Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent

U wielu osób metoda na rozbijanie kotletów bez tłuczka może obudzić wspomnienia z czasów studenckich. Jednak ten problem może być aktualny również teraz, na przykład podczas wakacyjnego wyjazdu. W wynajmowanym mieszkaniu nie zawsze znajdziesz pełne wyposażenie kuchni. A gdy przyjdzie ochota na schabowego, nie ma rady – trzeba będzie coś wymyślić.

Dla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemuDla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do rozbijania mięsa sprawdzi się nie tylko klasyczny tłuczek, ale także wałek do ciasta. W ostateczności możesz użyć nawet dużego otoczaka – tylko odpowiednio zabezpiecz mięso, aby nie uszkodzić włókien. Każdy ciężki sprzęt, po który sięgniesz, dokładnie umyj przed użyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak bezpiecznie rozbić mięso bez tłuczka?

Odrzućmy na razie pomysł z otoczakami i załóżmy, że masz dostęp do wałka. Oprócz niego poszukaj jeszcze woreczków do przechowywania żywności – nie używaj cienkiej folii spożywczej ani delikatnych śniadaniówek, które podczas rozbijania mięsa mogą się łatwo uszkodzić. Odpowiednie są jedynie grubsze woreczki, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych.

Plaster mięsa włóż do woreczka i ułóż na płaskiej powierzchni, na przykład na desce do krojenia. Dodatkowo możesz położyć pod deskę ściereczkę, aby zapobiec przesuwaniu po blacie. Rozbij mięso wałkiem najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Siłę uderzenia dostosuj do rodzaju mięsa: drobiowe rozbijaj delikatnie, wieprzowinę – z umiarkowaną siłą, a wołowinę – mocno i zdecydowanie.

Wykorzystaj woreczek do przygotowania marynaty

Skoro już masz zapakowane mięso w woreczku, dodaj do środka trochę oliwy, przetartą cebulę lub czosnek oraz odrobinę mielonej papryki. Zamknij woreczek i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, aby mięso nabrało smaku. Na 30 minut przed planowaniem smażeniem kotletów, wyjmij je z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.  

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą