Babcia Stasia robi domowy zakwas na czerwony barszcz. Nie ma żadnej chemii, a smakuje wybornie
Nie ma to jak najlepszy i tradycyjny barszcz czerwony. Chyba nikt nie wyobraża sobie wigilii bez tej wyjątkowej zupy, podawanej z uszkami. Jako że do świąt coraz mniej czasu, to dobrze jest poznać przepis na zakwas na barszcz. Z nim, Twoja zupa wyróżnia się głęboką barwą i wspaniałym smakiem.
02.12.2022 16:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zakwas na barszcz - podstawa tej najlepszej zupy
Chcesz przygotować najlepszy barszcz czerwony na święta? Pamiętaj, że podstawą będzie tu zakwas na barszcz, dzięki któremu Twoja zupa będzie wyróżniać się wspaniałym smakiem i głęboką barwą. Nie musisz kupować tu słoiczka, kartonu, czy torebki. To pomysł na barszcz czerwony bez żadnej chemii. Oczywiście, można sobie darować taki zakwas, ale Twoja zupa nie będzie mieć wyjątkowych wartości odżywczych. Należy pamiętać, że zakwas należy zrobić odpowiednio wcześniej - tj. tydzień, zanim będzie gotowy do użycia.
Jak przygotować tradycyjny i najlepszy zakwas na barszcz?
Na pewno będziecie potrzebować czasu. Najlepszy zakwas to ten, który swoje odstoi. Swoją tradycyjną i wyjątkową recepturą, podzieliła się z nami babcia Stasia. Zabierz się do pracy już niedługo, bo święta coraz bliżej.
Składniki:
- około pół kilograma buraków
- 2 ząbki czosnku
- jabłko
- 1,5 litra ciepłej przegotowanej wody
- łyżeczka soli
- kromka chleba razowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Pamiętaj, że zakwas na barszcz posłuży Ci nie tylko jako baza na zupę. Możesz go również z powodzeniem pić jako sok. To źródło cennych witamin i produkt, którym wzmocnisz swoją odporność. Rozpoczynamy od obrania buraków i pokrojenia ich w plastry o grubości około 1 cm. Podobnie należy postąpić z jabłkami, z tym że ich nie obieramy. Najlepiej użyć tu kwaśne, winne owoce. Obrane ząbki czosnku również należy posiekać na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do 2-litorowego słoika.
Teraz, wrzucamy do niego kromkę chleba - najlepiej sprawdzi się tu piętka chleba na zakwasie. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Sól należy rozpuścić w wodzie i zalać taką mieszanką wszystkie nasze składniki. Końcowy etap to nakrycie słoika ściereczką i odstawienie w chłodne miejsce na około tydzień. Po tym czasie zakwas na barszcz będzie gotowy do użycia. Smacznego!
Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, to idealnie sprawdzi się tu ciasto Leniwiec. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: