WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Cały internet robi to źle, wyjaśniamy jak poprawnie jeść surströmming. Kiszone śledzie otwieraj tylko w ten sposób

Surströmming to jeden z najbardziej charakterystycznych szwedzkich przysmaków. Spróbują go tylko nieliczni i wytrwali. Jak jeść kiszone śledzie surströmming we właściwy sposób?

Obrazek
Ewa

Kiszone śledzie ze Szwecji

Mogłoby się wydawać, że Szwecja to kraj klopsikami i cynamonowymi bułeczkami płynący. Jednak dla fanów mocniejszych doznań czekają inne, bardziej charakterne smaki. Kultową przekąską, popularną na całym świecie, są surströmming- kiszone śledzie w puszce. Ryby umieszcza się w solance i szczelnie zamyka. W puszce zachodzi proces fermentacji, który dobrze znamy z przygotowywania domowych przetworów. Smak i zapach jest tak mocny, że u wielu osób natychmiastowo wywołuje nieprzyjemne odruchy. Jest jednak sposób, jak złagodzić nieprzyjemny proces otwierania puszki. Kto by pomyślał, że kiszone śledzie wymagają finezji i precyzji?

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności/ Canva

Jak otworzyć puszkę z kiszonymi śledziami

Internet pełen jest filmików ludzi, którzy bez namysłu chwycili za puszkę z kiszonymi śledziami i pociągnęli zawleczkę. Ten sposób zadziała niczym bomba dymna- intensywny i po prosty brzydki zapach natychmiastowo rozniesie się w powietrzu, powodując u wielu osób silny odruch wymiotny. Jak w takim razie jeść surströmming? Jest jedna metoda, która ułatwi Ci to zadanie.

Po pierwsze- otwórz puszkę na zewnątrz. Uwierz nam, wywietrzenie pomieszczenia z tego zapachu zajmie po prostu wieki. Kiszone śledzie zabierz po prostu w plener, na otwarte powietrze. Po drugie- zrób to... pod wodą. Wtedy cały zapach zostanie w wodzie, a Tobie pozostanie cieszyć się smakiem samych śledzi. Puszki nie otwieraj za blisko twarzy- może nieoczekiwanie eksplodować.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Jak jeść surströmming

Kiedy już uporamy się z otwarciem puszki- czas zabrać się za jej zawartość. Śledzie przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z nich wszystkie wnętrzności, łącznie z ciemnoszarą ikrą. Czerwone mięso ryb rozgniatamy przy pomocy widelca, usuwając przy tym ości. Tradycyjnie śledzie surströmming serwuje się w towarzystwie kawałka cienkiego, ciemnego pieczywa. Na kawałku chleba układa się plaster ziemniaka (oczywiście ugotowanego) lub odrobinę puree, plasterek czerwonej cebuli, kleks gęstej, kwaśnej śmietany i kiszone śledzie.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Co do popicia? Kieliszek wódki lub...mleka. Czy kiszony śledź jest smaczny? Mogłoby się wydawać, że skoro Szwedzi uczynili z niego swój narodowy przysmak, to nie jest tak źle. Smak jest jednak tak charakterystyczny, intensywny i mocny, że indywidualną ocenę pozostawiamy Wam.

Jeśli jednak wolisz tradycyjne śledzie- zerknij na nasz przepis na sałatkę śledziową

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo