Gdy podałam te pieczone udka, goście zaniemówili. Byli zaskoczeni, że nie są drobiowe
Udka z kurczaka to jeden z najczęściej wybieranych pomysłów na domowy obiad. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu i lubiane przez całą rodzinę. Ale drób to nie jedyna opcja. Inne rodzaje mięsa również potrafią zaskoczyć smakiem, a szczególnie warte uwagi są delikatne udka z królika – kruche, aromatyczne i wciąż niedoceniane w polskich kuchniach.
To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy smak i efektowny wygląd. Mięso z królika to nie tylko zdrowa alternatywa dla drobiu, ale także sposób na kulinarne odkrycia. Pieczone warzywa i aromatyczne zioła sprawiają, że całość smakuje wybornie i na długo zapada w pamięć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Dlaczego warto wybrać mięso z królika?
Mięso z królika to nie tylko wyjątkowy smak, ale też lekkość i wartości odżywcze. Jest lekkostrawne, bogate w białko, a przy tym zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina czy wołowina. To także źródło witamin z grupy B, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o zdrowie – w tym także dzieci.
Kucharze cenią mięso z królika za to, że doskonale chłonie przyprawy i aromaty ziół, co daje ogromne pole do kulinarnej kreatywności. Choć na co dzień chętnie sięgamy po znane przepisy z wykorzystaniem kurczaka, warto dać szansę królikowi. Jego mięso potrafi zaskoczyć delikatnością, a odpowiednio przyrządzone nogi są kruche, soczyste i pięknie komponują się z pieczonymi warzywami.
Udka z królika pieczone z warzywami w piekarniku
Składniki:
- ok 600 g udek z królika (2 sztuki),
- 4 małe ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- pół pora,
- 200 ml białego wina,
- 180 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki mąki,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Natrzyj królika solą i pieprzem, i oprósz mąką.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło oraz 1 łyżkę oliwy. Obsmaż do lekkiego zrumienienia.
- Rozgrzej piekarnika na 180 stopni Celsjusza.
- Przełóż królika do naczynia żaroodpornego.
- Pokrój marchew, seler i pora, np. w półplasterki, wymieszaj z ziołami, podsmaż krótko na tej samej patelni co mięso.
- Dodaj warzywa do mięsa.
- Wszystko polej winem, wodą, sosem sojowym i resztą oliwy; dorzuć drobno pokrojony czosnek.
- Przykryj naczynie żaroodporne dopasowaną pokrywką lub szczelnie owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą, solą i kurkumą.
- Wyciągnij na chwilę naczynie żaroodporne z piekarnika, aby dodać przyprawione ziemniaki i odwrócić mięso.
- Piecz kolejne 45 minut, a ostatnie 5-10 minut bez przykrycia, aż ziemniaki się przyrumienią.