Dodaj odrobinę do masy na kotlety. Twoje mielone będą wyjątkowo soczyste

Co zrobić, żeby kotlety mielone wyszły lepsze, niż kiedykolwiek? Odrobinę przy nich poeksperymentować! To nic prostszego: podczas robienia zakupów na obiad zajdź jeszcze do warzywniaczka i sięgnij po pewne zdrowe warzywo. I nie chodzi wcale o cebulę!

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiekKotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Czy przy tradycyjnych daniach warto majstrować? Według nas nie ma w tym nic złego! Ostatecznie zawsze chodzi o to, żeby smakowało — a nie o konwenanse i kulinarny puryzm. No dobrze, jest coś jeszcze: zdrowie. Nikt przecież nie chciałby, żeby wymyślone w pocie czoła urozmaicenia były szkodliwe dla organizmu. Ale spokojnie, dzisiejszy przykład zdecydowanie taki nie jest. Właściwie, to wręcz przeciwnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Kotlety mielone — bo to je bierzemy dzisiaj "na warsztat" — to klasyczne danie polskiej, które jest bardzo podatne na różnego rodzaju kuchenne eksperymenty. Można je piec, łączyć z twarogiem (co nawet opisywaliśmy), a także innymi składnikami. Ostatnio stanowczo stwierdziliśmy, że jest jeszcze jeden dodatek, który doskonale uzupełniałby to danie. Chodzi o kalafiora, który nada kotletom puszystości, soczystości, a także nowych wartości odżywczych. Chyba nie musimy dłużej tłumaczyć, że warto spróbować? Daj nam znać, co o tym myślisz, a my tymczasem zapraszamy do przepisu!

Kotlety mielone z kalafiorem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika
Kalafior sprawi, że kotlety mielone wyjdą soczyste i pełne błonnika © Pexels | Alesia Kozik

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i każdą zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj te składniki do mięsa (cebulę możesz wcześniej podsmażyć na patelni, jeśli chcesz).
  2. Teraz dopraw masę mięsną przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wbij też jajka i wsyp łyżkę bułki tartej. Alternatywnie możesz użyć namoczonej bułki.
  3. Z przygotowanej w ten sposób mieszanki uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Nie zapomnij na koniec odcisnąć kotletów z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni