Grzyb niczym z horroru w polskich lasach. „Palce diabła” znów straszą grzybiarzy
W lesie możemy znaleźć wiele niesamowitych grzybów. Okazuje się, że niektóre z nich odznaczają się wyjątkowo ciekawym wyglądem. Przykładem jest mało znany w Polsce okaz tzw. palce diabła. Przybył on do naszego kraju prosto z Australii. Poniżej zdradzamy więcej informacji.
14.10.2022 12:08
Okratek australijski - dziwny grzyb w polskich lasach
Jesienią podczas grzybobrania, niekiedy możemy trafić na grzyba o wyjątkowo dziwnym kształcie oraz zapachu. Dla wielu grzybiarzy przypomina on z wyglądu czerwoną ośmiornicę lub rozgwiazdę. Okazuje się, że okaz ten nazywa się Okratek australijski. Jak sama nazwa wskazuje - przybył on do nas z Australii.
Okratek australijski to gatunek z rodziny sromotnikowatych. Jego owocnik na początku charakteryzuje się kształtem "jaja". Z czasem jego osłona pęka. Dorosły grzyb wyróżnia się długimi, czerwonymi ramionami. Nic więc dziwnego, że wiele osób woła na niego "palce diabła".
Oprócz charakterystycznego wyglądu grzyb ten wydziela również wyjątkowo nieprzyjemną woń. W związku z tym, będąc w otoczeniu grzyba możemy poczuć intensywny zapach psującego się mięsa.
Na Facebooku - profilu Lasy Państwowe niedawno został zamieszczony post dotyczący tego wyjątkowego okazu. Pod postem możemy zobaczyć zdjęcia przedstawiające Okratka australijskiego.
Czy "palce diabła" są jadalne?
Okratek australijski pojawia się w Polsce późnym latem. Dodatkowo okaz ten możemy obserwować aż do listopada. Rośnie on z reguły w młodych lasach liściastych lub mieszanych. Jednak czasami pojawia się również w parkach. Poza tym warto zaznaczyć, że w Polsce możemy trafić na niego m.in. w okolicach Gór Świętokrzyskich.
Czy grzyb "palce diabła" jest trujący? Okazuje się, że okaz ten nie jest toksyczny. Jednak jego charakterystyczny wygląd oraz nieprzyjemny zapach również nie zachęcają do jedzenia. W związku z tym lepiej go nie spożywać.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane grzybki krok po kroku. Dzieci je uwielbiają! Ziemniaczane grzybki wspaniale sprawdzą się jako smaczny dodatek do obiadu.