Idealnie soczyste kotlety mielone zrobisz dzięki temu składnikowi. To patent Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń uwielbia wykorzystywać proste składniki w nieoczywisty sposób. Szczypta pomysłowości, odrobina kreatywnego myślenia i dania takie, jak kotlety mielone powstają w zupełnie nowej, totalnie pysznej odsłonie. Tym razem kucharz użył do tego... pieczarek.
17.03.2023 17:33
Polacy kochają kotlety mielone. Jesteśmy niemal pewni, że gdybyśmy zostali zmuszeni do jedzenia tylko i wyłącznie ich do końca życia, to znieślibyśmy to z dumnie podniesioną głową. Oczywiście pod warunkiem, że dane by nam było co jakiś czas delikatnie je urozmaicać.
Sposób na przygotowanie doskonałych kotletów pokazał jakiś czas temu Jakub Kuroń, któremu z całą pewnością nikt nie odmówi kulinarnej kreatywności. Starte i dodane do masy mięsnej pieczarki okazują się idealnie pasującym do tego dania składnikiem. Dzięki nim kotlety nie tylko nabiorą ciekawego, grzybowego smaku, ale również oszałamiającej soczystości.
Gotowi na tę jazdę bez trzymanki pod przewodnictwem Jakuba Kuronia? Oto przepis!
Kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200-300 g pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- jajko
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
To danie warto zacząć właśnie od nietypowego składnika mielonych Kuronia: pieczarek.Oczyść je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej starte pieczarki. Kiedy znaczna część wody z grzybów wyparuje, dopraw je solą i pieprzem. Po chwili zdejmij pieczarki z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy tak się stanie, połącz grzyby z mięsem mielonym w dużym naczyniu. Teraz dodaj do nich namoczoną w mleku bułkę, jajko, musztardę, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kotlety i obtocz je w mące. Smaż po 2-3 minuty na stronę na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka na jajka z jabłkami i orzechami. Prosto z naszego kanału na YouTube.