Babcie na Mazowszu robiły na okrągło. Ma ciekawą nazwę, jest tani i łatwy w przygotowaniu

Bugaj gruduski to rodzaj babki ziemniaczanej. W bogatszych domach do potrawy dodawano kiełbasę, boczek, na nawet żeberka wieprzowe. W biedniejszych gospodarstwach pieczono kartoflak z cebulą i skwarkami. Od 2018 roku danie z Gruduska koło Ciechanowa widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Mazowsza.

Bugaj gruduski w bogatych domach pieczono z dużą ilością mięsaBugaj gruduski w bogatych domach pieczono z dużą ilością mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Potrawa z tartych ziemniaków jest pożywna i łatwa do przygotowania. W smaku przypomina placki ziemniaczane, a dzięki mięsnym dodatkom jest o wiele bardziej sycąca. Bugaj gruduski podawano okraszony skwarkami z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Tradycyjnie wypiekano duże blachy, aby starczyło dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Ziemniaki w kuchni mazowieckiej

Ze względu na powszechną dostępność ziemniaki na Mazowszu odgrywały ważną rolę w zwyczajach kulinarnych regionu. Początkowo były uznawane za produkt gorszej kategorii i przeznaczano je głównie na paszę dla świń. Jednak z czasem doceniono to warzywo, które można było wykorzystać do przygotowania wielu różnych placków, babek i klusek. Popularne były zupy ziemniaczane czy kartoflaki, które wypiekano w piecach z dodatkiem cebuli i mięsa.

Przepis na bugaj gruduski

Podstawą przepisu są ziemniaki, które należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przed dodaniem pozostałych składników, odciśnij nadmiar płynu.

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż na rumiany kolor.
  2. Składniki z patelni połącz w dużej misce ze startymi ziemniakami.
  3. Wbij jajka, dodaj mąkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę na bugaj.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Bugaj gruduski na żeberkach

Jeśli chcesz przygotować potrawę jak w bogatym domu szlacheckim, dodaj żeberka wieprzowe. Warto je wcześniej zamarynować i obsmażyć na patelni, aby były kruche i soczyste w środku. Tak przygotowane mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj masą ziemniaczaną. Piecz przez 1,5 godziny.

Bugaj gruduski z boczkiem, żeberkami lub kiełbasą możesz podać z sosem z grzybów leśnych, staropolskim bigosem lub kapustą zasmażaną.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy