InspiracjeGofry palce lizać. Jeszcze smaczniejsze niż w budce nad morzem

Gofry palce lizać. Jeszcze smaczniejsze niż w budce nad morzem

Gofry dyniowe
Gofry dyniowe
Źródło zdjęć: © Dynia od kuchni
Katarzyna Gileta
16.10.2023 12:37, aktualizacja: 20.03.2024 11:42

Mimo że lato jest już tylko wspomnieniem, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych wakacyjnych przysmaków. Jednym z nich są niewątpliwie gofry. Chrupiące i rumiane gofry możemy przygotować w domowym zaciszu. Z dodatkiem sezonowego warzywa będą jeszcze smaczniejsze.

Jesienią w naszych kuchniach niepodzielnie króluje dynia. Nic dziwnego, jest nie tylko smacznym i zdrowym warzywem, ale również można ją wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Zupę dyniową znają chyba wszyscy, ale na tym kulinarny potencjał się nie kończy. W książce "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" znajdziemy wiele inspiracji. Wśród nich jest przepis na gofry dyniowe.

Gofry dyniowe kuszą swoim pięknym kolorem i korzennym aromatem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy lunch do pracy. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry dyniowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 150 g purée z dyni,
  • 60 g rozpuszczonego masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, cukier, sól i kurkumę.
  2. Dodaj jajko, mleko, purée z dyni i roztopione, przestudzone masło. Zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera na lejące się ciasto.
  3. Nagrzej gofrownicę i rozsmaruj ciasto na całej powierzchni. Smaż przez 7 minut, a potem przełóż na kratkę, żeby gofry odparowały i stały się chrupiące.
  4. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień"

Okładka książki
Okładka książki© Dynia od kuchni
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także