Porwij je w palcach i wrzuć do miski. Ta galareta deklasuje kultowe zimne nóżki

Galareta zwykle przygotowywana jest z okazji świętowania ważnych wydarzeń, takich jak święta, urodziny czy zwykłe spotkania w większym gronie. Najczęściej jej głównym składnikiem jest mięso wieprzowe, co nie każdemu przypada do gustu. Dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na galaretę z kurczaka, która jest nieco lżejsza i delikatniejsza w smaku. 

Galareta z kurczakaGalareta z kurczaka - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Galareta z kurczaka to pyszna alternatywa dla tradycyjnej galarety, zwanej często zimnymi nóżkami. Kolosalnie ważna jest decyzja, w jaki sposób się ją podaje. Można zrobić ją w dużej formie, a następnie podzielić na porcje. Lepszym wyborem jest jednak rozlanie do pojedynczych miseczek - dzięki temu można mieć pewność, że w każdym naczyniu znajduje się dokładnie tyle samo najsmaczniejszych składników.

Galareta z kurczaka
Galareta z kurczaka - Pyszności; Foto: Canva

Do galarety z kurczaka konieczny jest także dodatek czegoś kwaśnego. Zwyczajowo skrapia się ją sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Inną opcją, dla osób poszukujących bardziej intensywnych smaków, jest zwykły ocet. Nie zapomnij również o postawieniu na stole dużej ilości chleba, który z galaretą doskonale współgra.

Przepis na delikatną galaretę z kurczaka

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 6 łyżeczek żelatyny (można dać mniej, jeśli bulion po stężeniu staje się galaretką)
  • 350 g mięsa z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 50 g groszku z puszki
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Galareta z kurczaka

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczaka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od umycia i obrania marchewki ze skórki. Następnie pokrój ją w dość cienkie, lecz równomierne plasterki. Otwórz puszki kukurydzy i groszku. Odsącz je ze słonej zalewy i odstaw na bok.

Do garnka wlej litr bulionu, dodaj do niego oczyszczone ze ścięgien i wszelkich błonek mięso z kurczaka oraz plasterki marchewki. Doprowadź całość do wrzenia i zaczekaj kilka minut, aż będzie całkowicie ugotowane.

Wyłów z wywaru składniki i w jeszcze ciepłym rozpuść żelatynę. Dopraw go także solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na plasterki.

Niezależnie od wyboru naczynia, ułóż w nim na dnie jajko, marchewkę, kukurydzę, groszek, kurczaka oraz siekaną natkę pietruszki. Całość zalej bulionem i wstaw do lodówki na całą noc. O poranku galareta z kurczaka będzie idealnie stężała do jedzenia. Smacznego.

Na naszym kanale YouTube prezentujemy mnóstwo pysznych przepisów. Jednym z nich jest poniższy salceson z butelki: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej