Co roku robię takie gołąbki na Wigilię. Wyróżnia je wyjątkowy składnik

Wigilijna kolacja to czas, kiedy na stole królują tradycyjne potrawy, które pamiętamy z dzieciństwa. Każda rodzina ma swoje ulubione przepisy, które wracają co roku. W moich gołąbkach wigilijnych pojawia się wyjątkowy składnik, taki jak suszone śliwki. Sprawdź, czy warto go dodać.

Gołąbki na wigilię Gołąbki na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki to jedno z tych dań, które pojawia się w wielu domach, jednak w wersji wigilijnej różnią się od codziennych. Zamiast mięsa w farszu królują kasze, grzyby i warzywa, a wyjątkowy składnik, taki jak suszone śliwki, nadaje im niepowtarzalny smak. To danie, które zachwyca za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Przepis na gołąbki na Wigilię

Gołąbki na Wigilię to danie, które można dostosować do rodzinnych gustów i tradycji. Wprowadzenie suszonych śliwek do farszu to prosty sposób na wzbogacenie smaku i nadanie potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej lub jaglanej,
  • 10 szt. suszonych śliwek,
  • 2 szt. cebuli,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparz we wrzątku i delikatnie oddziel liście, odcinając zgrubienia.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pieczarki i czosnek, dodaj do nich drobno pokrojone śliwki.
  4. Wymieszaj z kaszą i dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Na każdy liść kapusty nakładaj porcję farszu, zawiń gołąbki i układaj w naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem, zalej gołąbki sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Sekret gołąbków na Wigilię

Wigilijne gołąbki różnią się od tych podawanych na co dzień przede wszystkim farszem. Mięso zastępują aromatyczne mieszanki kasz, grzybów i warzyw. Jednak tym, co naprawdę wyróżnia tę wersję, jest dodatek suszonych śliwek. Ich delikatna słodycz idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem farszu i kwasowością sosu pomidorowego, nadając potrawie wyjątkowego charakteru.

Suszone śliwki nie tylko podbijają smak, ale także wpływają na konsystencję farszu, sprawiając, że jest on wilgotny i dobrze związany. To składnik, który często był wykorzystywany przez nasze babcie, a dziś wraca do łask w bardziej nowoczesnych odsłonach tradycyjnych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej