Jak zrobić galaretę w kształcie babki? Przepis na wielkanocną galaretę

Galareta w kształcie babki – jak zrobić? Przepis, składniki i wykonanie. Galareta wieprzowa często gości na świątecznym stole. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie wielkanocnej babki.

Galareta w kształcie babki. Pomysł na serwowanie

Chociaż galareta sama w sobie jest pysznym daniem, to z eleganckim jej serwowaniem mogą być problemy. Zamiast miseczek i małych filiżanek tym razem postawiliśmy na kształt, który kojarzy nam się z Wielkanocą – kształt babki.

Udowodnimy Ci, że nie trzeba dużych umiejętności i skomplikowanych foremek. Wystarczy wykorzystać sprzęty, które są w domu, żeby ciekawie zaserwować nawet najpopularniejsze danie.

Co zrobić, kiedy galareta jest mętna?

Najczęstszym powodem mętnienia galarety jest zbyt szybkie gotowanie lub włożenie mięsa do wrzącej wody zamiast zimnej. Jest to jednak wpadka, którą łatwo można naprawić. Żeby przywrócić galarecie klarowność, wystarczy umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość trzeba dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedź wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe.

Wielkanocna galareta – przepis wideo

Galareta w kształcie babki. Składniki

  • 1 litr galaretki
  • 3 marchewki-ugotowane
  • 200 g groszku zielonego
  • 200 g kukurydzy
  • 6 jajek-ugotowanych
  • 12 plastrów szynki

Jak zrobić galaretę w formie babki?

Przepis na galaretę w kształcie babki. Do przygotowania naszej galarety będziesz potrzebować formy na babkę. Na jej dno wyłóż część ugotowanej marchewki pokrojonej w plasterki, groszek i kukurydzę. Wyłóż połowę plastrów szynki.

Na szynkę dodaj kolejną porcję groszku i kukurydzy. Na brzegach formy ułóż plasterki marchewki. Następnie ułóż ugotowane na twardo i obrane jajka i kolejną porcję pysznej szynki.

Ostatnią warstwą będzie ponownie kukurydza i groszek. Na samym szczycie ułóż pokrojoną marchewkę i zalej całość galaretą. Wstaw do lodówki poczekaj aż stężeje.

Serwowanie galarety w kształcie babki

Kiedy nasza babka galaretowa już stężeje- czas na serwowanie. Wyjmij ją z formy, odwracając ją do góry nogami. Udekoruj na talerzy kiełkami, wędliną i czym tylko zechcesz.

Jak podawać galaretę?

Jak ją serwować? Krój w kawałki dokładnie tak, jak zrobiłbyś to z ciastem! To prosty i efektowny sposób na serwowanie galarety. I co najważniejsze- wystarczy tylko foremka na ciast0.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×