Pierniczki alpejskie znikają u mnie jeszcze przed świętami. Są miękkie od razu po upieczeniu

Przepis na pierniczki alpejskie bazuje na standardowych składnikach. Podstawą jest aromatyczna masa z miodem i przyprawami korzennymi. Jednak ich wykonanie wymaga kilku dodatkowych kroków. To niezbędne, aby pierniczki były miękkie jak ciasteczka popularnych marek.

Chyba każdy uwielbia te ciasteczkaChyba każdy uwielbia te ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pierniczki alpejskie najlepiej smakują polane czekoladą, ale możesz je ozdabiać na wiele innych sposobów. Zaangażuj w ich przygotowywanie rodzinę lub przyjaciół. Wspólne pieczenie i ozdabianie pierniczków to świetna okazja do spotkania przed świętami Bożego Narodzenia. Z tego przepisu zrobisz również pierniczki alpejskie z nadzieniem owocowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Pierniczki alpejskie – czym się różnią od zwykłych pierniczków?

Ciasto na pierniczki alpejskie robisz z dodatkiem piany z białek, którą ubijasz z żółtkami na puszystą masę jajeczną. O odpowiednią strukturę ciasta dba również domieszka kwaśnej śmietany i sody oczyszczonej.

Nazwa pierniczków pochodzi od popularnych ciasteczek, które pierwotnie były kojarzone z marką Wedel, a obecnie można je znaleźć w sklepie z logotypem Milki. Te z opakowania mają kształt serc, są nadziewane dżemem owocowym i obtoczone w czekoladzie deserowej.

Przepis na miękkie i puszyste pierniczki

Składniki na 60 pierniczków w rozmiarze tych ze sklepu:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2 białka,
  • 150 g cukru,
  • 20 g kakao,
  • 150 g miodu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 8 g sody oczyszczonej,
  • 120 g masła,
  • 10 g mielonych goździków,
  • 3 g mielonego imbiru,
  • 2 g mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewasz miód, kakao i cukier. Dodajesz mielone goździki, imbir i pieprz. Gotujesz na małej mocy palnika przez 10 minut, mieszając, aby nic nie przywarło. Na koniec dodajesz masło i odstawiasz do przestygnięcia.
  2. W osobnym naczyniu mieszasz kwaśną śmietanę z sodą oczyszczoną.
  3. W wysokim pojemniku ubijasz białka na sztywną pianę. Dodajesz żółtka i miksujesz razem jeszcze przez 1-2 minuty.
  4. Do dużej miski przesiewasz mąkę. Ostrożnie przekładasz do niej masę jajeczną i mieszasz drewnianą łyżką. Po chwili wlewasz przygotowaną wcześniej, przestudzoną masę miodowo-korzenną.
  5. Do miski z masą na pierniczki dajesz śmietanę z sodą i łączysz składniki dłonią. Nie musisz długo wyrabiać ciasta, wystarczy, że powstanie spójna i gładka kula.
  6. Ciasto na pierniczki owijasz folią spożywczą i wstawiasz do lodówki na 16 godzin.
  7. Następnego dnia wyjmujesz je z lodówki. Rozgrzewasz piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wykładasz blachę papierem do pieczenia.
  8. Odkrawasz porcję ciasta i rozwałkowujesz na osobnym papierze do pieczenia na grubość ok. 3-5 mm. Wycinasz pierniczki foremkami w ulubionych kształtach. Układasz na blasze i wstawiasz do piekarnika na 10 minut.

Pierniczki alpejskie w czekoladzie

Polewę czekoladową możesz w łatwy sposób zrobić z czekolady mlecznej lub deserowej i odrobiny słodkiej śmietanki. W kąpieli wodnej roztapiasz czekoladę i mieszasz ze śmietanką do uzyskania spójnej i lekko lejącej się konsystencji.

Jeszcze gorącą polewę nakładasz na pierniczki lub maczasz w niej ciasteczka – jeśli chcesz, aby były w całości obtoczone w czekoladzie.

Pierniczki nadziewane powidłami lub marmoladą

Zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób nadziewać pierniczki alpejskie. To prostsze niż myślisz. Wystarczy na dwóch osobnych arkuszach papieru do pieczenia rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto.

Na pierwszy płat ciasta nakładasz w odstępach po ok. 5 cm po 1 kleksie marmolady lub powideł śliwkowych. Wystarczy dosłownie 1 łyżeczka nadzienia. Arkusz z nadzieniem przykrywasz drugą płachtą rozwałkowanego ciasta. Wokół wyraźnie zaznaczonych wzgórków wycinasz foremkami pierniczki.

Ciasteczka korzenne z nadzieniem pieczesz przez 12-15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯