Jak rozbijać schab na kotlety, żeby się nie porwał? Nigdy nie zapominaj o kluczowej zasadzie

Kotlety schabowe to danie, na które decydujemy się przede wszystkim w niedzielę. Już w sobotę wieczór i w niedzielę rano słychać odgłosy rozbijania kotletów. Czy wiesz, jak rozbijać schab na kotlety, żeby się nie porwał? Warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie!

ObrazekJak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GK1MPsXFqCI
Karol Wiak

Jak rozbijać schab na kotlety? Ten trik musisz wypróbować!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że schab jest tym mięsem, które przygotowujemy nie tylko w postaci panierowanych kotletów. Bardzo często robimy go w sosie lub po prostu grillujemy na patelni, bez żadnej panierki. W każdym przypadku konieczne jest jego odpowiednie rozbicie. Nie jest to jednak prosta czynność, bo zdarza się, że schab się rwie. Co zatem należy zrobić, aby temu zapobiec i jak rozbijać schab na kotlety?

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, jak rozbijać schab na kotlety, to wiedz, że:

  • przed rozbiciem mięsa, kawałek schabu należy owinąć folią spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego - w ten sposób nie pochlapiesz wszystkiego dookoła i zapobiegniesz rwaniu się mięsa;
  • zastosuj odpowiedniej wielkości deskę - ważne jest to, by nie przesuwała się podczas rozbijania i by cały kawałek schabu się na niej zmieścił;
  • jeśli chcesz zniwelować hałas podczas rozbijania mięsa, to podłóż ściereczkę pod deskę;
  • dobrze jest wybrać tłuczek wykonany z metalu - dzięki temu będziemy w stanie rozbić nawet najtwardszy kawałek mięsa.

Jak rozbijać schab, aby nie pojawiły się w nim dziury?

Schabowe bez smażenia
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście, wszystkie wspomniane wyżej kwestie są niezwykle istotne, ale największe znaczenie ma odpowiednia grubość kotletów. Należy ukroić je w ten sposób, by nie prześwitywały. Zabezpieczenie folią spożywczą i odpowiedni tłuczek nic tu nie dadzą, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nasz schab się po prostu przedziurawi. Nie ma określonej i wskazanej grubości, ale przyjmuje się, że powinien to być 1 cm. Wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że uda nam się odpowiednio rozbić kotlety i następnie usmażymy schabowe bez odpadającej panierki.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sosie musztardowo-śmietankowym z kaszą. Ten smak Cię zachwyci:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇