PrzepisGenialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!
Genialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!
Góralska kwaśnica to coś, o co zawsze prosiliśmy naszą babcię. Przywiozła ten przepis z Podhala, skąd pochodziła cała jej rodzina. Ten przepis jest po prostu obłędny!
Ewa
Składniki:
- 500 g dobrych, wędzonych żeberek
- 800 g kiszonej kapusty (najlepiej swojskiej)
- 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 5 większych ziemniaków
- 100 g boczku
- majeranek, liście laurowe
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnku podsmaż pokrojone w kostkę cebulę (na sucho).
- Żeberka pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć razem z pokrojoną kapustą kiszoną i sokiem do garnka.
- Wlej wodę do 3/4 wysokości i zagotuj.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj do zupy, gdy kapusta już zmięknie.
- Po zagotowaniu dodaj liście laurowe. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Do zupy dodaj ugotowane ziemniaki razem z wodą, zamieszaj i gotuj razem przez chwilę, żeby smaki się połączyły.
Kwaśnica jest jak bigos- najlepiej smakuje następnego dnia. Na Podhalu kwaśnicę serwuje się z kawałkami żeberek i pieczywem, najlepiej grubo pokrojonym.
Ta zupa powinna być kwaśna, w końcu tak wskazuje nazwa! Jeśli jednak nie przepadasz za mocno kwaśnymi potrawami, to dodaj mniej soku z kiszonej kapusty.