Jajecznica i sadzone się nie umywają. Tak zrobione jajka to prawdziwa petarda

Jeśli masz ochotę na śniadanie iście wyjątkowe, ale jednocześnie niespecjalnie widzi ci się kupowanie wymyślnych produktów, to mamy dzisiaj coś w sam raz dla ciebie. Cloud egg, czyli jajka obłoczki to najnowszy hit mediów społecznościowych. Oto jak je przyrządzić!

Jajka obłoczki - smaczne, ładne i zdroweJajka obłoczki - smaczne, ładne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | annastories

Śniadanie — rzecz święta. Wszyscy wiemy, że to właśnie ten posiłek jest uznawany za najważniejszy w ciągu dnia. Dietetycy i lekarze już od dekad toczą walkę ze świadomością Polaków na temat tego, jak ważne jest to, by śniadanie nie było zjedzoną na szybko kanapką z serem topionym i ketchupem, lecz pełnoprawnym, zbilansowanym i przemyślanym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Śniadanie to posiłek, którego dotyczy wiele prawideł. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również, o której godzinie to robimy. Jeśli masz ochotę o tym przeczytać, to kliknij tutaj; my tymczasem przechodzimy do bohatera tego artykułu, czyli cloud eggs — jajka obłoczki. Jak je przyrządzić? To prostsze, niż się wydaje i za chwilę wszystko stanie się dla ciebie jasne.

Jesteś gotowy na tę smaczną śniadaniową rewolucję? Zapraszamy do przestudiowania przepisu i wprowadzenie go w życie we własnej kuchni. To naprawdę bardzo łatwe!

Jajka obłoczki — najprostszy przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: starty ser.

Sposób przygotowania:

Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie
Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie © Canva | siims
  1. Na początek oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, tak, żeby żółtka pozostały w całości. Następnie białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności dodaj łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi piana dłużej zachowa swoją strukturę. Jest to również moment, w którym niektórzy dorzucają do białek trochę startego sera. Jeśli nie widzisz dietetycznych przeciwwskazań, jest to naprawdę dobry pomysł!
  2. Teraz posmaruj blachę tłuszczem. Przekładaj pianę w taki sposób, by utworzyć z niej formę "obłoczków". W środku każdej chmurki zrób niewielkie wgłębienie. Umieść tam odłożone wcześniej żółtka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowane jajka obłoczki piecz w 160 stopniach. Po 3 minutach zmień tryb na pieczenie od góry i zostaw potrawę w piekarniku na kolejne 2 minuty. Po tym czasie twoje śniadanie będzie już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło