Tak błyskawicznie wyczyścisz kurki z piasku. Bez namaczania i bałaganu

Omlet z kurkami, sos kurkowy, marynowane kurki... Pomysłów na wykorzystanie tych grzybów jest naprawdę wiele. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, grzyby należy przecież umyć. Nie jest to na pozór proste zadanie, ale może się takie stać, gdy poznacie ten patent. Jak wyczyścić kurki mąką? 

ObrazekJak wyczyścić kurki - Pyszności; Foto: screen z YouTube; konto: TOFFEE - kuchnia włoska i nie tylko

Z kilku względów kurki to grzyby niemal idealne. Łatwo je rozpoznać (chociaż przed grzybobraniem warto rzucić okiem na lisówkę pomarańczową, jedynego grzyba o zbliżonym do kurek wyglądzie), są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Kurki zawierają więcej beta-karotenu niż marchewka i tyle witaminy B1 co drożdże. Są też niskokaloryczne, bo składają się w dużej mierze z wody. Ta ostatnia cecha może być jednak dla nas pewnym kłopotem.

Obrazek
Jak wyczyścić kurki - Pyszności; Foto: Canva

Chodzi oczywiście o proces ich czyszczenia. Długotrwała kąpiel w wodzie jakichkolwiek grzybów nie jest dobrym pomysłem. Chłoną ją niczym gąbka i często ulegają zniszczeniu. Jak wyczyścić kurki, skoro w ich charakterystycznych blaszkach może zbierać się nieprzyjemna dla konsumpcji ilość piasku? Użyj do tego mąki.

Jak wyczyścić kurki za pomocą wody, ręcznika, sitka i mąki?

To wszystko, czego nam potrzeba, żeby nasze kurki były czyste i niezniszczone. A wygląda to mniej więcej w ten sposób:

Lekko zwilżone kurki umieść w misce. Następnie przy pomocy łyżki oprósz je mąką i delikatnie wymieszaj. Następnie zalej je wodą i wymieszaj. Musisz postępować subtelnie, ale stanowczo. Pamiętaj, że długi czas kąpieli grzybów w wodzie może się źle skończyć.

Teraz przygotuj drugą miskę, do której wsadzisz sitko. Przekładaj kurki do sitka po trochu, łyżką. Kiedy już wszystkie znajdą się w sitku, opłucz je pod strumieniem bieżącej wody. Pomóż sobie dłonią tak, żeby każda kurka została dokładnie umyta.

Obrazek
Kurki w łubiance - Pyszności; Foto: Canva

Ostatnim krokiem jest wysuszenie grzybów. Wyłóż je na jedną stronę lnianej ściereczki i delikatnie odsącz z wody drugą stroną. Twoje kurki są już idealnie czyste i jednocześnie niezniszczone i nienapuchnięte wodą.

A może jajecznica z kurkami? Brzmi dobrze, prawda? A gdybyś chciała zobaczyć jaką jajecznicę przyrządza sam Gordon Ramsay, zobacz to na tym filmie z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej