PrzepisGołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem

Gołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem

Gołąbki, czyli jedno z flagowych dań w naszym kraju. Mamy na nie różne receptury, najczęściej podawane są z mięsem. Natomiast Magda Gessler zaskoczyła nas swoim przepisem. W gołąbkach umieszcza farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej. Gołąbki Magdy Gessler są nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś takich gołąbków? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

Gołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem
Paulina

23.06.2022 | aktual.: 15.09.2023 12:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Sprawdźcie ten przepis.

Obraz

Gołąbki z dorszem składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilogram świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
Zawijanie gołąbków - Pyszności
Zawijanie gołąbków - Pyszności

Gołąbki Magdy Gessler - przygotowanie

Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty i wybrania najlepszych z nich. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą. Rybę należy umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry to bardzo ważne jeśli chcemy, żeby nasze gołąbki były pyszne. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy całość do ryby. Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną. Gotujemy ją według wskazówkę na opakowaniu i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Na każdy liść nałóż około 1 – 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia z obu stron. Układamy na blaszce do pieczenia, najlepiej ciasno, jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut  tak by delikatnie się przyrumieniły. Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do różnych sosów.  Gotowe!

Jeśli chcesz przetestować ten lub inny z naszych przepisów wejdź w zamieszczony poniżej link do naszego profilu na YouTube.

jedzenieMagda Gesslerprzepis