Babcie na Mazowszu robiły na okrągło. Ma ciekawą nazwę, jest tani i łatwy w przygotowaniu
Bugaj gruduski to rodzaj babki ziemniaczanej. W bogatszych domach do potrawy dodawano kiełbasę, boczek, na nawet żeberka wieprzowe. W biedniejszych gospodarstwach pieczono kartoflak z cebulą i skwarkami. Od 2018 roku danie z Gruduska koło Ciechanowa widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Mazowsza.
27.11.2024 17:58
Potrawa z tartych ziemniaków jest pożywna i łatwa do przygotowania. W smaku przypomina placki ziemniaczane, a dzięki mięsnym dodatkom jest o wiele bardziej sycąca. Bugaj gruduski podawano okraszony skwarkami z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Tradycyjnie wypiekano duże blachy, aby starczyło dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki w kuchni mazowieckiej
Ze względu na powszechną dostępność ziemniaki na Mazowszu odgrywały ważną rolę w zwyczajach kulinarnych regionu. Początkowo były uznawane za produkt gorszej kategorii i przeznaczano je głównie na paszę dla świń. Jednak z czasem doceniono to warzywo, które można było wykorzystać do przygotowania wielu różnych placków, babek i klusek. Popularne były zupy ziemniaczane czy kartoflaki, które wypiekano w piecach z dodatkiem cebuli i mięsa.
Przepis na bugaj gruduski
Podstawą przepisu są ziemniaki, które należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przed dodaniem pozostałych składników, odciśnij nadmiar płynu.
Składniki:
- 1 kg startych ziemniaków,
- 500 g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż na rumiany kolor.
- Składniki z patelni połącz w dużej misce ze startymi ziemniakami.
- Wbij jajka, dodaj mąkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę na bugaj.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.
Bugaj gruduski na żeberkach
Jeśli chcesz przygotować potrawę jak w bogatym domu szlacheckim, dodaj żeberka wieprzowe. Warto je wcześniej zamarynować i obsmażyć na patelni, aby były kruche i soczyste w środku. Tak przygotowane mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj masą ziemniaczaną. Piecz przez 1,5 godziny.
Bugaj gruduski z boczkiem, żeberkami lub kiełbasą możesz podać z sosem z grzybów leśnych, staropolskim bigosem lub kapustą zasmażaną.