Gofry palce lizać. Jeszcze smaczniejsze niż w budce nad morzem
Mimo że lato jest już tylko wspomnieniem, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych wakacyjnych przysmaków. Jednym z nich są niewątpliwie gofry. Chrupiące i rumiane gofry możemy przygotować w domowym zaciszu. Z dodatkiem sezonowego warzywa będą jeszcze smaczniejsze.
Jesienią w naszych kuchniach niepodzielnie króluje dynia. Nic dziwnego, jest nie tylko smacznym i zdrowym warzywem, ale również można ją wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Zupę dyniową znają chyba wszyscy, ale na tym kulinarny potencjał się nie kończy. W książce "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" znajdziemy wiele inspiracji. Wśród nich jest przepis na gofry dyniowe.
Gofry dyniowe kuszą swoim pięknym kolorem i korzennym aromatem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy lunch do pracy. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Gofry dyniowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 150 g purée z dyni,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- 220 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- szczypta kurkumy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, cukier, sól i kurkumę.
- Dodaj jajko, mleko, purée z dyni i roztopione, przestudzone masło. Zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera na lejące się ciasto.
- Nagrzej gofrownicę i rozsmaruj ciasto na całej powierzchni. Smaż przez 7 minut, a potem przełóż na kratkę, żeby gofry odparowały i stały się chrupiące.
- Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień"