Dodaj odrobinę do masy na kotlety. Twoje mielone będą wyjątkowo soczyste

Co zrobić, żeby kotlety mielone wyszły lepsze, niż kiedykolwiek? Odrobinę przy nich poeksperymentować! To nic prostszego: podczas robienia zakupów na obiad zajdź jeszcze do warzywniaczka i sięgnij po pewne zdrowe warzywo. I nie chodzi wcale o cebulę!

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek
Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 19:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy przy tradycyjnych daniach warto majstrować? Według nas nie ma w tym nic złego! Ostatecznie zawsze chodzi o to, żeby smakowało — a nie o konwenanse i kulinarny puryzm. No dobrze, jest coś jeszcze: zdrowie. Nikt przecież nie chciałby, żeby wymyślone w pocie czoła urozmaicenia były szkodliwe dla organizmu. Ale spokojnie, dzisiejszy przykład zdecydowanie taki nie jest. Właściwie, to wręcz przeciwnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone — bo to je bierzemy dzisiaj "na warsztat" — to klasyczne danie polskiej, które jest bardzo podatne na różnego rodzaju kuchenne eksperymenty. Można je piec, łączyć z twarogiem (co nawet opisywaliśmy), a także innymi składnikami. Ostatnio stanowczo stwierdziliśmy, że jest jeszcze jeden dodatek, który doskonale uzupełniałby to danie. Chodzi o kalafiora, który nada kotletom puszystości, soczystości, a także nowych wartości odżywczych. Chyba nie musimy dłużej tłumaczyć, że warto spróbować? Daj nam znać, co o tym myślisz, a my tymczasem zapraszamy do przepisu!

Kotlety mielone z kalafiorem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika© Pexels | Alesia Kozik

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i każdą zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj te składniki do mięsa (cebulę możesz wcześniej podsmażyć na patelni, jeśli chcesz).
  2. Teraz dopraw masę mięsną przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wbij też jajka i wsyp łyżkę bułki tartej. Alternatywnie możesz użyć namoczonej bułki.
  3. Z przygotowanej w ten sposób mieszanki uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Nie zapomnij na koniec odcisnąć kotletów z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!