Gotując rosół dodaj kostki lodu. Efekt bardzo cię zaskoczy

Myślisz, że o gotowaniu rosołu wiesz już wszystko? Zaraz przekonasz się, że wcale tak nie jest. A to za sprawą triku z kostkami lodu. Mało kto zna ten genialny patent. A naprawdę warto!

ObrazekGotując rosół, warto dodać do niego kostkę lodu/źródło: weyo/AdobeStock, Enrique Zafra, Pexels
Marzena Pęcak

Rosół to jedna z tych zup, która kojarzy się z domowym obiadem u mamy lub babci. W wielu domach nie może zabraknąć go co niedzielę. I tak też było w moim domu rodzinnym. Niedzielny obiad zawsze zaczynał się od pysznego rosołu, który moja mama gotowała jeszcze na piecu kaflowym.

Odkąd sama założyłam rodzinę, również często serwuje rosół. Z czasem jednak zaczęłam szukać rozwiązań, które jeszcze bardziej podkręcą jego smak lub wpłyną pozytywnie na jego strukturę. I tak też trafiłam na ciekawy patent z kostkami lodu. Po co dodawać je do gotującego się rosołu? Śpieszę z odpowiedzią!

Rosół z kostkami lodu - po co?

Doskonale zdaję sobie sprawę, że w pierwszej chwili patent z wykorzystaniem kostek lodu może wydawać się wręcz absurdalny. Proszę Cię jednak o chwilę cierpliwości. Już za moment wszystko stanie się jasne i sam zaczniesz stosować genialny trik w swojej kuchni.

Jak się okazuje, niepozorne kostki lodu mogą korzystnie wpływać na strukturę gotującej się zupy. Dzięki nim nasz rosół będzie idealnie klarowny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki kostce lodu pozbędziesz również nadmiaru tłuszczu. A jak wiadomo, zbyt tłusty rosół wcale nie jest smaczny.

Co więcej, nie musisz obawiać się, że dodatkowy składnik wpłynie niekorzystnie na smak domowej zupy. Nie ma takiej opcji. Dlatego też jeśli zauważysz, że Twój rosół robi się mętny lub jest za tłusty, nie bój się dodać do garnka 1-2 kostek lodu. Ten patent naprawdę działa i sama stosuję go w swojej kuchni.

Obrazek
Domowy rosół/źródło: agneskantaruk/AdobeStock

Jak to zrobić?

Cały proces jest bajecznie prosty, więc poradzi sobie z nim największy laik kulinarny. Wszystko co musisz zrobić to wziąć do ręki kostkę lodu i wrzucić ją ostrożnie do gotującej się zupy. Niska temperatura dodatkowego składnika sprawi, że nawet bardzo mętny rosół stanie się idealnie klarowny.

Jeśli zaś chodzi o drugi problem, sprawa też jest prosta i szybka do ogarnięcia. Obecność kostki lodu sprawi, że niepożądana warstwa tłuszczu zacznie gromadzić się dookoła kostki. Kiedy już do tego dojdzie, wystarczy przy pomocy łyżki usunąć ją z garnka. I to wszystko!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealnie klarowny i bez nadmiaru tłuszczu pyszny rosół. Jeśli znasz inne ciekawe triki na przygotowanie domowego rosołu, koniecznie mi o tym napisz. Na naukę nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej