Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Kultowy dutch baby kojarzy ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment się to zmieni. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu z wytrawnymi dodatkami.

Takie śniadanie można jeść praktycznie codziennieTakie śniadanie można jeść praktycznie codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań w wytrawnym wydaniu, przepis na genialne dutch baby na pewno skradnie ci serce. I choć zazwyczaj puszysty naleśnik w zapieczonej wersji kojarzy się ze słodkimi dodatkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować przepis w taki sposób, aby w głównej roli wystąpiły wytrawne dodatki.

A skoro o takich dodatkach już mowa, to w tym przypadku świetnie spisze się kombinacja kremowego beszamelu, jajek sadzonych, podpieczonych plastrów szynkizielonego szczypiorku. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Dutch baby w wytrawnym wydaniu? Dlaczego nie!

Składniki:

Beszamel:

  • 20 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki soli.

Ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • ¼ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 1 łyżka masła,
  • 4 plastry szynki,
  • 3 jajka,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania beszamelu. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą masło oraz mąkę.

W pierwszej kolejności łączę masło i makę
W pierwszej kolejności pracuję z masłem i maką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po dokładnym wymieszeniu jako kolejne składniki dodaję: musztardę francuską, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. I sos jest już gotowy!

Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw
Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na ciasto naleśnikowe. Aby je zrobić przy pomocy kuchennej rózgi łącze ze sobą: jajka, mleko, musztardę, sól, mąkę, starty na tarce ser oraz drobno posiekany szczypiorek

Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś"
Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku podgrzewam patelnię o średnicy 26 cm wraz z dodatkiem masła. Następnie na kuchenne urządzenie wylewam jajeczną mieszankę, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki do przyszłego śniadania. Na patelni podpiekam najpierw plastry szynki, aby nadać im złocistych rumieńców. Po chwili na tej samej patelni przygotowuję jajka sadzone.

Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu
Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na upieczonym naleśniku rozprowadzam sos beszamel. Następnie dodaję starty na tarce żółty ser, sadzone jajka oraz szynkę. To jednak nie koniec, bo po chwili na patelni ląduje kolejna porcja sosu i sera. Dopiero w takim wydaniu patelnia po raz kolejny może trafić do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 5 minut

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe śniadanie dekoruję świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze