Gdy widzę w sklepie, kupuję bez wahania. W Holandii to jedna z najzdrowszych ryb
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Już w weekend warto przygotować śledzie w pysznym sosie – tradycyjne, na słodko lub w curry. Najwyższy czas na wybór odpowiednich filetów. Na opakowaniach i etykietach śledzi w sklepach często figuruje napis "à la matias". To dlatego, że ten rodzaj śledzia cieszy się najlepszym smakiem i największym uznaniem szefów kuchni. Ostatnio w marketach pojawiły się pożądane matiasy. Czy warto je kupić?
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb morskich. Zawierają dużą ilość białka i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Są bogate w witaminę D, A, E, B12, selen, żelazo, jod i fosfor. Im młodsze filety, tym zdrowsze. Ryby, które w morzach i oceanach pływają krótko, mają niską zawartość metali ciężkich, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Matiasy żyją niecały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia
Śledzie holenderskie – kiedy są najsmaczniejsze?
Matiasy są mocno związane z kulturą holenderską. To tam przyjął się zwyczaj poławiania i spożywania młodych śledzi, które nazywane są "maatjesharing", czyli śledziami dziewiczymi. Są to ryby poławiane z głębin Atlantyku, które nie miały jeszcze tarła. Średnio mają około 1 roku.
Młode okazy poławiane są od maja do lipca. Wtedy smakują najlepiej. Najczęściej są przygotowywane tylko w lekkiej solance. Holendrzy jedzą je w specyficzny sposób. Chwytają za ogon, który najczęściej łączy obydwa filety, maczają w cebulce, odchylają głowę i pochłaniają rybę w całości.
Sezon na śledzie otwiera holenderskie święto Vlaggetjesdag. Z początkiem czerwca w Holandii organizowane są festiwale i wydarzenia, których stałym punktem jest wspólne spożywanie śledzi.
Jakie matiasy są dostępne w grudniu?
Matiasy zazwyczaj spożywane są na świeżo. Jednak mogą być przechowywane w oleju przez dłuższy czas – w takie formie najczęściej są dostępne w sklepach w grudniu. W solance pozostają świeże przez ok. 2-4 tygodnie. Ostatnią opcją jest mrożenie śledzi – w ujemnej temperaturze zachowują świeżość od 3 do 6 miesięcy.
Kupując śledzie w markecie, zwróć uwagę na certyfikat jakości, który poświadcza, że ryba została zamrożona od razu po złowieniu. Sprawdź, czy opakowanie jest szczelne i czy filety nie są pokryte śniegiem. Szron wewnątrz opakowania świadczy o tym, że ryba została już rozmrożona, na przykład podczas transportu.
Ile kosztują oryginalne matiasy?
Holenderskie matiasy w sezonie kosztują 2-3 euro za sztukę. W Polsce śledzie mrożone, rozmrożone lub w oleju są sprzedawane w cenie ok. 80 złotych za kilogram. Za tackę ważącą 300 g zapłacić więc ok. 20 złotych. Oczywiście, wszystko zależy od producenta, jakości śledzi i ilości filetów w opakowaniu.
3 najlepsze przepisy na wigilijne śledzie
Śledzie na wigilijnym stole zaskakują różnorodnością smaków i form podania. Oto trzy przepisy, które najczęściej przygotowywane są w Polsce:
- śledzie w oleju z cebulą – klasyczna i prosta wersja, która nigdy nie wychodzi z mody. Wymocz filety śledziowe, ułóż je warstwowo w słoiku z cebulą pokrojoną w piórka i zalej olejem. Dzięki temu śledzie zachowają świeżość i delikatny smaku. Do przekąski warto użyć oleju nierafinowanego, na przykład lnianego,
- śledzie w śmietanie – dla miłośników łagodnych smaków. Filety śledziowe pokrój na kawałki, wymieszaj z gęstą śmietaną, cebulą, jabłkiem i przyprawami. Ta kremowa kompozycja cieszy się popularnością z uwagi świeżość i delikatne nuty,
- śledzie po kaszubsku – jeśli chcesz połączyć słodycz i kwasowość, ten przepis będzie idealny dla ciebie. Śledzie marynowane w zalewie z koncentratem pomidorowym, cebulą, octem i rodzynkami tworzą wyrazisty smak, który uświetni każde świąteczne przyjęcie.