Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie
Kultowy dutch baby kojarzy ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment się to zmieni. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu z wytrawnymi dodatkami.
09.06.2024 07:23
Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań w wytrawnym wydaniu, przepis na genialne dutch baby na pewno skradnie ci serce. I choć zazwyczaj puszysty naleśnik w zapieczonej wersji kojarzy się ze słodkimi dodatkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować przepis w taki sposób, aby w głównej roli wystąpiły wytrawne dodatki.
A skoro o takich dodatkach już mowa, to w tym przypadku świetnie spisze się kombinacja kremowego beszamelu, jajek sadzonych, podpieczonych plastrów szynki i zielonego szczypiorku. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dutch baby w wytrawnym wydaniu? Dlaczego nie!
Składniki:
Beszamel:
- 20 g masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- ¾ szkl. mleka,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli.
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 50 g sera Bursztyn,
- ¼ szkl. posiekanego szczypiorku,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 1 łyżka masła,
- 4 plastry szynki,
- 3 jajka,
- 50 g sera Bursztyn,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania beszamelu. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą masło oraz mąkę.
Krok 2. Po dokładnym wymieszeniu jako kolejne składniki dodaję: musztardę francuską, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. I sos jest już gotowy!
Krok 3. Czas na ciasto naleśnikowe. Aby je zrobić przy pomocy kuchennej rózgi łącze ze sobą: jajka, mleko, musztardę, sól, mąkę, starty na tarce ser oraz drobno posiekany szczypiorek.
Krok 4. Na palniku podgrzewam patelnię o średnicy 26 cm wraz z dodatkiem masła. Następnie na kuchenne urządzenie wylewam jajeczną mieszankę, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki do przyszłego śniadania. Na patelni podpiekam najpierw plastry szynki, aby nadać im złocistych rumieńców. Po chwili na tej samej patelni przygotowuję jajka sadzone.
Krok 6. Na upieczonym naleśniku rozprowadzam sos beszamel. Następnie dodaję starty na tarce żółty ser, sadzone jajka oraz szynkę. To jednak nie koniec, bo po chwili na patelni ląduje kolejna porcja sosu i sera. Dopiero w takim wydaniu patelnia po raz kolejny może trafić do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 5 minut.
Krok 7. Gotowe śniadanie dekoruję świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!