Polacy prawie nie jedzą tej ryby. Niestety popełniają wielki błąd

Halibut to jedna z najlepszych ryb, a jest bardzo niedoceniany. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym bardzo duże ilości kwasów Omega-3. Regularne jedzenie pomaga w walce z rakiem.

ObrazekHalibut (Adobe)
Paulina Hermann

Nieczęsto ją wybieramy, wolimy raczej dorsza, łososia lub makrelę, a to bardzo duży błąd. Ryba ta jest bogata w sole mineralne i witaminy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też dołączenie jej do naszej diety będzie bardzo dobrym pomysłem.

Halibut to niedoceniona ryba. Pomaga w walce z nowotworami

W rybach znajdziemy przede wszystkim kwas Omega-3. Kwas tłuszczowy ma działanie przeciwzapalne i wspomaga pracę mózgu. Ponadto może zapobiegać niektórym nowotworom (na przykład piersi, okrężnicy i prostaty). Składnik ten zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Halibuty zawierają także magnez, potas oraz fosfor. Składniki te mają bardzo ważne znaczenie dla naszego organizmu. Nie możemy zapomnieć również o witaminach. Na pierwsze miejsce wyłaniają się witaminy z grupy B. Dzięki nim nasza skóra, błony śluzowe i włosy są zdrowe. Zapobiegają też anemii.

Obrazek
Halibut jest jedną z najzdrowszych ryb

Pamiętajmy jednak, że ryby drapieżne (a do takich należy omawiany gatunek) kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny bardzo mocno ograniczyć. Dlaczego? Zawiera związki rtęci, które mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. Unikać go powinny także dzieci w wieku rozwojowym.

Jak przyrządzić halibuta? Ryba pasuje do różnych dań

Przede wszystkim na początku musimy dobrać przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy użyć tymianek, rozmaryn, oregano i kolendrę. Świetnie sprawdzi się także sok z cytryny.

Halibut będzie dobrze smakował zarówno pieczony, jak i smażony. Ciekawą opcją jest na przykład pasztet rybny z różnymi dodatkami. Najbardziej korzystne dla zdrowia będzie jednak ugotowanie na parze. Ryba zyska delikatną konsystencję i łagodny smak. Nie zapomnijcie o ulubionych przyprawach i warzywach. Idealnie sprawdzi się także purre z kalafiora lub ziemniaka.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥