Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej

Na zupę pomidorową chętnych nigdy nie brakuje, nawet wśród niejadków. Warto zadbać o to, by była przy tym naprawdę pożywna i zdrowa.

Pożywna zupa pomidorowa ze strączkowym dodatkiemPożywna zupa pomidorowa ze strączkowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Zupa pomidorowa to kwintesencja typowego polskiego obiadu. Chociaż najczęściej gości na stołach w poniedziałki jako metamorfoza niedzielnego rosołu, to istnieje wersja, która jest tak pyszna i treściwa, że zasługuje na pojawianie się w menu znacznie częściej. Pomidorowa z czerwoną soczewicą ma w sobie wszystko, czego można oczekiwać od idealnej zupy: intensywny smak, bogactwo składników oraz solidną porcję wartości odżywczych. Po takim talerzu nikt nie będzie domagał się drugiego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Postaw na soczewicę

Dodanie czerwonej soczewicy do pomidorowej to sprytny sposób, by podnieść jej wartość odżywczą. Jest bowiem świetnym źródłem białka roślinnego. Dzięki temu zupa staje się bardziej sycącą i pożywna, na długo uciszająca burczenie w brzuchu. Soczewica jest także bogatym źródłem żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek. Zawiera także błonnik, który wspomaga pracę jelit, oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy.

Czerwona soczewica to bogactwo białka roślinnego
Czerwona soczewica to bogactwo białka roślinnego © Adobe Stock

Czerwona soczewica to świetny zamiennik dla ryżu czy makaronu. Szybko się gotuje, jest delikatna i rozpada się, nadając zupie kremową konsystencję.

Pomidorowa z soczewicą

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 400 g pomidorów krojonych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej olej.
  4. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę, uważając, żeby się nie przypalił.
  5. Dodaj starte warzywa i smaż, mieszając, przez około 5-7 minut, aż zmiękną.
  6. Wlej bulion, dodaj pomidory z puszki, przepłukaną soczewicę i wędzoną oraz słodką paprykę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  7. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolisz zupę o idealnie gładkiej konsystencji, możesz ją zmiksować blenderem.

Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Można ją również podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇