WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Co roku robię takie gołąbki na Wigilię. Wyróżnia je wyjątkowy składnik

Wigilijna kolacja to czas, kiedy na stole królują tradycyjne potrawy, które pamiętamy z dzieciństwa. Każda rodzina ma swoje ulubione przepisy, które wracają co roku. W moich gołąbkach wigilijnych pojawia się wyjątkowy składnik, taki jak suszone śliwki. Sprawdź, czy warto go dodać.

Gołąbki na wigilię Gołąbki na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki to jedno z tych dań, które pojawia się w wielu domach, jednak w wersji wigilijnej różnią się od codziennych. Zamiast mięsa w farszu królują kasze, grzyby i warzywa, a wyjątkowy składnik, taki jak suszone śliwki, nadaje im niepowtarzalny smak. To danie, które zachwyca za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Przepis na gołąbki na Wigilię

Gołąbki na Wigilię to danie, które można dostosować do rodzinnych gustów i tradycji. Wprowadzenie suszonych śliwek do farszu to prosty sposób na wzbogacenie smaku i nadanie potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej lub jaglanej,
  • 10 szt. suszonych śliwek,
  • 2 szt. cebuli,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparz we wrzątku i delikatnie oddziel liście, odcinając zgrubienia.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, pieczarki i czosnek, dodaj do nich drobno pokrojone śliwki.
  4. Wymieszaj z kaszą i dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Na każdy liść kapusty nakładaj porcję farszu, zawiń gołąbki i układaj w naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem, zalej gołąbki sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Sekret gołąbków na Wigilię

Wigilijne gołąbki różnią się od tych podawanych na co dzień przede wszystkim farszem. Mięso zastępują aromatyczne mieszanki kasz, grzybów i warzyw. Jednak tym, co naprawdę wyróżnia tę wersję, jest dodatek suszonych śliwek. Ich delikatna słodycz idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem farszu i kwasowością sosu pomidorowego, nadając potrawie wyjątkowego charakteru.

Suszone śliwki nie tylko podbijają smak, ale także wpływają na konsystencję farszu, sprawiając, że jest on wilgotny i dobrze związany. To składnik, który często był wykorzystywany przez nasze babcie, a dziś wraca do łask w bardziej nowoczesnych odsłonach tradycyjnych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀