8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!
Zakalec to największy koszmar każdej pani domu. Zakup oraz przygotowanie składników, włożony trud i praca, a i tak na koniec wychodzi nam kompletna klapa.
15.12.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:40
Jak się okazuje, zakalca łatwo uniknąć. Wystarczy przestrzegać poniższych porad, a nie będziesz musiała więcej martwić się o efekt końcowy Twoich wypieków!
#1 Temperatura pokojowa składników
Zanim zabierzemy się do pieczenia, powinniśmy pamietać, aby wyjąć składniki z lodówki minimum godzinę wcześniej.
#2 Proporcje to podstawa
Jeśli ciasto ma się udać za pierwszym razem, przestrzegaj proporcji podanych w przepisie. W innym przypadku, nie powinien zdziwić Cię fakt, że zamiast wysokiego ciasta otrzymasz zakalec.
#3 Termin przydatności
To kolejny bardzo ważny aspekt. Zanim weźmiesz się do pracy, sprawdź przydatność składników spulchniających takich jak proszek do pieczenia, czy też drożdże.
#4 Składniki przesiej przez sitko
Jeśli taka wiadomość została zawarta w przepisie, należy jej przestrzegać. Nie została ona dodana bez powodu. Dzięki temu zabiegowi, składniki (np. mąka) będą lżejsze i bardziej puszyste, a co się z tym wiąże, bedą się lepiej łączyć, bez niepotrzebnych grudek.
#5 Nie mieszaj składników zbyt długo
Składniki mieszamy do momentu, aż się ładnie połączą. Jeśli przesadzimy, po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto może nagle opaść.
#6 Podczas łączenia składników, nie zmieniaj kierunku mieszania
Jeśli będziemy zmieniać kierunek mieszania podczas łączenia składników, możemy zaburzyć strukturę ciasta. Tym samym z piekarnika możemy wyjąć zakalec.
#7 Zła temperatura pieczenia
To kolejna ważna informacja w przepisie, z którą należy się liczyć. Jeśli nie będziemy przestrzegać odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia w 99% możemy spodziewać się zakalca. Co więcej, ciasto należy wkładać zawsze do nagrzanego piekarnika.
#8 Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia
I na koniec kolejny fakt odnośnie procesu w samym piekarniku. Nie powinniśmy co chwilę zaglądać do piekącego się ciasta i uchylać drzwiczki piekarnika. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto po prostu nie wyrośnie.