę kiszoną również odciśnij z soku. Następnie wyłóż ją na deskę i posiekaj.
  3. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól, popieprz.
  4. Teraz połącz kapustę, ziemniaki i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj do nich jogurt naturalny, mąkę, jajka. Dopraw szczyptą kminku. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz, na przykład rafinowaną oliwę z oliwek. Nakładaj przygotowaną masę i uformuj na patelni placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Powinno to zająć około czterech minut na stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także