Cały internet robi to źle, wyjaśniamy jak poprawnie jeść surströmming. Kiszone śledzie otwieraj tylko w ten sposób

Surströmming to jeden z najbardziej charakterystycznych szwedzkich przysmaków. Spróbują go tylko nieliczni i wytrwali. Jak jeść kiszone śledzie surströmming we właściwy sposób?

Obrazek
Ewa

Kiszone śledzie ze Szwecji

Mogłoby się wydawać, że Szwecja to kraj klopsikami i cynamonowymi bułeczkami płynący. Jednak dla fanów mocniejszych doznań czekają inne, bardziej charakterne smaki. Kultową przekąską, popularną na całym świecie, są surströmming- kiszone śledzie w puszce. Ryby umieszcza się w solance i szczelnie zamyka. W puszce zachodzi proces fermentacji, który dobrze znamy z przygotowywania domowych przetworów. Smak i zapach jest tak mocny, że u wielu osób natychmiastowo wywołuje nieprzyjemne odruchy. Jest jednak sposób, jak złagodzić nieprzyjemny proces otwierania puszki. Kto by pomyślał, że kiszone śledzie wymagają finezji i precyzji?

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności/ Canva

Jak otworzyć puszkę z kiszonymi śledziami

Internet pełen jest filmików ludzi, którzy bez namysłu chwycili za puszkę z kiszonymi śledziami i pociągnęli zawleczkę. Ten sposób zadziała niczym bomba dymna- intensywny i po prosty brzydki zapach natychmiastowo rozniesie się w powietrzu, powodując u wielu osób silny odruch wymiotny. Jak w takim razie jeść surströmming? Jest jedna metoda, która ułatwi Ci to zadanie.

Po pierwsze- otwórz puszkę na zewnątrz. Uwierz nam, wywietrzenie pomieszczenia z tego zapachu zajmie po prostu wieki. Kiszone śledzie zabierz po prostu w plener, na otwarte powietrze. Po drugie- zrób to... pod wodą. Wtedy cały zapach zostanie w wodzie, a Tobie pozostanie cieszyć się smakiem samych śledzi. Puszki nie otwieraj za blisko twarzy- może nieoczekiwanie eksplodować.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Jak jeść surströmming

Kiedy już uporamy się z otwarciem puszki- czas zabrać się za jej zawartość. Śledzie przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z nich wszystkie wnętrzności, łącznie z ciemnoszarą ikrą. Czerwone mięso ryb rozgniatamy przy pomocy widelca, usuwając przy tym ości. Tradycyjnie śledzie surströmming serwuje się w towarzystwie kawałka cienkiego, ciemnego pieczywa. Na kawałku chleba układa się plaster ziemniaka (oczywiście ugotowanego) lub odrobinę puree, plasterek czerwonej cebuli, kleks gęstej, kwaśnej śmietany i kiszone śledzie.

Jak jeść surströmming- Pyszności
Jak jeść surströmming- Pyszności

Co do popicia? Kieliszek wódki lub...mleka. Czy kiszony śledź jest smaczny? Mogłoby się wydawać, że skoro Szwedzi uczynili z niego swój narodowy przysmak, to nie jest tak źle. Smak jest jednak tak charakterystyczny, intensywny i mocny, że indywidualną ocenę pozostawiamy Wam.

Jeśli jednak wolisz tradycyjne śledzie- zerknij na nasz przepis na sałatkę śledziową

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości