Gdy podałam te pieczone udka, goście zaniemówili. Byli zaskoczeni, że nie są drobiowe

Udka z kurczaka to jeden z najczęściej wybieranych pomysłów na domowy obiad. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu i lubiane przez całą rodzinę. Ale drób to nie jedyna opcja. Inne rodzaje mięsa również potrafią zaskoczyć smakiem, a szczególnie warte uwagi są delikatne udka z królika – kruche, aromatyczne i wciąż niedoceniane w polskich kuchniach.

Udka z królika to pyszny pomysł na obiad
Udka z królika to pyszny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy smak i efektowny wygląd. Mięso z królika to nie tylko zdrowa alternatywa dla drobiu, ale także sposób na kulinarne odkrycia. Pieczone warzywa i aromatyczne zioła sprawiają, że całość smakuje wybornie i na długo zapada w pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Dlaczego warto wybrać mięso z królika?

Mięso z królika to nie tylko wyjątkowy smak, ale też lekkość i wartości odżywcze. Jest lekkostrawne, bogate w białko, a przy tym zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina czy wołowina. To także źródło witamin z grupy B, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o zdrowie – w tym także dzieci.

Kucharze cenią mięso z królika za to, że doskonale chłonie przyprawy i aromaty ziół, co daje ogromne pole do kulinarnej kreatywności. Choć na co dzień chętnie sięgamy po znane przepisy z wykorzystaniem kurczaka, warto dać szansę królikowi. Jego mięso potrafi zaskoczyć delikatnością, a odpowiednio przyrządzone nogi są kruche, soczyste i pięknie komponują się z pieczonymi warzywami.

Udka z królika pieczone z warzywami w piekarniku

Składniki:

  • ok 600 g udek z królika (2 sztuki),
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół pora,
  • 200 ml białego wina,
  • 180 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj królika solą i pieprzem, i oprósz mąką.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło oraz 1 łyżkę oliwy. Obsmaż do lekkiego zrumienienia.
  3. Rozgrzej piekarnika na 180 stopni Celsjusza.
  4. Przełóż królika do naczynia żaroodpornego.
  5. Pokrój marchew, seler i pora, np. w półplasterki, wymieszaj z ziołami, podsmaż krótko na tej samej patelni co mięso.
  6. Dodaj warzywa do mięsa.
  7. Wszystko polej winem, wodą, sosem sojowym i resztą oliwy; dorzuć drobno pokrojony czosnek.
  8. Przykryj naczynie żaroodporne dopasowaną pokrywką lub szczelnie owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut.
  9. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą, solą i kurkumą.
  10. Wyciągnij na chwilę naczynie żaroodporne z piekarnika, aby dodać przyprawione ziemniaki i odwrócić mięso.
  11. Piecz kolejne 45 minut, a ostatnie 5-10 minut bez przykrycia, aż ziemniaki się przyrumienią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej