Tym sposobem najszybciej rozmrozisz nawet najbardziej zmrożone mięso. Pamiętaj tylko 1 jednej czynności

Jak rozmrażać mięso, aby się nie rozpadało, nie zepsuło i zachowało swoje właściwości? Mamy dla Ciebie najlepsze, sprawdzone sposoby.

ObrazekMrożone mięso - Foto: Canva
Ewa

Zamrażanie to jeden z najpopularniejszych i najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Podczas promocji w supermarketach warto polować na mięso w promocyjnej cenie, które później można zamrozić i wykorzystać w miarę potrzeb. Jak zatem rozmrozić mięso?

Rozmrażanie w wodzie

Najpopularniejszym sposobem jest zanurzenie zamrożonej bryły w wodzie. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to proste, to warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Mięso powinno znajdować się w szczelnym woreczku strunowym, pozbawionym nadmiaru powietrza i być w całości zanurzone. Rozmrażamy zawsze w zimnej wodzie- ciepła woda sprzyja rozwijaniu się bakterii. Co 30 minut należy ją również wymienić. Czas trwania tego procesu to około 2 godzin.

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva
Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Dobrym sposobem jest również rozmrażanie mięsa w lodówce. Przełóż je do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki (bez zalewania wodą). Potrwa to dość długo, więc najlepiej zacząć dzień wcześniej.

Jak rozmrozić mięso w mikrofalówce?

Szybkim patentem na rozmrożenie mięsa jest włożenie go do kuchenki mikrofalowej i włączenie odpowiedniego programu. Wyjmij mięso z opakowania i włóż do głębokiego, żaroodpornego talerza. Należy jednak uważać, bo jeżeli doprowadzimy do podgrzania mięsa, konieczne będzie ugotowanie go tuż po rozmrożeniu.

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva
Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Rozmrażanie w piekarniku

To jedna z mniej znanych, ale również skutecznych metod. Piekarnik jest alternatywą dla osób, których mikrofalówka nie posiada funkcji rozmrażania. Sprawdza się, zwłaszcza w przypadku delikatnego mięsa ryb, które pod wpływem wody lub działania mikrofalówki często rozpada się. Mięso owiń rękawem do pieczenia, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Nie może być on zbyt mocno rozgrzany- najlepszy przedział to między 50 a 80 stopni Celsjusza. Cały proces potraw ok. 40-45 minut.

Zobacz najlepsze triki na obieranie na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej