To zapomniane warzywo ścieram i zalewam sokiem. W kilka minut mam pyszną surówkę
Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada, warto zadbać o świeży dodatek do obiadu. Możesz po raz kolejny przygotować surówkę z tartej marchewki lub białej kapusty albo zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Sięgnij po białą rzepę, a jest duża szansa, że to zapomniane warzywo na stałe wpisze się w twój repertuar kulinarny.
27.11.2024 16:49
Surówka z białej rzepy jest bardzo prosta do przygotowania, a skropiona sokiem z pomarańczy potrafi oczarować kubki smakowe. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw mięsnych, jak i dań wegetariańskich. Świetnie komponuje się w kolorowych bowlach, na przykład z ryżem i smażonym kurczakiem. Aby miska była pełna rozmaitości, dodaj rukolę, kawałki pomarańczy i pestki słonecznika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała rzepa – bogactwo witamin
Często niedoceniana biała rzepa jest cennym źródłem wartości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i dba o zdrową skórę. Są w niej także witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Regularne spożywanie rzepy wspomaga funkcjonowanie serca i mięśni, a zawarty w niej błonnik poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości.
Jak zrobić surówkę z białej rzepy?
Rzepa to całkiem spore warzywo. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a o wiele łatwiej będzie ci ją zetrzeć na tarce.
Składniki:
- 1 biała rzepa,
- sok z połówki pomarańczy,
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Obierz rzepę ze skórki i zetrzyj ją na tarce.
- Skrop sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy.
- Dodaj łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
Inne potrawy z białej rzepy
Białą rzepę możesz jeść na surowo lub w ciepłych daniach, na przykład zupach jarzynowych lub gulaszach. Ze względu na delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się w sałatkach. Świetnie smakuje pokrojona w cienkie plasterki na świeżej kromce pieczywa posmarowanej masłem.