Grzybiarze zacierają już ręce. W lasach pojawiło się prawdziwe "złoto"

Miłośnicy grzybobrania mają powody do radości. W polskich lasach pojawiły się pierwsze wiosenne grzyby. Choć są jeszcze niewielkie, ich obecność zwiastuje początek sezonu.

KurkiW lasach pojawiły się już pierwsze grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Choć do kalendarzowego sezonu grzybowego zostało jeszcze kilka miesięcy, polskie lasy już teraz tętnią życiem. Kurki pojawiły się wcześniej niż zwykle, co cieszy nie tylko zapalonych grzybiarzy, ale też smakoszy sezonowej kuchni. Dla wielu to znak, że warto już teraz odwiedzić swoje sprawdzone miejsca w lesie. Być może i tam czeka kulinarne złoto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wiosna w lesie z grzybami

Standardowo sezon na grzyby w Polsce przypada na jesień, zwłaszcza wrzesień i październik, kiedy lasy pełne są borowików, maślaków czy podgrzybków. Jednak tegoroczna wiosna zaskoczyła miłośników grzybobrania. W sieci zaczęły pojawiać się posty, w których użytkownicy pokazują świeże kurki.

Jedną z pierwszych, która podzieliła się informacją o udanym grzybobraniu, była Marianna Kasperczyk, popularna influencerka kulinarna. 26 maja opublikowała nagranie z Przemęckiego Parku Krajobrazowego, gdzie znalazła młode egzemplarze tych jadalnych grzybów

 "Grzyby jadalne, bardzo smaczne, lubiane przez grzybiarzy. Dopiero startują, są jeszcze malutkie. (...) Bardzo się cieszę z tego znaleziska i zachęcam was do spacerów po waszych kurkowych miejscach i nie tylko (...)" - napisała w sieci.

Potwierdzenie wczesnego wysypu kurek pojawiło się też na stronie "Grzybiarz w lesie", gdzie autor poinformował o swoim znalezisku w okolicach Wągrowca:

"Kurkowisko w Wielkopolsce ruszyło z kopyta! Las mówi: zapraszam po złoto" – napisał entuzjastycznie.
Autor pokazał grzyby w całej okazałości
Autor pokazał grzyby w całej okazałości © Facebook | Grzybiarzwlesie

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki, znane również jako pieprzniki, zazwyczaj pojawiają się w polskich lasach od czerwca aż do października. Jednak przy odpowiednio wilgotnej i ciepłej pogodzie można je spotkać wcześniej, jak widać, tegoroczna wiosna stworzyła im dobre warunki. Rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Poza smakiem kurki mają wiele wartości zdrowotnych. Na stronie Dietetycy.org.pl czytamy, że zawierają witaminy z grupy B i D, a także naturalne antyoksydanty. Dzięki temu opóźniają między innymi procesy starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad