Pierniczki alpejskie znikają u mnie jeszcze przed świętami. Są miękkie od razu po upieczeniu
Przepis na pierniczki alpejskie bazuje na standardowych składnikach. Podstawą jest aromatyczna masa z miodem i przyprawami korzennymi. Jednak ich wykonanie wymaga kilku dodatkowych kroków. To niezbędne, aby pierniczki były miękkie jak ciasteczka popularnych marek.
28.11.2024 11:10
Pierniczki alpejskie najlepiej smakują polane czekoladą, ale możesz je ozdabiać na wiele innych sposobów. Zaangażuj w ich przygotowywanie rodzinę lub przyjaciół. Wspólne pieczenie i ozdabianie pierniczków to świetna okazja do spotkania przed świętami Bożego Narodzenia. Z tego przepisu zrobisz również pierniczki alpejskie z nadzieniem owocowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierniczki alpejskie – czym się różnią od zwykłych pierniczków?
Ciasto na pierniczki alpejskie robisz z dodatkiem piany z białek, którą ubijasz z żółtkami na puszystą masę jajeczną. O odpowiednią strukturę ciasta dba również domieszka kwaśnej śmietany i sody oczyszczonej.
Nazwa pierniczków pochodzi od popularnych ciasteczek, które pierwotnie były kojarzone z marką Wedel, a obecnie można je znaleźć w sklepie z logotypem Milki. Te z opakowania mają kształt serc, są nadziewane dżemem owocowym i obtoczone w czekoladzie deserowej.
Zobacz także
Przepis na miękkie i puszyste pierniczki
Składniki na 60 pierniczków w rozmiarze tych ze sklepu:
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka jajek,
- 2 białka,
- 150 g cukru,
- 20 g kakao,
- 150 g miodu,
- 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 8 g sody oczyszczonej,
- 120 g masła,
- 10 g mielonych goździków,
- 3 g mielonego imbiru,
- 2 g mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzewasz miód, kakao i cukier. Dodajesz mielone goździki, imbir i pieprz. Gotujesz na małej mocy palnika przez 10 minut, mieszając, aby nic nie przywarło. Na koniec dodajesz masło i odstawiasz do przestygnięcia.
- W osobnym naczyniu mieszasz kwaśną śmietanę z sodą oczyszczoną.
- W wysokim pojemniku ubijasz białka na sztywną pianę. Dodajesz żółtka i miksujesz razem jeszcze przez 1-2 minuty.
- Do dużej miski przesiewasz mąkę. Ostrożnie przekładasz do niej masę jajeczną i mieszasz drewnianą łyżką. Po chwili wlewasz przygotowaną wcześniej, przestudzoną masę miodowo-korzenną.
- Do miski z masą na pierniczki dajesz śmietanę z sodą i łączysz składniki dłonią. Nie musisz długo wyrabiać ciasta, wystarczy, że powstanie spójna i gładka kula.
- Ciasto na pierniczki owijasz folią spożywczą i wstawiasz do lodówki na 16 godzin.
- Następnego dnia wyjmujesz je z lodówki. Rozgrzewasz piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wykładasz blachę papierem do pieczenia.
- Odkrawasz porcję ciasta i rozwałkowujesz na osobnym papierze do pieczenia na grubość ok. 3-5 mm. Wycinasz pierniczki foremkami w ulubionych kształtach. Układasz na blasze i wstawiasz do piekarnika na 10 minut.
Pierniczki alpejskie w czekoladzie
Polewę czekoladową możesz w łatwy sposób zrobić z czekolady mlecznej lub deserowej i odrobiny słodkiej śmietanki. W kąpieli wodnej roztapiasz czekoladę i mieszasz ze śmietanką do uzyskania spójnej i lekko lejącej się konsystencji.
Jeszcze gorącą polewę nakładasz na pierniczki lub maczasz w niej ciasteczka – jeśli chcesz, aby były w całości obtoczone w czekoladzie.
Pierniczki nadziewane powidłami lub marmoladą
Zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób nadziewać pierniczki alpejskie. To prostsze niż myślisz. Wystarczy na dwóch osobnych arkuszach papieru do pieczenia rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto.
Na pierwszy płat ciasta nakładasz w odstępach po ok. 5 cm po 1 kleksie marmolady lub powideł śliwkowych. Wystarczy dosłownie 1 łyżeczka nadzienia. Arkusz z nadzieniem przykrywasz drugą płachtą rozwałkowanego ciasta. Wokół wyraźnie zaznaczonych wzgórków wycinasz foremkami pierniczki.
Ciasteczka korzenne z nadzieniem pieczesz przez 12-15 minut.