Genialny przepis na góralską kwaśnicę babci Stasi. Przywiozła go z Podhala!

Góralska kwaśnica to coś, o co zawsze prosiliśmy naszą babcię. Przywiozła ten przepis z Podhala, skąd pochodziła cała jej rodzina. Ten przepis jest po prostu obłędny!

Obrazek
Ewa

Składniki:

  • 500 g dobrych, wędzonych żeberek
  • 800 g kiszonej kapusty (najlepiej swojskiej)
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 5 większych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • majeranek, liście laurowe
  • sól i pieprz
Obrazek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podsmaż pokrojone w kostkę cebulę (na sucho).
  2. Żeberka pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć razem z pokrojoną kapustą kiszoną i sokiem do garnka.
  3. Wlej wodę do 3/4 wysokości i zagotuj.
  4. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj do zupy, gdy kapusta już zmięknie.
  5. Po zagotowaniu dodaj liście laurowe. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  7. Do zupy dodaj ugotowane ziemniaki razem z wodą, zamieszaj i gotuj razem przez chwilę, żeby smaki się połączyły.
Obrazek

Kwaśnica jest jak bigos- najlepiej smakuje następnego dnia. Na Podhalu kwaśnicę serwuje się z kawałkami żeberek i pieczywem, najlepiej grubo pokrojonym.

Ta zupa powinna być kwaśna, w końcu tak wskazuje nazwa! Jeśli jednak nie przepadasz za mocno kwaśnymi potrawami, to dodaj mniej soku z kiszonej kapusty.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej