Gofry palce lizać. Jeszcze smaczniejsze niż w budce nad morzem

Mimo że lato jest już tylko wspomnieniem, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych wakacyjnych przysmaków. Jednym z nich są niewątpliwie gofry. Chrupiące i rumiane gofry możemy przygotować w domowym zaciszu. Z dodatkiem sezonowego warzywa będą jeszcze smaczniejsze.

Gofry dynioweGofry dyniowe
Źródło zdjęć: © Dynia od kuchni
Katarzyna Gileta

Jesienią w naszych kuchniach niepodzielnie króluje dynia. Nic dziwnego, jest nie tylko smacznym i zdrowym warzywem, ale również można ją wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Zupę dyniową znają chyba wszyscy, ale na tym kulinarny potencjał się nie kończy. W książce "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" znajdziemy wiele inspiracji. Wśród nich jest przepis na gofry dyniowe.

Gofry dyniowe kuszą swoim pięknym kolorem i korzennym aromatem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy lunch do pracy. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Gofry dyniowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 150 g purée z dyni,
  • 60 g rozpuszczonego masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, cukier, sól i kurkumę.
  2. Dodaj jajko, mleko, purée z dyni i roztopione, przestudzone masło. Zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera na lejące się ciasto.
  3. Nagrzej gofrownicę i rozsmaruj ciasto na całej powierzchni. Smaż przez 7 minut, a potem przełóż na kratkę, żeby gofry odparowały i stały się chrupiące.
  4. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień"

Okładka książki
Okładka książki © Dynia od kuchni
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇