Babcia Stasia robi domowy zakwas na czerwony barszcz. Nie ma żadnej chemii, a smakuje wybornie

Nie ma to jak najlepszy i tradycyjny barszcz czerwony. Chyba nikt nie wyobraża sobie wigilii bez tej wyjątkowej zupy, podawanej z uszkami. Jako że do świąt coraz mniej czasu, to dobrze jest poznać przepis na zakwas na barszcz. Z nim, Twoja zupa wyróżnia się głęboką barwą i wspaniałym smakiem.

ObrazekZakwas na barszcz - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zakwas na barszcz - podstawa tej najlepszej zupy

Chcesz przygotować najlepszy barszcz czerwony na święta? Pamiętaj, że podstawą będzie tu zakwas na barszcz, dzięki któremu Twoja zupa będzie wyróżniać się wspaniałym smakiem i głęboką barwą. Nie musisz kupować tu słoiczka, kartonu, czy torebki. To pomysł na barszcz czerwony bez żadnej chemii. Oczywiście, można sobie darować taki zakwas, ale Twoja zupa nie będzie mieć wyjątkowych wartości odżywczych. Należy pamiętać, że zakwas należy zrobić odpowiednio wcześniej - tj. tydzień, zanim będzie gotowy do użycia.

Obrazek
Zakwas z buraków - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować tradycyjny i najlepszy zakwas na barszcz?

Na pewno będziecie potrzebować czasu. Najlepszy zakwas to ten, który swoje odstoi. Swoją tradycyjną i wyjątkową recepturą, podzieliła się z nami babcia Stasia. Zabierz się do pracy już niedługo, bo święta coraz bliżej.

Składniki:

  • około pół kilograma buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • jabłko
  • 1,5 litra ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka soli
  • kromka chleba razowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pamiętaj, że zakwas na barszcz posłuży Ci nie tylko jako baza na zupę. Możesz go również z powodzeniem pić jako sok. To źródło cennych witamin i produkt, którym wzmocnisz swoją odporność. Rozpoczynamy od obrania buraków i pokrojenia ich w plastry o grubości około 1 cm. Podobnie należy postąpić z jabłkami, z tym że ich nie obieramy. Najlepiej użyć tu kwaśne, winne owoce. Obrane ząbki czosnku również należy posiekać na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do 2-litorowego słoika.

Obrazek
Krojenie buraków - Pyszności; Foto: Canva.com

Teraz, wrzucamy do niego kromkę chleba - najlepiej sprawdzi się tu piętka chleba na zakwasie. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Sól należy rozpuścić w wodzie i zalać taką mieszanką wszystkie nasze składniki. Końcowy etap to nakrycie słoika ściereczką i odstawienie w chłodne miejsce na około tydzień. Po tym czasie zakwas na barszcz będzie gotowy do użycia. Smacznego!

Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, to idealnie sprawdzi się tu ciasto Leniwiec. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀