Jajecznica i sadzone się nie umywają. Tak zrobione jajka to prawdziwa petarda

Jeśli masz ochotę na śniadanie iście wyjątkowe, ale jednocześnie niespecjalnie widzi ci się kupowanie wymyślnych produktów, to mamy dzisiaj coś w sam raz dla ciebie. Cloud egg, czyli jajka obłoczki to najnowszy hit mediów społecznościowych. Oto jak je przyrządzić!

Jajka obłoczki - smaczne, ładne i zdroweJajka obłoczki - smaczne, ładne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | annastories

Śniadanie — rzecz święta. Wszyscy wiemy, że to właśnie ten posiłek jest uznawany za najważniejszy w ciągu dnia. Dietetycy i lekarze już od dekad toczą walkę ze świadomością Polaków na temat tego, jak ważne jest to, by śniadanie nie było zjedzoną na szybko kanapką z serem topionym i ketchupem, lecz pełnoprawnym, zbilansowanym i przemyślanym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Śniadanie to posiłek, którego dotyczy wiele prawideł. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również, o której godzinie to robimy. Jeśli masz ochotę o tym przeczytać, to kliknij tutaj; my tymczasem przechodzimy do bohatera tego artykułu, czyli cloud eggs — jajka obłoczki. Jak je przyrządzić? To prostsze, niż się wydaje i za chwilę wszystko stanie się dla ciebie jasne.

Jesteś gotowy na tę smaczną śniadaniową rewolucję? Zapraszamy do przestudiowania przepisu i wprowadzenie go w życie we własnej kuchni. To naprawdę bardzo łatwe!

Jajka obłoczki — najprostszy przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: starty ser.

Sposób przygotowania:

Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie
Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie © Canva | siims
  1. Na początek oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, tak, żeby żółtka pozostały w całości. Następnie białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności dodaj łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi piana dłużej zachowa swoją strukturę. Jest to również moment, w którym niektórzy dorzucają do białek trochę startego sera. Jeśli nie widzisz dietetycznych przeciwwskazań, jest to naprawdę dobry pomysł!
  2. Teraz posmaruj blachę tłuszczem. Przekładaj pianę w taki sposób, by utworzyć z niej formę "obłoczków". W środku każdej chmurki zrób niewielkie wgłębienie. Umieść tam odłożone wcześniej żółtka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowane jajka obłoczki piecz w 160 stopniach. Po 3 minutach zmień tryb na pieczenie od góry i zostaw potrawę w piekarniku na kolejne 2 minuty. Po tym czasie twoje śniadanie będzie już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości