Do tureckiego śniadania dorzucam jeden dodatek. Smakuje intensywniej
Szakszuka to jedno z tych śniadań, które nasyci cię na długi czas, a do jej przygotowania potrzebujesz w zasadzie tylko trzech składników: jajek, pomidorów i tłuszczu do smażenia. Wzbogacona o kilka dodatków zdecydowanie zyskuje na smaku, a jeden z nich potrafi dodać twojemu śniadaniu leśnego klimatu.
Szakszuka to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, które w ostatnich latach zdobyło popularność także w Polsce. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza "mieszankę", co doskonale oddaje charakter tego dania, ponieważ możesz dodać do niej właściwie co tylko masz pod ręką. Jesienią doskonale sprawdzają się grzyby, które nadają potrawie głębi smaku i sezonowego charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Szakszuka z grzybami
Najprostsza szakszuka składa się z jajek i pomidorów, ale niemal zawsze można spotkać ją z różnymi dodatkami i przyprawami. Papryka, cebula i czosnek to najczęstsze składniki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować czegoś zupełnie innego – na przykład grzybów. Dzięki temu szakszuka zyska nie tylko głębię smaku i bardziej niecodzienny charakter, ale też ciekawie wykorzystasz zebrane okazy.
Świetnie sprawdzą się te z ostatniego grzybobrania, na przykład borowiki, ale równie dobrze możesz sięgnąć po te dostępne przez cały rok, na przykład boczniaki. Choć tracą wtedy intensywny, leśny smak, potrawa wciąż pozostaje smaczna.
Przepis na szakszukę z grzybami
Składniki:
- 2 jajka,
- 200 g grzybów (na przykład borowiki),
- 200 g pomidorów z puszki lub passaty,
- pół czerwonej papryki,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka oliwy,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Grzyby oczyść i pokrój w cienkie plasterki lub drobne kawałki.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i posiekaj w drobną kostkę.
- Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj.
- Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż się zeszkli, dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty, następnie dorzuć grzyby i smaż przez około 5–6 minut, aż odparują i lekko się zarumienią.
- dodaj czosnek, kumin, słodką paprykę i szczyptę chili i zamieszaj.
- Wlej pomidory lub passatę, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Zrób w sosie dwa wgłębienia i delikatnie wbij do nich jajka, przykryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze kilka minut.
- Na koniec posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i podawaj z ulubionym pieczywem.