Z dyni można robić coś więcej niż tylko zupę. Zakochasz się od 1 kęsa
Ciepły tost z dżemem to coś, na co ochota przychodzi głównie okresem jesienno-zimowym. Jednak producenci dżemów często, poza słodkim smakiem, oferują nam takie przyjemności jak guma guar, kwas cytrynowy i tona pektyn. Średnio, prawda? Na szczęście nie musimy obejść się smakiem i możemy pyszny dżem zrobić samemu!
16.10.2022 18:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dżem dżemowi nierówny. To jasne. Niektóre ,,dżemopodobne" wyroby z hipermarketów przyprawiają o gęsią skórkę, zwłaszcza w momencie czytania ich składu. Takim wynalazkom mówimy zdecydowane nie, a mamy ku temu możliwości, kiedy po Internecie krążą tak wspaniałe przepisy jak ten poniżej.
Zresztą sprawdźcie sami. Oto przepis na dżem, jakiego jeszcze nie jedliście.
Dżem z dyni i jabłek z dodatkiem cynamonu i imbiru
Składniki:
- 1kg dyni
- 1kg jabłek
- 2 cytryny
- 20g imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g cukru
- 1 łyżka mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Usuń z dyni nasiona, pokrój w drobną kostkę. Nastaw piekarnik na 150 stopni i wstaw do niego dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Następnie to samo zrób z imbirem. Do tej mieszanki dolej soku wyciśniętego z cytryn.
Wyjmij dynię z piekarnika. Powinna być już odpowiednio miękka. Kiedy ostygnie, obierz ją ze skórki i zblenduj w garnku.
Garnek ze zblendowaną dynią podgrzewaj na małym ogniu i dodaj kolejne składniki: starte jabłka z imbirem i sokiem z cytryny, cynamon, cukier i goździki. Co jakiś czas zamieszaj i poczekaj aż mieszanka zgęstnieje.
Wyparz odpowiednią ilość słoików i przełóż do nich dżem w momencie, gdy będzie bardzo gorący. Odstaw słoiki do góry dnem. Jeśli planujesz zrobić zapas, nie zapomnij o pasteryzacji.
To naprawdę wspaniałe, że rodzajów dżemu jest tyle, na ile starczy nam fantazji. W końcu na różne smaki nachodzi nas ochota. Powyższy dżem z dyni i jabłek sprawdzi się idealnie zarówno na zimowe wieczory spędzone pod kocem, jak i na jesienne śniadanie. Jakoś trzeba sobie w końcu polepszać humor, prawda?
A co powiecie na zimowe napary? Jeśli jesteście zainteresowani - rzućcie okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube!