Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent

U wielu osób metoda na rozbijanie kotletów bez tłuczka może obudzić wspomnienia z czasów studenckich. Jednak ten problem może być aktualny również teraz, na przykład podczas wakacyjnego wyjazdu. W wynajmowanym mieszkaniu nie zawsze znajdziesz pełne wyposażenie kuchni. A gdy przyjdzie ochota na schabowego, nie ma rady – trzeba będzie coś wymyślić.

Dla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemuDla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do rozbijania mięsa sprawdzi się nie tylko klasyczny tłuczek, ale także wałek do ciasta. W ostateczności możesz użyć nawet dużego otoczaka – tylko odpowiednio zabezpiecz mięso, aby nie uszkodzić włókien. Każdy ciężki sprzęt, po który sięgniesz, dokładnie umyj przed użyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak bezpiecznie rozbić mięso bez tłuczka?

Odrzućmy na razie pomysł z otoczakami i załóżmy, że masz dostęp do wałka. Oprócz niego poszukaj jeszcze woreczków do przechowywania żywności – nie używaj cienkiej folii spożywczej ani delikatnych śniadaniówek, które podczas rozbijania mięsa mogą się łatwo uszkodzić. Odpowiednie są jedynie grubsze woreczki, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych.

Plaster mięsa włóż do woreczka i ułóż na płaskiej powierzchni, na przykład na desce do krojenia. Dodatkowo możesz położyć pod deskę ściereczkę, aby zapobiec przesuwaniu po blacie. Rozbij mięso wałkiem najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Siłę uderzenia dostosuj do rodzaju mięsa: drobiowe rozbijaj delikatnie, wieprzowinę – z umiarkowaną siłą, a wołowinę – mocno i zdecydowanie.

Wykorzystaj woreczek do przygotowania marynaty

Skoro już masz zapakowane mięso w woreczku, dodaj do środka trochę oliwy, przetartą cebulę lub czosnek oraz odrobinę mielonej papryki. Zamknij woreczek i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, aby mięso nabrało smaku. Na 30 minut przed planowaniem smażeniem kotletów, wyjmij je z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.  

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯