To zapomniane warzywo ścieram i zalewam sokiem. W kilka minut mam pyszną surówkę

Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada, warto zadbać o świeży dodatek do obiadu. Możesz po raz kolejny przygotować surówkę z tartej marchewki lub białej kapusty albo zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Sięgnij po białą rzepę, a jest duża szansa, że to zapomniane warzywo na stałe wpisze się w twój repertuar kulinarny.

Surówka z białej rzepy to zaskakujący dodatek do obiaduSurówka z białej rzepy to zaskakujący dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Surówka z białej rzepy jest bardzo prosta do przygotowania, a skropiona sokiem z pomarańczy potrafi oczarować kubki smakowe. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw mięsnych, jak i dań wegetariańskich. Świetnie komponuje się w kolorowych bowlach, na przykład z ryżem i smażonym kurczakiem. Aby miska była pełna rozmaitości, dodaj rukolę, kawałki pomarańczy i pestki słonecznika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Biała rzepa – bogactwo witamin

Często niedoceniana biała rzepa jest cennym źródłem wartości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i dba o zdrową skórę. Są w niej także witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Regularne spożywanie rzepy wspomaga funkcjonowanie serca i mięśni, a zawarty w niej błonnik poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Jak zrobić surówkę z białej rzepy?

Rzepa to całkiem spore warzywo. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a o wiele łatwiej będzie ci ją zetrzeć na tarce.

Składniki:

  • 1 biała rzepa,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: 

  1. Obierz rzepę ze skórki i zetrzyj ją na tarce.
  2. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy.
  3. Dodaj łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.

Inne potrawy z białej rzepy

Białą rzepę możesz jeść na surowo lub w ciepłych daniach, na przykład zupach jarzynowych lub gulaszach. Ze względu na delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się w sałatkach. Świetnie smakuje pokrojona w cienkie plasterki na świeżej kromce pieczywa posmarowanej masłem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej