Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Kultowy dutch baby kojarzy ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment się to zmieni. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu z wytrawnymi dodatkami.

Takie śniadanie można jeść praktycznie codziennieTakie śniadanie można jeść praktycznie codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań w wytrawnym wydaniu, przepis na genialne dutch baby na pewno skradnie ci serce. I choć zazwyczaj puszysty naleśnik w zapieczonej wersji kojarzy się ze słodkimi dodatkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować przepis w taki sposób, aby w głównej roli wystąpiły wytrawne dodatki.

A skoro o takich dodatkach już mowa, to w tym przypadku świetnie spisze się kombinacja kremowego beszamelu, jajek sadzonych, podpieczonych plastrów szynkizielonego szczypiorku. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Dutch baby w wytrawnym wydaniu? Dlaczego nie!

Składniki:

Beszamel:

  • 20 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki soli.

Ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • ¼ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 1 łyżka masła,
  • 4 plastry szynki,
  • 3 jajka,
  • 50 g sera Bursztyn,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania beszamelu. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą masło oraz mąkę.

W pierwszej kolejności łączę masło i makę
W pierwszej kolejności pracuję z masłem i maką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po dokładnym wymieszeniu jako kolejne składniki dodaję: musztardę francuską, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. I sos jest już gotowy!

Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw
Oczywiście w sosie nie może zabraknąć przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na ciasto naleśnikowe. Aby je zrobić przy pomocy kuchennej rózgi łącze ze sobą: jajka, mleko, musztardę, sól, mąkę, starty na tarce ser oraz drobno posiekany szczypiorek

Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś"
Ciasto naleśnikowe w wytrawnym wydaniu ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku podgrzewam patelnię o średnicy 26 cm wraz z dodatkiem masła. Następnie na kuchenne urządzenie wylewam jajeczną mieszankę, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki do przyszłego śniadania. Na patelni podpiekam najpierw plastry szynki, aby nadać im złocistych rumieńców. Po chwili na tej samej patelni przygotowuję jajka sadzone.

Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu
Jajka sadzone to kolejny ważny element tego przepisu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na upieczonym naleśniku rozprowadzam sos beszamel. Następnie dodaję starty na tarce żółty ser, sadzone jajka oraz szynkę. To jednak nie koniec, bo po chwili na patelni ląduje kolejna porcja sosu i sera. Dopiero w takim wydaniu patelnia po raz kolejny może trafić do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 5 minut

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe śniadanie dekoruję świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe