Dodaj odrobinę do masy na kotlety. Twoje mielone będą wyjątkowo soczyste

Co zrobić, żeby kotlety mielone wyszły lepsze, niż kiedykolwiek? Odrobinę przy nich poeksperymentować! To nic prostszego: podczas robienia zakupów na obiad zajdź jeszcze do warzywniaczka i sięgnij po pewne zdrowe warzywo. I nie chodzi wcale o cebulę!

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiekKotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Czy przy tradycyjnych daniach warto majstrować? Według nas nie ma w tym nic złego! Ostatecznie zawsze chodzi o to, żeby smakowało — a nie o konwenanse i kulinarny puryzm. No dobrze, jest coś jeszcze: zdrowie. Nikt przecież nie chciałby, żeby wymyślone w pocie czoła urozmaicenia były szkodliwe dla organizmu. Ale spokojnie, dzisiejszy przykład zdecydowanie taki nie jest. Właściwie, to wręcz przeciwnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Kotlety mielone — bo to je bierzemy dzisiaj "na warsztat" — to klasyczne danie polskiej, które jest bardzo podatne na różnego rodzaju kuchenne eksperymenty. Można je piec, łączyć z twarogiem (co nawet opisywaliśmy), a także innymi składnikami. Ostatnio stanowczo stwierdziliśmy, że jest jeszcze jeden dodatek, który doskonale uzupełniałby to danie. Chodzi o kalafiora, który nada kotletom puszystości, soczystości, a także nowych wartości odżywczych. Chyba nie musimy dłużej tłumaczyć, że warto spróbować? Daj nam znać, co o tym myślisz, a my tymczasem zapraszamy do przepisu!

Kotlety mielone z kalafiorem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika © Pexels | Alesia Kozik

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i każdą zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj te składniki do mięsa (cebulę możesz wcześniej podsmażyć na patelni, jeśli chcesz).
  2. Teraz dopraw masę mięsną przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wbij też jajka i wsyp łyżkę bułki tartej. Alternatywnie możesz użyć namoczonej bułki.
  3. Z przygotowanej w ten sposób mieszanki uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Nie zapomnij na koniec odcisnąć kotletów z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥