WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Grzybiarze zacierają już ręce. W lasach pojawiło się prawdziwe "złoto"

Miłośnicy grzybobrania mają powody do radości. W polskich lasach pojawiły się pierwsze wiosenne grzyby. Choć są jeszcze niewielkie, ich obecność zwiastuje początek sezonu.

KurkiW lasach pojawiły się już pierwsze grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Choć do kalendarzowego sezonu grzybowego zostało jeszcze kilka miesięcy, polskie lasy już teraz tętnią życiem. Kurki pojawiły się wcześniej niż zwykle, co cieszy nie tylko zapalonych grzybiarzy, ale też smakoszy sezonowej kuchni. Dla wielu to znak, że warto już teraz odwiedzić swoje sprawdzone miejsca w lesie. Być może i tam czeka kulinarne złoto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wiosna w lesie z grzybami

Standardowo sezon na grzyby w Polsce przypada na jesień, zwłaszcza wrzesień i październik, kiedy lasy pełne są borowików, maślaków czy podgrzybków. Jednak tegoroczna wiosna zaskoczyła miłośników grzybobrania. W sieci zaczęły pojawiać się posty, w których użytkownicy pokazują świeże kurki.

Jedną z pierwszych, która podzieliła się informacją o udanym grzybobraniu, była Marianna Kasperczyk, popularna influencerka kulinarna. 26 maja opublikowała nagranie z Przemęckiego Parku Krajobrazowego, gdzie znalazła młode egzemplarze tych jadalnych grzybów

 "Grzyby jadalne, bardzo smaczne, lubiane przez grzybiarzy. Dopiero startują, są jeszcze malutkie. (...) Bardzo się cieszę z tego znaleziska i zachęcam was do spacerów po waszych kurkowych miejscach i nie tylko (...)" - napisała w sieci.

Potwierdzenie wczesnego wysypu kurek pojawiło się też na stronie "Grzybiarz w lesie", gdzie autor poinformował o swoim znalezisku w okolicach Wągrowca:

"Kurkowisko w Wielkopolsce ruszyło z kopyta! Las mówi: zapraszam po złoto" – napisał entuzjastycznie.
Autor pokazał grzyby w całej okazałości
Autor pokazał grzyby w całej okazałości © Facebook | Grzybiarzwlesie

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki, znane również jako pieprzniki, zazwyczaj pojawiają się w polskich lasach od czerwca aż do października. Jednak przy odpowiednio wilgotnej i ciepłej pogodzie można je spotkać wcześniej, jak widać, tegoroczna wiosna stworzyła im dobre warunki. Rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Poza smakiem kurki mają wiele wartości zdrowotnych. Na stronie Dietetycy.org.pl czytamy, że zawierają witaminy z grupy B i D, a także naturalne antyoksydanty. Dzięki temu opóźniają między innymi procesy starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski