Dodaj do owsianki pół łyżeczki. Już od rana poczujesz magię świąt
Kiedy na śniadanie wjedzie owsianka, burczenie w brzuchu na długo ucichnie. Jeśli jeszcze dorzucisz do niej aromatyczną mieszankę przypraw, to uśmiech od samego rana masz jak w banku. W prostej owsiance można bowiem przemycić nieco świątecznej atmosfery.
03.12.2024 10:13
Zwykła owsianka zamieni się w niezwykłe śniadanie dzięki przyprawie piernikowej. Od samego rana czuć w kuchni świąteczny klimat, gdy korzenne aromaty mieszają się ze słodką wonią cytrusów. Przygotowanie takiej owsianki jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca już od pierwszej łyżeczki. Płatki owsiane to również bogate źródło błonnika, który nie tylko nasyci głodne brzuchy, ale również korzystnie wpływa na pracę jelit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka piernikowa - przepis na słodkie śniadanie
Jeśli nie byłeś do tej pory fanem owsianki i kojarzyła ci się głównie z mdłą papką z przedszkola, ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Kakaowa, korzenna, pomarańczowa i pyszna owsianka to idealny przepis na dobry start.
Najlepiej jest wykorzystać przyprawę do pierników domowej roboty. Sprawdzi się ona również do wypieków czy rozgrzewającej herbaty. Wybierając gotową mieszankę w sklepie, zwróć uwagę na jej skład. Powinny być to same przyprawy, bez zapychacza w postaci mąki czy skrobi.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 opakowanie serka typu skyr,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki kakao,
- pomarańcza lub mandarynki,
- ulubione orzechy,
- miód do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp płatki, kakao oraz przyprawę do piernika. Zalej wodą - powinno być jej 2 razy więcej niż płatków.
- Gotuj do miękkości. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Wymieszaj z waniliowym lub naturalnym skyrem oraz miodem i przełóż do miski.
- Ułóż na wierzchu filetowane kawałki cytrusów (bez skórki) i posyp posiekanymi orzechami.
Prosta owsianka piernikowa jest już gotowa. Jeśli lubisz intensywny smak, możesz dodać więcej przyprawy. Do posypania sprawdzą się świetnie orzechy włoskie lub pekan. Taka owsianka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!