PrzepisDania główneGołąbki owinięte boczkiem

Gołąbki owinięte boczkiem

Gołąbki owinięte boczkiem
Pyszności

01.10.2020 17:00, aktual.: 15.09.2023 12:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Genialne gołąbki owinięte boczkiem to nasza tajna receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Nasze gołąbki zapiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Gołąbki

  1. 400 g mielone mięso wieprzowe
  2. 200 g ryż biały ugotowany
  3. 1 szt. cebula usmażona
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/3 szkl. świeży koperek posiekny
  6. 12 szt. liście z białej kapusty podgotowane
  7. 1 łyżka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Sos

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1/3 łyżeczki pieprz
  3. 600 g passata pomidorowa
  4. 1 łyżka suszony majeranek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mięso wieprzowe, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, koperek, jajko, pieprz i sól.

Obraz

2. Umieść farsz w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń w gołąbki.

Obraz

3. Każdego gołąbka obtocz plastrami boczku.

Obraz

4. W formie do Ovi przygotuj sos. W tym celu połącz: passatę pomidorową, suszony majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Do formy dodaj gołąbki. Następnie piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także