Babcie na Mazowszu robiły na okrągło. Ma ciekawą nazwę, jest tani i łatwy w przygotowaniu

Bugaj gruduski to rodzaj babki ziemniaczanej. W bogatszych domach do potrawy dodawano kiełbasę, boczek, na nawet żeberka wieprzowe. W biedniejszych gospodarstwach pieczono kartoflak z cebulą i skwarkami. Od 2018 roku danie z Gruduska koło Ciechanowa widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Mazowsza.

Babcie na Mazowszu robiły na okrągło. Ma ciekawą nazwę, jest tani i łatwy w przygotowaniuBugaj gruduski w bogatych domach pieczono z dużą ilością mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Potrawa z tartych ziemniaków jest pożywna i łatwa do przygotowania. W smaku przypomina placki ziemniaczane, a dzięki mięsnym dodatkom jest o wiele bardziej sycąca. Bugaj gruduski podawano okraszony skwarkami z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Tradycyjnie wypiekano duże blachy, aby starczyło dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Ziemniaki w kuchni mazowieckiej

Ze względu na powszechną dostępność ziemniaki na Mazowszu odgrywały ważną rolę w zwyczajach kulinarnych regionu. Początkowo były uznawane za produkt gorszej kategorii i przeznaczano je głównie na paszę dla świń. Jednak z czasem doceniono to warzywo, które można było wykorzystać do przygotowania wielu różnych placków, babek i klusek. Popularne były zupy ziemniaczane czy kartoflaki, które wypiekano w piecach z dodatkiem cebuli i mięsa.

Przepis na bugaj gruduski

Podstawą przepisu są ziemniaki, które należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przed dodaniem pozostałych składników, odciśnij nadmiar płynu.

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż na rumiany kolor.
  2. Składniki z patelni połącz w dużej misce ze startymi ziemniakami.
  3. Wbij jajka, dodaj mąkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę na bugaj.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Bugaj gruduski na żeberkach

Jeśli chcesz przygotować potrawę jak w bogatym domu szlacheckim, dodaj żeberka wieprzowe. Warto je wcześniej zamarynować i obsmażyć na patelni, aby były kruche i soczyste w środku. Tak przygotowane mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj masą ziemniaczaną. Piecz przez 1,5 godziny.

Bugaj gruduski z boczkiem, żeberkami lub kiełbasą możesz podać z sosem z grzybów leśnych, staropolskim bigosem lub kapustą zasmażaną.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia