Ania Starmach zdradza patent na zdrowe hot-dogi. To szansa, aby dziecko zjadło sporo witamin

Ania Starmach wychodzi na przeciw jedzeniowym stereotypom i pokazuje, że jeśli tylko się postaramy, możemy stworzyć nawet zdrowe hot dogi. Jej przepis jest bajecznie łatwy, a danie - kuszące i tak zdrowe, jak to tylko możliwe.

ObrazekZdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach

Podłużna bułka z parówką to danie tak proste, że można nawet zupełnie nie podejrzewać, z jak długą tradycją się wiąże. Wszystko zaczęło się na terenie Niemiec już w XV wieku, kiedy frankfurterki - długie i cienkie kiełbaski, które tam jadano - okrzyknięto potocznym ,,dashund", czyli długim psem.

Musiało minąć jeszcze kilka stuleci by w końcu, w XIX wieku, Amerykanie stwierdzili, że idealnym dodatkiem do udoskonalonych już parówek jest bułka mleczna. Od tego momentu kolejność zdarzeń ruszała tempem ekspresowym. Po wojnie ulice Stanów Zjednoczonych przepełnione były już budkami z tą potrawą, której (w związku z negatywnym odbiorem jakichkolwiek niemieckich nazw) nadali miano hot dogów.

Obrazek
Zdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj ten fast food nie ma dobrej opinii, chociaż jego sprzedaż wydaje się nie maleć. Kojarzony jest z czymś niezdrowym, zapychaczem ze stacji benzynowej przydatnym tylko podczas długiej podróży samochodem. Jednak Ania Starmach stwierdziła, że przyrządzi zdrowe hot dogi. I musimy przyznać, że jesteśmy nimi zachwyceni! Oto przepis.

Zdrowe hot dogi według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 podłużne bułki pełnoziarniste z ziarnami
  • 2 parówki bez konserwantów o jak największej ilości mięsa
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • garść kiełków np. rzeżuchy, buraka czy brokułów (my uwielbiamy słonecznikowe)
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 żółtej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Zdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Przekrojone na pół bułki umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika na około minutę. Byłoby dobrze, gdybyś włączyła do tej czynności opcję ,,grill".

Parówki ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją od producenta. Paprykę pokrój w cienkie paski, a ogórki w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.

W misce wymieszaj jogurt naturalny, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przyrządzonym sosem wysmaruj bułki. Na nim ułóż najpierw sałatę rzymską, później parówkę, paprykę, ogórki, cebulkę i pomidory. Na sam wierzchu ułóż ulubione kiełki. Przykryj drugą połówką bułki i gotowe!

Skoro mowa o przepisach na pyszne potrawy, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba