Ania Starmach zdradza patent na zdrowe hot-dogi. To szansa, aby dziecko zjadło sporo witamin

Ania Starmach wychodzi na przeciw jedzeniowym stereotypom i pokazuje, że jeśli tylko się postaramy, możemy stworzyć nawet zdrowe hot dogi. Jej przepis jest bajecznie łatwy, a danie - kuszące i tak zdrowe, jak to tylko możliwe.

ObrazekZdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach

Podłużna bułka z parówką to danie tak proste, że można nawet zupełnie nie podejrzewać, z jak długą tradycją się wiąże. Wszystko zaczęło się na terenie Niemiec już w XV wieku, kiedy frankfurterki - długie i cienkie kiełbaski, które tam jadano - okrzyknięto potocznym ,,dashund", czyli długim psem.

Musiało minąć jeszcze kilka stuleci by w końcu, w XIX wieku, Amerykanie stwierdzili, że idealnym dodatkiem do udoskonalonych już parówek jest bułka mleczna. Od tego momentu kolejność zdarzeń ruszała tempem ekspresowym. Po wojnie ulice Stanów Zjednoczonych przepełnione były już budkami z tą potrawą, której (w związku z negatywnym odbiorem jakichkolwiek niemieckich nazw) nadali miano hot dogów.

Obrazek
Zdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj ten fast food nie ma dobrej opinii, chociaż jego sprzedaż wydaje się nie maleć. Kojarzony jest z czymś niezdrowym, zapychaczem ze stacji benzynowej przydatnym tylko podczas długiej podróży samochodem. Jednak Ania Starmach stwierdziła, że przyrządzi zdrowe hot dogi. I musimy przyznać, że jesteśmy nimi zachwyceni! Oto przepis.

Zdrowe hot dogi według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 podłużne bułki pełnoziarniste z ziarnami
  • 2 parówki bez konserwantów o jak największej ilości mięsa
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • garść kiełków np. rzeżuchy, buraka czy brokułów (my uwielbiamy słonecznikowe)
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 żółtej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Zdrowe hot dogi - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Przekrojone na pół bułki umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika na około minutę. Byłoby dobrze, gdybyś włączyła do tej czynności opcję ,,grill".

Parówki ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją od producenta. Paprykę pokrój w cienkie paski, a ogórki w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.

W misce wymieszaj jogurt naturalny, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przyrządzonym sosem wysmaruj bułki. Na nim ułóż najpierw sałatę rzymską, później parówkę, paprykę, ogórki, cebulkę i pomidory. Na sam wierzchu ułóż ulubione kiełki. Przykryj drugą połówką bułki i gotowe!

Skoro mowa o przepisach na pyszne potrawy, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇