Polacy prawie nie jedzą tej ryby. Niestety popełniają wielki błąd

Halibut to jedna z najlepszych ryb, a jest bardzo niedoceniany. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym bardzo duże ilości kwasów Omega-3. Regularne jedzenie pomaga w walce z rakiem.

ObrazekHalibut (Adobe)
Paulina Hermann

Nieczęsto ją wybieramy, wolimy raczej dorsza, łososia lub makrelę, a to bardzo duży błąd. Ryba ta jest bogata w sole mineralne i witaminy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też dołączenie jej do naszej diety będzie bardzo dobrym pomysłem.

Halibut to niedoceniona ryba. Pomaga w walce z nowotworami

W rybach znajdziemy przede wszystkim kwas Omega-3. Kwas tłuszczowy ma działanie przeciwzapalne i wspomaga pracę mózgu. Ponadto może zapobiegać niektórym nowotworom (na przykład piersi, okrężnicy i prostaty). Składnik ten zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Halibuty zawierają także magnez, potas oraz fosfor. Składniki te mają bardzo ważne znaczenie dla naszego organizmu. Nie możemy zapomnieć również o witaminach. Na pierwsze miejsce wyłaniają się witaminy z grupy B. Dzięki nim nasza skóra, błony śluzowe i włosy są zdrowe. Zapobiegają też anemii.

Obrazek
Halibut jest jedną z najzdrowszych ryb

Pamiętajmy jednak, że ryby drapieżne (a do takich należy omawiany gatunek) kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny bardzo mocno ograniczyć. Dlaczego? Zawiera związki rtęci, które mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. Unikać go powinny także dzieci w wieku rozwojowym.

Jak przyrządzić halibuta? Ryba pasuje do różnych dań

Przede wszystkim na początku musimy dobrać przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy użyć tymianek, rozmaryn, oregano i kolendrę. Świetnie sprawdzi się także sok z cytryny.

Halibut będzie dobrze smakował zarówno pieczony, jak i smażony. Ciekawą opcją jest na przykład pasztet rybny z różnymi dodatkami. Najbardziej korzystne dla zdrowia będzie jednak ugotowanie na parze. Ryba zyska delikatną konsystencję i łagodny smak. Nie zapomnijcie o ulubionych przyprawach i warzywach. Idealnie sprawdzi się także purre z kalafiora lub ziemniaka.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie