Gofry palce lizać. Jeszcze smaczniejsze niż w budce nad morzem
Mimo że lato jest już tylko wspomnieniem, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych wakacyjnych przysmaków. Jednym z nich są niewątpliwie gofry. Chrupiące i rumiane gofry możemy przygotować w domowym zaciszu. Z dodatkiem sezonowego warzywa będą jeszcze smaczniejsze.
16.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:42
Jesienią w naszych kuchniach niepodzielnie króluje dynia. Nic dziwnego, jest nie tylko smacznym i zdrowym warzywem, ale również można ją wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Zupę dyniową znają chyba wszyscy, ale na tym kulinarny potencjał się nie kończy. W książce "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" znajdziemy wiele inspiracji. Wśród nich jest przepis na gofry dyniowe.
Gofry dyniowe kuszą swoim pięknym kolorem i korzennym aromatem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy lunch do pracy. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry dyniowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 150 g purée z dyni,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- 220 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- szczypta kurkumy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, cukier, sól i kurkumę.
- Dodaj jajko, mleko, purée z dyni i roztopione, przestudzone masło. Zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera na lejące się ciasto.
- Nagrzej gofrownicę i rozsmaruj ciasto na całej powierzchni. Smaż przez 7 minut, a potem przełóż na kratkę, żeby gofry odparowały i stały się chrupiące.
- Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień"