Babcie na Mazowszu robiły na okrągło. Ma ciekawą nazwę, jest tani i łatwy w przygotowaniu

Bugaj gruduski to rodzaj babki ziemniaczanej. W bogatszych domach do potrawy dodawano kiełbasę, boczek, na nawet żeberka wieprzowe. W biedniejszych gospodarstwach pieczono kartoflak z cebulą i skwarkami. Od 2018 roku danie z Gruduska koło Ciechanowa widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Mazowsza.

Bugaj gruduski w bogatych domach pieczono z dużą ilością mięsaBugaj gruduski w bogatych domach pieczono z dużą ilością mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Potrawa z tartych ziemniaków jest pożywna i łatwa do przygotowania. W smaku przypomina placki ziemniaczane, a dzięki mięsnym dodatkom jest o wiele bardziej sycąca. Bugaj gruduski podawano okraszony skwarkami z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Tradycyjnie wypiekano duże blachy, aby starczyło dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Ziemniaki w kuchni mazowieckiej

Ze względu na powszechną dostępność ziemniaki na Mazowszu odgrywały ważną rolę w zwyczajach kulinarnych regionu. Początkowo były uznawane za produkt gorszej kategorii i przeznaczano je głównie na paszę dla świń. Jednak z czasem doceniono to warzywo, które można było wykorzystać do przygotowania wielu różnych placków, babek i klusek. Popularne były zupy ziemniaczane czy kartoflaki, które wypiekano w piecach z dodatkiem cebuli i mięsa.

Przepis na bugaj gruduski

Podstawą przepisu są ziemniaki, które należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przed dodaniem pozostałych składników, odciśnij nadmiar płynu.

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż na rumiany kolor.
  2. Składniki z patelni połącz w dużej misce ze startymi ziemniakami.
  3. Wbij jajka, dodaj mąkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę na bugaj.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Bugaj gruduski na żeberkach

Jeśli chcesz przygotować potrawę jak w bogatym domu szlacheckim, dodaj żeberka wieprzowe. Warto je wcześniej zamarynować i obsmażyć na patelni, aby były kruche i soczyste w środku. Tak przygotowane mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj masą ziemniaczaną. Piecz przez 1,5 godziny.

Bugaj gruduski z boczkiem, żeberkami lub kiełbasą możesz podać z sosem z grzybów leśnych, staropolskim bigosem lub kapustą zasmażaną.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo