To zapomniane warzywo ścieram i zalewam sokiem. W kilka minut mam pyszną surówkę

Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada, warto zadbać o świeży dodatek do obiadu. Możesz po raz kolejny przygotować surówkę z tartej marchewki lub białej kapusty albo zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Sięgnij po białą rzepę, a jest duża szansa, że to zapomniane warzywo na stałe wpisze się w twój repertuar kulinarny.

Surówka z białej rzepy to zaskakujący dodatek do obiaduSurówka z białej rzepy to zaskakujący dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Surówka z białej rzepy jest bardzo prosta do przygotowania, a skropiona sokiem z pomarańczy potrafi oczarować kubki smakowe. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw mięsnych, jak i dań wegetariańskich. Świetnie komponuje się w kolorowych bowlach, na przykład z ryżem i smażonym kurczakiem. Aby miska była pełna rozmaitości, dodaj rukolę, kawałki pomarańczy i pestki słonecznika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Biała rzepa – bogactwo witamin

Często niedoceniana biała rzepa jest cennym źródłem wartości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i dba o zdrową skórę. Są w niej także witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Regularne spożywanie rzepy wspomaga funkcjonowanie serca i mięśni, a zawarty w niej błonnik poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Jak zrobić surówkę z białej rzepy?

Rzepa to całkiem spore warzywo. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a o wiele łatwiej będzie ci ją zetrzeć na tarce.

Składniki:

  • 1 biała rzepa,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: 

  1. Obierz rzepę ze skórki i zetrzyj ją na tarce.
  2. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy.
  3. Dodaj łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.

Inne potrawy z białej rzepy

Białą rzepę możesz jeść na surowo lub w ciepłych daniach, na przykład zupach jarzynowych lub gulaszach. Ze względu na delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się w sałatkach. Świetnie smakuje pokrojona w cienkie plasterki na świeżej kromce pieczywa posmarowanej masłem.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa