Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Na zupę pomidorową chętnych nigdy nie brakuje, nawet wśród niejadków. Warto zadbać o to, by była przy tym naprawdę pożywna i zdrowa.
Zupa pomidorowa to kwintesencja typowego polskiego obiadu. Chociaż najczęściej gości na stołach w poniedziałki jako metamorfoza niedzielnego rosołu, to istnieje wersja, która jest tak pyszna i treściwa, że zasługuje na pojawianie się w menu znacznie częściej. Pomidorowa z czerwoną soczewicą ma w sobie wszystko, czego można oczekiwać od idealnej zupy: intensywny smak, bogactwo składników oraz solidną porcję wartości odżywczych. Po takim talerzu nikt nie będzie domagał się drugiego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku
Postaw na soczewicę
Dodanie czerwonej soczewicy do pomidorowej to sprytny sposób, by podnieść jej wartość odżywczą. Jest bowiem świetnym źródłem białka roślinnego. Dzięki temu zupa staje się bardziej sycącą i pożywna, na długo uciszająca burczenie w brzuchu. Soczewica jest także bogatym źródłem żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek. Zawiera także błonnik, który wspomaga pracę jelit, oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Czerwona soczewica to świetny zamiennik dla ryżu czy makaronu. Szybko się gotuje, jest delikatna i rozpada się, nadając zupie kremową konsystencję.
Pomidorowa z soczewicą
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy,
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej.
- Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę, uważając, żeby się nie przypalił.
- Dodaj starte warzywa i smaż, mieszając, przez około 5-7 minut, aż zmiękną.
- Wlej bulion, dodaj pomidory z puszki, przepłukaną soczewicę i wędzoną oraz słodką paprykę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolisz zupę o idealnie gładkiej konsystencji, możesz ją zmiksować blenderem.
Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Można ją również podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!