Pierwsze polskie truskawki w tym sezonie. Cena przyprawia o zawrót głowy

Aromatyczne, słodkie i takie soczyste. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby truskawek (oczywiście uczulonym na te owoce serdecznie współczuję). Co roku z niecierpliwością czekam na truskawkowy sezon. Mamy połowę kwietnia, a w sklepach i na bazarach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Jednak niewielu pozwoli sobie na ich zakup, bo cena przeraża.

Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe StockTruskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Najlepsze truskawki to te prosto z krzaczka. Są wtedy pachnące i soczyste, ale na takie musimy jeszcze trochę poczekać. Niecierpliwi mogą jednak zakupić truskawki w sklepie bądź na targu. Jak co roku w kwietniu można się cieszyć pierwszymi zbiorami truskawek, pochodzącymi z upraw szklarniowych. Warunek? Gruby portfel, bo cena tych popularnych owoców, nawet w dyskontach przyprawia o zawrót głowy.

Polskie truskawki - Pyszności; źródło: Adobe
Polskie truskawki - Pyszności; źródło: Adobe

Truskawki pyszne i zdrowe

Truskawki zostały wyhodowane około 300 lat temu przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Eksperyment się powiódł i dziś cieszymy się ich kilkoma tysiącami odmian. Należą do ulubionych owoców Polaków. Kuszą nas smakiem, zapachem i wyglądem. A poza tymi walorami mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

W truskawkach znajdziesz witaminy: A, z grupy B, C, E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Co ciekawe, mają więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe, dlatego rewelacyjnie wzmacniają układ odpornościowy. Truskawki to też źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza. Ponadto, zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego i są niskokaloryczne. Obecność błonnika reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Owoce te posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające. Wszystko za sprawą bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poza tym dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.

Ile kosztują pierwsze polskie truskawki w tym sezonie?

Niestety, wszystko wskazuje na to, że na truskawkowe szaleństwo musimy jeszcze poczekać. Wszystko przez aktualne ceny owoców, które mogą skutecznie odstraszyć przed ich zakupem. Za 250 gramów truskawek trzeba zapłacić 9,99 złotych, co oznacza, że kilogram owoców kosztuje aż 40 złotych.

W tamtym roku pierwsze krajowe owoce kosztowały 35 złotych za kilogram. Pocieszające jest to, że cena będzie spadać, gdy w połowie maja pojawią się truskawki z upraw gruntowych.

Zobacz też, jak zrobić bochenek chleba z oliwkami. Przepis na szybką i prostą przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska