NewsyCały internet robi to źle, wyjaśniamy jak poprawnie jeść surströmming. Kiszone śledzie otwieraj tylko w ten sposób

Cały internet robi to źle, wyjaśniamy jak poprawnie jeść surströmming. Kiszone śledzie otwieraj tylko w ten sposób

Cały internet robi to źle, wyjaśniamy jak poprawnie jeść surströmming. Kiszone śledzie otwieraj tylko w ten sposób
Ewa

02.09.2022 10:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surströmming to jeden z najbardziej charakterystycznych szwedzkich przysmaków. Spróbują go tylko nieliczni i wytrwali. Jak jeść kiszone śledzie surströmming we właściwy sposób?

Kiszone śledzie ze Szwecji

Mogłoby się wydawać, że Szwecja to kraj klopsikami i cynamonowymi bułeczkami płynący. Jednak dla fanów mocniejszych doznań czekają inne, bardziej charakterne smaki. Kultową przekąską, popularną na całym świecie, są surströmming- kiszone śledzie w puszce. Ryby umieszcza się w solance i szczelnie zamyka. W puszce zachodzi proces fermentacji, który dobrze znamy z przygotowywania domowych przetworów. Smak i zapach jest tak mocny, że u wielu osób natychmiastowo wywołuje nieprzyjemne odruchy. Jest jednak sposób, jak złagodzić nieprzyjemny proces otwierania puszki. Kto by pomyślał, że kiszone śledzie wymagają finezji i precyzji?

Jak jeść surströmming- Pyszności/ Canva
Jak jeść surströmming- Pyszności/ Canva

Jak otworzyć puszkę z kiszonymi śledziami

Internet pełen jest filmików ludzi, którzy bez namysłu chwycili za puszkę z kiszonymi śledziami i pociągnęli zawleczkę. Ten sposób zadziała niczym bomba dymna- intensywny i po prosty brzydki zapach natychmiastowo rozniesie się w powietrzu, powodując u wielu osób silny odruch wymiotny. Jak w takim razie jeść surströmming? Jest jedna metoda, która ułatwi Ci to zadanie.

Po pierwsze- otwórz puszkę na zewnątrz. Uwierz nam, wywietrzenie pomieszczenia z tego zapachu zajmie po prostu wieki. Kiszone śledzie zabierz po prostu w plener, na otwarte powietrze. Po drugie- zrób to... pod wodą. Wtedy cały zapach zostanie w wodzie, a Tobie pozostanie cieszyć się smakiem samych śledzi. Puszki nie otwieraj za blisko twarzy- może nieoczekiwanie eksplodować.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Jak jeść surströmming

Kiedy już uporamy się z otwarciem puszki- czas zabrać się za jej zawartość. Śledzie przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z nich wszystkie wnętrzności, łącznie z ciemnoszarą ikrą. Czerwone mięso ryb rozgniatamy przy pomocy widelca, usuwając przy tym ości. Tradycyjnie śledzie surströmming serwuje się w towarzystwie kawałka cienkiego, ciemnego pieczywa. Na kawałku chleba układa się plaster ziemniaka (oczywiście ugotowanego) lub odrobinę puree, plasterek czerwonej cebuli, kleks gęstej, kwaśnej śmietany i kiszone śledzie.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Co do popicia? Kieliszek wódki lub...mleka. Czy kiszony śledź jest smaczny? Mogłoby się wydawać, że skoro Szwedzi uczynili z niego swój narodowy przysmak, to nie jest tak źle. Smak jest jednak tak charakterystyczny, intensywny i mocny, że indywidualną ocenę pozostawiamy Wam.

Jeśli jednak wolisz tradycyjne śledzie- zerknij na nasz przepis na sałatkę śledziową