Dodaj odrobinę do masy na kotlety. Twoje mielone będą wyjątkowo soczyste
05.06.2024 19:18, aktual.: 05.06.2024 19:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co zrobić, żeby kotlety mielone wyszły lepsze, niż kiedykolwiek? Odrobinę przy nich poeksperymentować! To nic prostszego: podczas robienia zakupów na obiad zajdź jeszcze do warzywniaczka i sięgnij po pewne zdrowe warzywo. I nie chodzi wcale o cebulę!
Czy przy tradycyjnych daniach warto majstrować? Według nas nie ma w tym nic złego! Ostatecznie zawsze chodzi o to, żeby smakowało — a nie o konwenanse i kulinarny puryzm. No dobrze, jest coś jeszcze: zdrowie. Nikt przecież nie chciałby, żeby wymyślone w pocie czoła urozmaicenia były szkodliwe dla organizmu. Ale spokojnie, dzisiejszy przykład zdecydowanie taki nie jest. Właściwie, to wręcz przeciwnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone — bo to je bierzemy dzisiaj "na warsztat" — to klasyczne danie polskiej, które jest bardzo podatne na różnego rodzaju kuchenne eksperymenty. Można je piec, łączyć z twarogiem (co nawet opisywaliśmy), a także innymi składnikami. Ostatnio stanowczo stwierdziliśmy, że jest jeszcze jeden dodatek, który doskonale uzupełniałby to danie. Chodzi o kalafiora, który nada kotletom puszystości, soczystości, a także nowych wartości odżywczych. Chyba nie musimy dłużej tłumaczyć, że warto spróbować? Daj nam znać, co o tym myślisz, a my tymczasem zapraszamy do przepisu!
Kotlety mielone z kalafiorem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- kilka różyczek kalafiora,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki i każdą zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj te składniki do mięsa (cebulę możesz wcześniej podsmażyć na patelni, jeśli chcesz).
- Teraz dopraw masę mięsną przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wbij też jajka i wsyp łyżkę bułki tartej. Alternatywnie możesz użyć namoczonej bułki.
- Z przygotowanej w ten sposób mieszanki uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Nie zapomnij na koniec odcisnąć kotletów z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!