PoradyJak rozbijać schab na kotlety, żeby się nie porwał? Nigdy nie zapominaj o kluczowej zasadzie

Jak rozbijać schab na kotlety, żeby się nie porwał? Nigdy nie zapominaj o kluczowej zasadzie

Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GK1MPsXFqCI
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GK1MPsXFqCI
17.11.2022 21:27

Kotlety schabowe to danie, na które decydujemy się przede wszystkim w niedzielę. Już w sobotę wieczór i w niedzielę rano słychać odgłosy rozbijania kotletów. Czy wiesz, jak rozbijać schab na kotlety, żeby się nie porwał? Warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie!

Jak rozbijać schab na kotlety? Ten trik musisz wypróbować!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że schab jest tym mięsem, które przygotowujemy nie tylko w postaci panierowanych kotletów. Bardzo często robimy go w sosie lub po prostu grillujemy na patelni, bez żadnej panierki. W każdym przypadku konieczne jest jego odpowiednie rozbicie. Nie jest to jednak prosta czynność, bo zdarza się, że schab się rwie. Co zatem należy zrobić, aby temu zapobiec i jak rozbijać schab na kotlety?

Kotlety schabowe  - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, jak rozbijać schab na kotlety, to wiedz, że:

  • przed rozbiciem mięsa, kawałek schabu należy owinąć folią spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego - w ten sposób nie pochlapiesz wszystkiego dookoła i zapobiegniesz rwaniu się mięsa;
  • zastosuj odpowiedniej wielkości deskę - ważne jest to, by nie przesuwała się podczas rozbijania i by cały kawałek schabu się na niej zmieścił;
  • jeśli chcesz zniwelować hałas podczas rozbijania mięsa, to podłóż ściereczkę pod deskę;
  • dobrze jest wybrać tłuczek wykonany z metalu - dzięki temu będziemy w stanie rozbić nawet najtwardszy kawałek mięsa.

Jak rozbijać schab, aby nie pojawiły się w nim dziury?

Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście, wszystkie wspomniane wyżej kwestie są niezwykle istotne, ale największe znaczenie ma odpowiednia grubość kotletów. Należy ukroić je w ten sposób, by nie prześwitywały. Zabezpieczenie folią spożywczą i odpowiedni tłuczek nic tu nie dadzą, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nasz schab się po prostu przedziurawi. Nie ma określonej i wskazanej grubości, ale przyjmuje się, że powinien to być 1 cm. Wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że uda nam się odpowiednio rozbić kotlety i następnie usmażymy schabowe bez odpadającej panierki.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sosie musztardowo-śmietankowym z kaszą. Ten smak Cię zachwyci:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także