Ekspresowe placuszki bez mleka i mąki. Możesz jeść bez obaw, bo nie tuczą jak racuchy
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w diety niskowęglowodanowe. Tanie, szybkie, puszyste, czyli dokładnie takie, jakie powinny być domowe śniadania.
Nie potrzebujesz mąki ani mleka, żeby zrobić coś smacznego. Wystarczą jajka, masło orzechowe i odrobina proszku do pieczenia. Kluczem jest jakość, a zwłaszcza masła orzechowego. Wybieraj takie z samych orzechów bez cukru, soli, oleju palmowego i dodatków z piekła rodem. Im krótszy skład, tym lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto
Placuszki wychodzą lekkie, ale sycące. Świetnie smakują z jogurtem typu skyr, owocami, konfiturą albo po prostu solo. Jeśli zależy ci na niskim IG, unikaj polewania ich syropem klonowym czy innymi cukrowymi bombami, lepiej dorzuć garść malin albo kilka orzechów. I wiesz, co jest najlepsze? Takie pankejki możesz bez żadnych wyrzeczeń jeś na diecie keto. Bo w składzie mają produkty pełne białka i zdrowych tłuszczy. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze zdrowe.
Przepis na keto pankejki bez mąki i cukru
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g masła orzechowego (2 pełne łyżki stołowe),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie.
- Do masy stopniowo dodawaj pianę z białek. Delikatnie mieszaj: masa ma być lekka i puszysta.
- Rozgrzej patelnię (możesz dodać odrobinę tłuszczu, ja proponuję oliwę lub olej w sprayu, wtedy nie wlejesz go za dużo; jeśli jednak nie masz, to dosłownie kropelka oleju wystarczy). Nakładaj porcje masy i smaż 3–4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Pankejki smaż na średnim lub małym ogniu. Lepiej dłużej poczekać niż mieć spalone na zewnątrz i surowe w środku. Uwierz mi, warto poświęcić więcej czasu i cieszyć się niesamowitym smakiem.
Pankejki low carb są idealne na diecie
Te placki to hit na wielu dietach, a szczególnie na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej. Pankejki praktycznie nie mają w sobie węgli, za to są pełne białka i dobrej jakości tłuszczów. Sama dieta keto jest dosyć kontrowersyjna. Mimo że pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi i zgubić sporo na wadze (zakładając, że jesteś w deficycie kalorycznym, bo on jest najważniejszy), ale ma wiele skutków ubocznych. Niesie ryzyko niedoborów i wielu problemów hormonalnych. Do tego można sobie rozwalić nerki. Jeśli chcesz ograniczyć węglowodany, możesz spróbować diety low carb lub po prostu zrezygnować z klasycznych słodyczy i mąki pszennej.