Jajecznica i sadzone się nie umywają. Tak zrobione jajka to prawdziwa petarda

Jeśli masz ochotę na śniadanie iście wyjątkowe, ale jednocześnie niespecjalnie widzi ci się kupowanie wymyślnych produktów, to mamy dzisiaj coś w sam raz dla ciebie. Cloud egg, czyli jajka obłoczki to najnowszy hit mediów społecznościowych. Oto jak je przyrządzić!

Jajka obłoczki - smaczne, ładne i zdroweJajka obłoczki - smaczne, ładne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | annastories

Śniadanie — rzecz święta. Wszyscy wiemy, że to właśnie ten posiłek jest uznawany za najważniejszy w ciągu dnia. Dietetycy i lekarze już od dekad toczą walkę ze świadomością Polaków na temat tego, jak ważne jest to, by śniadanie nie było zjedzoną na szybko kanapką z serem topionym i ketchupem, lecz pełnoprawnym, zbilansowanym i przemyślanym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Śniadanie to posiłek, którego dotyczy wiele prawideł. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również, o której godzinie to robimy. Jeśli masz ochotę o tym przeczytać, to kliknij tutaj; my tymczasem przechodzimy do bohatera tego artykułu, czyli cloud eggs — jajka obłoczki. Jak je przyrządzić? To prostsze, niż się wydaje i za chwilę wszystko stanie się dla ciebie jasne.

Jesteś gotowy na tę smaczną śniadaniową rewolucję? Zapraszamy do przestudiowania przepisu i wprowadzenie go w życie we własnej kuchni. To naprawdę bardzo łatwe!

Jajka obłoczki — najprostszy przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: starty ser.

Sposób przygotowania:

Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie
Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie © Canva | siims
  1. Na początek oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, tak, żeby żółtka pozostały w całości. Następnie białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności dodaj łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi piana dłużej zachowa swoją strukturę. Jest to również moment, w którym niektórzy dorzucają do białek trochę startego sera. Jeśli nie widzisz dietetycznych przeciwwskazań, jest to naprawdę dobry pomysł!
  2. Teraz posmaruj blachę tłuszczem. Przekładaj pianę w taki sposób, by utworzyć z niej formę "obłoczków". W środku każdej chmurki zrób niewielkie wgłębienie. Umieść tam odłożone wcześniej żółtka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowane jajka obłoczki piecz w 160 stopniach. Po 3 minutach zmień tryb na pieczenie od góry i zostaw potrawę w piekarniku na kolejne 2 minuty. Po tym czasie twoje śniadanie będzie już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯