Grzybiarze zacierają już ręce. W lasach pojawiło się prawdziwe "złoto"
Miłośnicy grzybobrania mają powody do radości. W polskich lasach pojawiły się pierwsze wiosenne grzyby. Choć są jeszcze niewielkie, ich obecność zwiastuje początek sezonu.
Choć do kalendarzowego sezonu grzybowego zostało jeszcze kilka miesięcy, polskie lasy już teraz tętnią życiem. Kurki pojawiły się wcześniej niż zwykle, co cieszy nie tylko zapalonych grzybiarzy, ale też smakoszy sezonowej kuchni. Dla wielu to znak, że warto już teraz odwiedzić swoje sprawdzone miejsca w lesie. Być może i tam czeka kulinarne złoto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Wiosna w lesie z grzybami
Standardowo sezon na grzyby w Polsce przypada na jesień, zwłaszcza wrzesień i październik, kiedy lasy pełne są borowików, maślaków czy podgrzybków. Jednak tegoroczna wiosna zaskoczyła miłośników grzybobrania. W sieci zaczęły pojawiać się posty, w których użytkownicy pokazują świeże kurki.
Jedną z pierwszych, która podzieliła się informacją o udanym grzybobraniu, była Marianna Kasperczyk, popularna influencerka kulinarna. 26 maja opublikowała nagranie z Przemęckiego Parku Krajobrazowego, gdzie znalazła młode egzemplarze tych jadalnych grzybów.
"Grzyby jadalne, bardzo smaczne, lubiane przez grzybiarzy. Dopiero startują, są jeszcze malutkie. (...) Bardzo się cieszę z tego znaleziska i zachęcam was do spacerów po waszych kurkowych miejscach i nie tylko (...)" - napisała w sieci.
Potwierdzenie wczesnego wysypu kurek pojawiło się też na stronie "Grzybiarz w lesie", gdzie autor poinformował o swoim znalezisku w okolicach Wągrowca:
"Kurkowisko w Wielkopolsce ruszyło z kopyta! Las mówi: zapraszam po złoto" – napisał entuzjastycznie.
Dlaczego warto jeść kurki?
Kurki, znane również jako pieprzniki, zazwyczaj pojawiają się w polskich lasach od czerwca aż do października. Jednak przy odpowiednio wilgotnej i ciepłej pogodzie można je spotkać wcześniej, jak widać, tegoroczna wiosna stworzyła im dobre warunki. Rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Poza smakiem kurki mają wiele wartości zdrowotnych. Na stronie Dietetycy.org.pl czytamy, że zawierają witaminy z grupy B i D, a także naturalne antyoksydanty. Dzięki temu opóźniają między innymi procesy starzenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.