WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent

U wielu osób metoda na rozbijanie kotletów bez tłuczka może obudzić wspomnienia z czasów studenckich. Jednak ten problem może być aktualny również teraz, na przykład podczas wakacyjnego wyjazdu. W wynajmowanym mieszkaniu nie zawsze znajdziesz pełne wyposażenie kuchni. A gdy przyjdzie ochota na schabowego, nie ma rady – trzeba będzie coś wymyślić.

Dla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemuDla wprawnej gospodyni brak tłuczka nie stanowi problemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do rozbijania mięsa sprawdzi się nie tylko klasyczny tłuczek, ale także wałek do ciasta. W ostateczności możesz użyć nawet dużego otoczaka – tylko odpowiednio zabezpiecz mięso, aby nie uszkodzić włókien. Każdy ciężki sprzęt, po który sięgniesz, dokładnie umyj przed użyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak bezpiecznie rozbić mięso bez tłuczka?

Odrzućmy na razie pomysł z otoczakami i załóżmy, że masz dostęp do wałka. Oprócz niego poszukaj jeszcze woreczków do przechowywania żywności – nie używaj cienkiej folii spożywczej ani delikatnych śniadaniówek, które podczas rozbijania mięsa mogą się łatwo uszkodzić. Odpowiednie są jedynie grubsze woreczki, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych.

Plaster mięsa włóż do woreczka i ułóż na płaskiej powierzchni, na przykład na desce do krojenia. Dodatkowo możesz położyć pod deskę ściereczkę, aby zapobiec przesuwaniu po blacie. Rozbij mięso wałkiem najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Siłę uderzenia dostosuj do rodzaju mięsa: drobiowe rozbijaj delikatnie, wieprzowinę – z umiarkowaną siłą, a wołowinę – mocno i zdecydowanie.

Wykorzystaj woreczek do przygotowania marynaty

Skoro już masz zapakowane mięso w woreczku, dodaj do środka trochę oliwy, przetartą cebulę lub czosnek oraz odrobinę mielonej papryki. Zamknij woreczek i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, aby mięso nabrało smaku. Na 30 minut przed planowaniem smażeniem kotletów, wyjmij je z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.  

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę