Idealnie soczyste kotlety mielone zrobisz dzięki temu składnikowi. To patent Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń uwielbia wykorzystywać proste składniki w nieoczywisty sposób. Szczypta pomysłowości, odrobina kreatywnego myślenia i dania takie, jak kotlety mielone powstają w zupełnie nowej, totalnie pysznej odsłonie. Tym razem kucharz użył do tego... pieczarek.

Obrazekkotlety mielone z pieczarkami - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Polacy kochają kotlety mielone. Jesteśmy niemal pewni, że gdybyśmy zostali zmuszeni do jedzenia tylko i wyłącznie ich do końca życia, to znieślibyśmy to z dumnie podniesioną głową. Oczywiście pod warunkiem, że dane by nam było co jakiś czas delikatnie je urozmaicać. 

Sposób na przygotowanie doskonałych kotletów pokazał jakiś czas temu Jakub Kuroń, któremu z całą pewnością nikt nie odmówi kulinarnej kreatywności. Starte i dodane do masy mięsnej pieczarki okazują się idealnie pasującym do tego dania składnikiem. Dzięki nim kotlety nie tylko nabiorą ciekawego, grzybowego smaku, ale również oszałamiającej soczystości. 

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; foto: Canva

Gotowi na tę jazdę bez trzymanki pod przewodnictwem Jakuba Kuronia? Oto przepis!

Kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200-300 g pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • jajko
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów

Sposób przygotowania:

Obrazek
kotlety mielone z pieczarkami - Pyszności; foto: Adobe Stock

To danie warto zacząć właśnie od nietypowego składnika mielonych Kuronia: pieczarek.Oczyść je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej starte pieczarki. Kiedy znaczna część wody z grzybów wyparuje, dopraw je solą i pieprzem. Po chwili zdejmij pieczarki z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy tak się stanie, połącz grzyby z mięsem mielonym w dużym naczyniu. Teraz dodaj do nich namoczoną w mleku bułkę, jajko, musztardę, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kotlety i obtocz je w mące. Smaż po 2-3 minuty na stronę na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka na jajka z jabłkami i orzechami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej