Grzybiarze zacierają już ręce. W lasach pojawiło się prawdziwe "złoto"

Miłośnicy grzybobrania mają powody do radości. W polskich lasach pojawiły się pierwsze wiosenne grzyby. Choć są jeszcze niewielkie, ich obecność zwiastuje początek sezonu.

KurkiW lasach pojawiły się już pierwsze grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Choć do kalendarzowego sezonu grzybowego zostało jeszcze kilka miesięcy, polskie lasy już teraz tętnią życiem. Kurki pojawiły się wcześniej niż zwykle, co cieszy nie tylko zapalonych grzybiarzy, ale też smakoszy sezonowej kuchni. Dla wielu to znak, że warto już teraz odwiedzić swoje sprawdzone miejsca w lesie. Być może i tam czeka kulinarne złoto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wiosna w lesie z grzybami

Standardowo sezon na grzyby w Polsce przypada na jesień, zwłaszcza wrzesień i październik, kiedy lasy pełne są borowików, maślaków czy podgrzybków. Jednak tegoroczna wiosna zaskoczyła miłośników grzybobrania. W sieci zaczęły pojawiać się posty, w których użytkownicy pokazują świeże kurki.

Jedną z pierwszych, która podzieliła się informacją o udanym grzybobraniu, była Marianna Kasperczyk, popularna influencerka kulinarna. 26 maja opublikowała nagranie z Przemęckiego Parku Krajobrazowego, gdzie znalazła młode egzemplarze tych jadalnych grzybów

 "Grzyby jadalne, bardzo smaczne, lubiane przez grzybiarzy. Dopiero startują, są jeszcze malutkie. (...) Bardzo się cieszę z tego znaleziska i zachęcam was do spacerów po waszych kurkowych miejscach i nie tylko (...)" - napisała w sieci.

Potwierdzenie wczesnego wysypu kurek pojawiło się też na stronie "Grzybiarz w lesie", gdzie autor poinformował o swoim znalezisku w okolicach Wągrowca:

"Kurkowisko w Wielkopolsce ruszyło z kopyta! Las mówi: zapraszam po złoto" – napisał entuzjastycznie.
Autor pokazał grzyby w całej okazałości
Autor pokazał grzyby w całej okazałości © Facebook | Grzybiarzwlesie

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki, znane również jako pieprzniki, zazwyczaj pojawiają się w polskich lasach od czerwca aż do października. Jednak przy odpowiednio wilgotnej i ciepłej pogodzie można je spotkać wcześniej, jak widać, tegoroczna wiosna stworzyła im dobre warunki. Rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Poza smakiem kurki mają wiele wartości zdrowotnych. Na stronie Dietetycy.org.pl czytamy, że zawierają witaminy z grupy B i D, a także naturalne antyoksydanty. Dzięki temu opóźniają między innymi procesy starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯