PrzepisŚniadanieJajecznica i sadzone się nie umywają. Tak zrobione jajka to prawdziwa petarda

Jajecznica i sadzone się nie umywają. Tak zrobione jajka to prawdziwa petarda

Jajka obłoczki - smaczne, ładne i zdrowe
Jajka obłoczki - smaczne, ładne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | annastories

10.01.2024 08:51, aktual.: 20.03.2024 13:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz ochotę na śniadanie iście wyjątkowe, ale jednocześnie niespecjalnie widzi ci się kupowanie wymyślnych produktów, to mamy dzisiaj coś w sam raz dla ciebie. Cloud egg, czyli jajka obłoczki to najnowszy hit mediów społecznościowych. Oto jak je przyrządzić!

Śniadanie — rzecz święta. Wszyscy wiemy, że to właśnie ten posiłek jest uznawany za najważniejszy w ciągu dnia. Dietetycy i lekarze już od dekad toczą walkę ze świadomością Polaków na temat tego, jak ważne jest to, by śniadanie nie było zjedzoną na szybko kanapką z serem topionym i ketchupem, lecz pełnoprawnym, zbilansowanym i przemyślanym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadanie to posiłek, którego dotyczy wiele prawideł. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również, o której godzinie to robimy. Jeśli masz ochotę o tym przeczytać, to kliknij tutaj; my tymczasem przechodzimy do bohatera tego artykułu, czyli cloud eggs — jajka obłoczki. Jak je przyrządzić? To prostsze, niż się wydaje i za chwilę wszystko stanie się dla ciebie jasne.

Jesteś gotowy na tę smaczną śniadaniową rewolucję? Zapraszamy do przestudiowania przepisu i wprowadzenie go w życie we własnej kuchni. To naprawdę bardzo łatwe!

Jajka obłoczki — najprostszy przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: starty ser.

Sposób przygotowania:

Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie
Jajka obłoczki to dobry pomysł na urozmaicone śniadanie© Canva | siims
  1. Na początek oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, tak, żeby żółtka pozostały w całości. Następnie białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności dodaj łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi piana dłużej zachowa swoją strukturę. Jest to również moment, w którym niektórzy dorzucają do białek trochę startego sera. Jeśli nie widzisz dietetycznych przeciwwskazań, jest to naprawdę dobry pomysł!
  2. Teraz posmaruj blachę tłuszczem. Przekładaj pianę w taki sposób, by utworzyć z niej formę "obłoczków". W środku każdej chmurki zrób niewielkie wgłębienie. Umieść tam odłożone wcześniej żółtka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowane jajka obłoczki piecz w 160 stopniach. Po 3 minutach zmień tryb na pieczenie od góry i zostaw potrawę w piekarniku na kolejne 2 minuty. Po tym czasie twoje śniadanie będzie już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także