PrzepisJajeczna kanapka z patelni

Jajeczna kanapka z patelni

Jajeczna kanapka z patelni
Pyszności

29.10.2021 18:51, aktual.: 19.01.2022 21:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajeczna kanapka z patelni to pomysł na błyskawiczne śniadanie, jak i kolację. Co więcej, aby je przygotować wystarczy zaledwie kilka składników. Po prostu palce lizać!

Nasi fani często piszą do nas, że brakuje im pomysłów na pyszne śniadanie lub kolację. Dlatego też przychodzimy z pomocą oraz pomysłem, który na pewno zadomowi się w Twoim menu. Aby przygotować jajeczną kanapkę będziesz potrzebować dosłownie 15 minut. Co więcej, cały posiłek przygotujesz na jednej patelni. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu na pewno masz w swojej lodówce.

To jednak nie koniec dobrych wieści. Oczywiście nasz przepis to baza, którą możesz modyfikować i dodać do niej ulubione składniki. Świetnie będzie pasował tu szpinak, kukurydza, papryka czy pieczarki. Jak sama więc widzisz możliwości jest bardzo wiele, a co za tym idzie taki posiłek nigdy się nie przeje.

Składniki

  1. 2 kromki chleba tostowego
  2. 5 plastrów żółtego sera
  3. 2 plastry szynki
  4. 3 plastry pomidora
  5. 5 jajek
  6. 100 ml mleka
  7. 1 szczypta soli
  8. 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie jajecznej kanapki

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników. W tym celu przygotuj plastry sera i szynki. Na cienkie kawałki podziel również pomidora.

Następnie na średniej wielkości palniku umieść patelnię, po czym na środku ułóż dwa plastry żółtego sera - układając je w pionie. Po czym na wierzchu dodaj dwie kanapki chleba tostowego. Smaż przez dwie minuty.

Obraz

W międzyczasie połącz w misce roztrzepane jajka, mleko, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej i przelej na patelnię.

Obraz

Następnie smaż przez kilka minut, do momentu aż jajeczna mieszanka się zetnie. Po kilku minutach przerzuć mieszankę z patelni na drugą stronę.

Teraz dodaj na środek patelni dwa plastry szynki oraz trzy plastry żółtego sera. Bezpośrednio na szynce i serze ułóż plastry czerwonego pomidora.

Obraz

Smaż przez chwilę, aby ser miał chwilę na rozpuszczenie. Teraz zdejmij jajeczną kanapkę z patelni i złóż ją na pół. Możesz podzielić ją również jeszcze na mniejsze kawałki.

Obraz

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego i oryginalnego posiłku wcale nie musi być trudne. Ba, możesz przygotować je w 15 minut!

Oczywiście więcej tego typu pomysłów czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Nie trać więc ani sekundy i jeszcze dziś do niej zajrzyj. Kuchennych inspiracji na pewno już nigdy więcej Ci nie zabraknie!