Grzyb niczym z horroru w polskich lasach. „Palce diabła” znów straszą grzybiarzy

W lesie możemy znaleźć wiele niesamowitych grzybów. Okazuje się, że niektóre z nich odznaczają się wyjątkowo ciekawym wyglądem. Przykładem jest mało znany w Polsce okaz tzw. palce diabła. Przybył on do naszego kraju prosto z Australii. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

Obrazek„Palce diabła” czyli grzyb o przedziwnym wyglądzie i zapachu padliny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Okratek australijski - dziwny grzyb w polskich lasach

Obrazek
Okratek australijski w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jesienią podczas grzybobrania, niekiedy możemy trafić na grzyba o wyjątkowo dziwnym kształcie oraz zapachu. Dla wielu grzybiarzy przypomina on z wyglądu czerwoną ośmiornicę lub rozgwiazdę. Okazuje się, że okaz ten nazywa się Okratek australijski. Jak sama nazwa wskazuje - przybył on do nas z Australii.

Okratek australijski to gatunek z rodziny sromotnikowatych. Jego owocnik na początku charakteryzuje się kształtem "jaja". Z czasem jego osłona pęka. Dorosły grzyb wyróżnia się długimi, czerwonymi ramionami. Nic więc dziwnego, że wiele osób woła na niego "palce diabła".

Oprócz charakterystycznego wyglądu grzyb ten wydziela również wyjątkowo nieprzyjemną woń. W związku z tym, będąc w otoczeniu grzyba możemy poczuć intensywny zapach psującego się mięsa.

Na Facebooku - profilu Lasy Państwowe niedawno został zamieszczony post dotyczący tego wyjątkowego okazu. Pod postem możemy zobaczyć zdjęcia przedstawiające Okratka australijskiego.

Czy "palce diabła" są jadalne?

Obrazek
Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Okratek australijski pojawia się w Polsce późnym latem. Dodatkowo okaz ten możemy obserwować aż do listopada. Rośnie on z reguły w młodych lasach liściastych lub mieszanych. Jednak czasami pojawia się również w parkach. Poza tym warto zaznaczyć, że w Polsce możemy trafić na niego m.in. w okolicach Gór Świętokrzyskich.

Czy grzyb "palce diabła" jest trujący? Okazuje się, że okaz ten nie jest toksyczny. Jednak jego charakterystyczny wygląd oraz nieprzyjemny zapach również nie zachęcają do jedzenia. W związku z tym lepiej go nie spożywać.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane grzybki krok po kroku. Dzieci je uwielbiają! Ziemniaczane grzybki wspaniale sprawdzą się jako smaczny dodatek do obiadu. 

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa