PrzepisGenialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!

Genialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!

Góralska kwaśnica to coś, o co zawsze prosiliśmy naszą babcię. Przywiozła ten przepis z Podhala, skąd pochodziła cała jej rodzina. Ten przepis jest po prostu obłędny!

Genialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!
Ewa

Składniki:

  • 500 g dobrych, wędzonych żeberek
  • 800 g kiszonej kapusty (najlepiej swojskiej)
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 5 większych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • majeranek, liście laurowe
  • sól i pieprz
Obraz

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podsmaż pokrojone w kostkę cebulę (na sucho).
  2. Żeberka pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć razem z pokrojoną kapustą kiszoną i sokiem do garnka.
  3. Wlej wodę do 3/4 wysokości i zagotuj.
  4. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj do zupy, gdy kapusta już zmięknie.
  5. Po zagotowaniu dodaj liście laurowe. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  7. Do zupy dodaj ugotowane ziemniaki razem z wodą, zamieszaj i gotuj razem przez chwilę, żeby smaki się połączyły.
Obraz

Kwaśnica jest jak bigos- najlepiej smakuje następnego dnia. Na Podhalu kwaśnicę serwuje się z kawałkami żeberek i pieczywem, najlepiej grubo pokrojonym.

Ta zupa powinna być kwaśna, w końcu tak wskazuje nazwa! Jeśli jednak nie przepadasz za mocno kwaśnymi potrawami, to dodaj mniej soku z kiszonej kapusty.

Obraz

Wybrane dla Ciebie