Porwij je w palcach i wrzuć do miski. Ta galareta deklasuje kultowe zimne nóżki
Galareta zwykle przygotowywana jest z okazji świętowania ważnych wydarzeń, takich jak święta, urodziny czy zwykłe spotkania w większym gronie. Najczęściej jej głównym składnikiem jest mięso wieprzowe, co nie każdemu przypada do gustu. Dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na galaretę z kurczaka, która jest nieco lżejsza i delikatniejsza w smaku.
Galareta z kurczaka to pyszna alternatywa dla tradycyjnej galarety, zwanej często zimnymi nóżkami. Kolosalnie ważna jest decyzja, w jaki sposób się ją podaje. Można zrobić ją w dużej formie, a następnie podzielić na porcje. Lepszym wyborem jest jednak rozlanie do pojedynczych miseczek - dzięki temu można mieć pewność, że w każdym naczyniu znajduje się dokładnie tyle samo najsmaczniejszych składników.
Do galarety z kurczaka konieczny jest także dodatek czegoś kwaśnego. Zwyczajowo skrapia się ją sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Inną opcją, dla osób poszukujących bardziej intensywnych smaków, jest zwykły ocet. Nie zapomnij również o postawieniu na stole dużej ilości chleba, który z galaretą doskonale współgra.
Przepis na delikatną galaretę z kurczaka
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 6 łyżeczek żelatyny (można dać mniej, jeśli bulion po stężeniu staje się galaretką)
- 350 g mięsa z kurczaka
- 1 marchew
- 1 jajko
- 100 g kukurydzy z puszki
- 50 g groszku z puszki
- garść siekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Galareta z kurczaka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od umycia i obrania marchewki ze skórki. Następnie pokrój ją w dość cienkie, lecz równomierne plasterki. Otwórz puszki kukurydzy i groszku. Odsącz je ze słonej zalewy i odstaw na bok.
Do garnka wlej litr bulionu, dodaj do niego oczyszczone ze ścięgien i wszelkich błonek mięso z kurczaka oraz plasterki marchewki. Doprowadź całość do wrzenia i zaczekaj kilka minut, aż będzie całkowicie ugotowane.
Wyłów z wywaru składniki i w jeszcze ciepłym rozpuść żelatynę. Dopraw go także solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na plasterki.
Niezależnie od wyboru naczynia, ułóż w nim na dnie jajko, marchewkę, kukurydzę, groszek, kurczaka oraz siekaną natkę pietruszki. Całość zalej bulionem i wstaw do lodówki na całą noc. O poranku galareta z kurczaka będzie idealnie stężała do jedzenia. Smacznego.
Na naszym kanale YouTube prezentujemy mnóstwo pysznych przepisów. Jednym z nich jest poniższy salceson z butelki: