Jajecznicę smażę po włosku. Jest smaczniejsza i bardziej kremowa

Zamiast wrzucać jajka na patelnię z masłem i zapomnieć o smaku, Włosi robią coś innego. Efekt? Jajecznica, którą można rozsmarować na chlebie jak pastę i zjeść z zamkniętymi oczami.

Jajecznica po włoskuJajecznica po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć jajecznica po polsku to klasyka śniadaniowego stołu, nie da się ukryć: często bywa sucha, szara i nudna. Włosi robią to inaczej. Dla nich jajecznica po włosku to coś w rodzaju kremowego przysmaku, który przypomina bardziej delikatny mus niż smażoną papkę. Sekret? To kwestia techniki, odpowiednich dodatków i cierpliwości. Ta wersja jajek potrafi zawstydzić niejednego mistrza patelni. Nie potrzebujesz egzotycznych składników, wystarczy zmienić podejście i sposób smażenia. Sprawdź, jak z kilku prostych rzeczy wyczarować śniadanie, które smakuje jak z restauracji w Toskanii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Jajecznica po włosku to zupełnie inny wymiar

Włoska jajecznica nie lubi pośpiechu. To nie jest danie, które zrobisz w dwie minuty, mieszając byle jak na rozgrzanym tłuszczu. Tutaj wszystko dzieje się powoli: jakbyś mówił do patelni "spokojnie, mamy czas". Dzięki temu jajka nie wysychają, tylko zamieniają się w kremowy sos, który można jeść łyżką. Kluczowe są tutaj składniki. Najważniejsze są oczywiście jajka, do tego pomidory nadające ciekawej konsystencji oraz podbijający smak parmezan. Mamy też masło, które nadaje jajecznicy kremowości i lekkości.


Składniki:

  • pół pomidora,
  • 6 jajek,
  • 30 g startego parmezanu,
  • 30 g masła,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz w wodzie, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż je na łyżeczce masła na średnim ogniu. Woda powinna w tym czasie odparować.
  3. Wbij jajka do miski i dokładnie roztrzep widelcem lub trzepaczką, nie dodawaj mleka, ani wody. Wylej masę na patelnię, dodaj starty parmezan i resztę tłuszczu.
  4. Jajecznica po włosku powinna smażyć się powoli, na wolnym ogniu. Daj jej trochę czasu. Mieszaj co jakiś czas.
  5. Kiedy jajka się zetną, wyłącz palnik i dopraw jajecznicę.
  6. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub z grzankami.

Dodatkowe wskazówki:

  • dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać szczyptę chili lub kilka plasterków prosciutto,
  • jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń mięso i dodaj więcej ziół,
  • chcesz bardziej kremową jajecznicę? Dodaj trochę mascarpone.

Kto raz spróbuje jajecznicy po włosku, ten już nigdy nie będzie chciał wracać do tej tradycyjnej. Jest jak jedwab: delikatna, aksamitna i zaskakująco sycąca. Świetnie sprawdza się także jako baza pod inne dodatki: wędzony łosoś, szynka parmeńska, pieczone pomidory… Możliwości są dziesiątki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał