Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Kultowy dutch baby kojarzy ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment się to zmieni. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu z wytrawnymi dodatkami.

Takie śniadanie można jeść praktycznie codziennieTakie śniadanie można jeść praktycznie codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań w wytrawnym wydaniu, przepis na genialne dutch baby na pewno skradnie ci serce. I choć zazwyczaj puszysty naleśnik w zapieczonej wersji kojarzy się ze słodkimi dodatkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować przepis w taki sposób, aby w głównej roli wystąpiły wytrawne dodatki.

A skoro o takich dodatkach już mowa, to w tym przypadku świetnie spisze się kombinacja kremowego beszamelu, jajek sadzonych, podpieczonych plastrów szynkizielonego szczypiorku. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Dutch baby w wytrawnym wydaniu? Dlaczego nie!

Składniki:

Beszamel:

  • 20 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki soli.

Ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • ¼ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 1 łyżka masła,
  • 4 plastry szynki,
  • 3 jajka,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania beszamelu. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą masło oraz mąkę.

W pierwszej kolejności łączę masło i makę
W pierwszej kolejności pracuję z masłem i maką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po dokładnym wymieszeniu jako kolejne składniki dodaję: musztardę francuską, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. I sos jest już gotowy!

Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw
Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na ciasto naleśnikowe. Aby je zrobić przy pomocy kuchennej rózgi łącze ze sobą: jajka, mleko, musztardę, sól, mąkę, starty na tarce ser oraz drobno posiekany szczypiorek

Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś"
Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku podgrzewam patelnię o średnicy 26 cm wraz z dodatkiem masła. Następnie na kuchenne urządzenie wylewam jajeczną mieszankę, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki do przyszłego śniadania. Na patelni podpiekam najpierw plastry szynki, aby nadać im złocistych rumieńców. Po chwili na tej samej patelni przygotowuję jajka sadzone.

Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu
Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na upieczonym naleśniku rozprowadzam sos beszamel. Następnie dodaję starty na tarce żółty ser, sadzone jajka oraz szynkę. To jednak nie koniec, bo po chwili na patelni ląduje kolejna porcja sosu i sera. Dopiero w takim wydaniu patelnia po raz kolejny może trafić do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 5 minut

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe śniadanie dekoruję świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇