PrzepisZ dyni można robić coś więcej niż tylko zupę. Zakochasz się od 1 kęsa

Z dyni można robić coś więcej niż tylko zupę. Zakochasz się od 1 kęsa

Ciepły tost z dżemem to coś, na co ochota przychodzi głównie okresem jesienno-zimowym. Jednak producenci dżemów często, poza słodkim smakiem, oferują nam takie przyjemności jak guma guar, kwas cytrynowy i tona pektyn. Średnio, prawda? Na szczęście nie musimy obejść się smakiem i możemy pyszny dżem zrobić samemu!

Dżem z dyni - Pyszności; Foto: screen z youtube.com; konto: On the Line With Alex
Dżem z dyni - Pyszności; Foto: screen z youtube.com; konto: On the Line With Alex

16.10.2022 18:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dżem dżemowi nierówny. To jasne. Niektóre ,,dżemopodobne" wyroby z hipermarketów przyprawiają o gęsią skórkę, zwłaszcza w momencie czytania ich składu. Takim wynalazkom mówimy zdecydowane nie, a mamy ku temu możliwości, kiedy po Internecie krążą tak wspaniałe przepisy jak ten poniżej.

Dżem z dyni - Pyszności; Foto: Canva
Dżem z dyni - Pyszności; Foto: Canva

Zresztą sprawdźcie sami. Oto przepis na dżem, jakiego jeszcze nie jedliście.

Dżem z dyni i jabłek z dodatkiem cynamonu i imbiru

Składniki:

  • 1kg dyni
  • 1kg jabłek
  • 2 cytryny
  • 20g imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mielonych goździków

Sposób przygotowania:

Usuń z dyni nasiona, pokrój w drobną kostkę. Nastaw piekarnik na 150 stopni i wstaw do niego dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut.

Obraz

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Następnie to samo zrób z imbirem. Do tej mieszanki dolej soku wyciśniętego z cytryn.

Wyjmij dynię z piekarnika. Powinna być już odpowiednio miękka. Kiedy ostygnie, obierz ją ze skórki i zblenduj w garnku.

Garnek ze zblendowaną dynią podgrzewaj na małym ogniu i dodaj kolejne składniki: starte jabłka z imbirem i sokiem z cytryny, cynamon, cukier i goździki. Co jakiś czas zamieszaj i poczekaj aż mieszanka zgęstnieje.

Wyparz odpowiednią ilość słoików i przełóż do nich dżem w momencie, gdy będzie bardzo gorący. Odstaw słoiki do góry dnem. Jeśli planujesz zrobić zapas, nie zapomnij o pasteryzacji.

To naprawdę wspaniałe, że rodzajów dżemu jest tyle, na ile starczy nam fantazji. W końcu na różne smaki nachodzi nas ochota. Powyższy dżem z dyni i jabłek sprawdzi się idealnie zarówno na zimowe wieczory spędzone pod kocem, jak i na jesienne śniadanie. Jakoś trzeba sobie w końcu polepszać humor, prawda?

A co powiecie na zimowe napary? Jeśli jesteście zainteresowani - rzućcie okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube!