Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie
Kultowy dutch baby kojarzy ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment się to zmieni. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu z wytrawnymi dodatkami.
Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań w wytrawnym wydaniu, przepis na genialne dutch baby na pewno skradnie ci serce. I choć zazwyczaj puszysty naleśnik w zapieczonej wersji kojarzy się ze słodkimi dodatkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować przepis w taki sposób, aby w głównej roli wystąpiły wytrawne dodatki.
A skoro o takich dodatkach już mowa, to w tym przypadku świetnie spisze się kombinacja kremowego beszamelu, jajek sadzonych, podpieczonych plastrów szynki i zielonego szczypiorku. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie
Dutch baby w wytrawnym wydaniu? Dlaczego nie!
Składniki:
Beszamel:
- 20 g masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- ¾ szkl. mleka,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli.
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 50 g sera Bursztyn,
- ¼ szkl. posiekanego szczypiorku,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 1 łyżka masła,
- 4 plastry szynki,
- 3 jajka,
- 50 g sera Bursztyn,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania beszamelu. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą masło oraz mąkę.