Gołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem

Gołąbki, czyli jedno z flagowych dań w naszym kraju. Mamy na nie różne receptury, najczęściej podawane są z mięsem. Natomiast Magda Gessler zaskoczyła nas swoim przepisem. W gołąbkach umieszcza farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej. Gołąbki Magdy Gessler są nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś takich gołąbków? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Sprawdźcie ten przepis.

Obrazek

Gołąbki z dorszem składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilogram świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
Obrazek
Zawijanie gołąbków - Pyszności

Gołąbki Magdy Gessler - przygotowanie

Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty i wybrania najlepszych z nich. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą. Rybę należy umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry to bardzo ważne jeśli chcemy, żeby nasze gołąbki były pyszne. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy całość do ryby. Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną. Gotujemy ją według wskazówkę na opakowaniu i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Na każdy liść nałóż około 1 – 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia z obu stron. Układamy na blaszce do pieczenia, najlepiej ciasno, jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut  tak by delikatnie się przyrumieniły. Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do różnych sosów.  Gotowe!

Jeśli chcesz przetestować ten lub inny z naszych przepisów wejdź w zamieszczony poniżej link do naszego profilu na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu