WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Wystarczy zmiksować niepozorny dodatek

Sos już wrze, a tobie skończyła się mąka? Płynna konsystencja nie bardzo ci pasuje do tego specjału, więc musisz się ratować śmietaną. A w lodówce przykra niespodzianka - jej też nie ma. Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się co robić w takich sytuacjach.

ObrazekSos grzybowy - foto: Canva
SKOMENTUJ

Mąka i śmietana mają to do siebie, że ,,schodzą" z kuchennych zapasów w oka mgnieniu. Naleśniki, ciasta, zupy, sałatki... Tak, to jedne z najczęściej używanych przez nas artykułów spożywczych.

Posługujemy się nimi również do zagęszczenia sosu. I tu jest pies pogrzebany, bo tak przywykliśmy do korzystania z mąki i śmietany do zagęszczenia potraw, że kiedy ich zabraknie - można rozłożyć ręce. Na szczęście nie trzeba, bo wystarczy trochę pokombinować, by przygotować się na takie sytuacje.

Obrazek
Jak zagęścić sos bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany?

Najprostszym sposobem na taką sytuację jest dłuższe gotowanie sosu. To sprawi, że większa ilość wody odparuje. Nie jest to jednak rozwiązanie satysfakcjonujące - trwa długo, a rachunki przecież nie tanieją. Oto kilka innych, lepszych patentów:

#1 Zblendowane warzywa

Do zastosowania tego sposobu będą ci potrzebne nie tylko same warzywa, ale również odpowiedni zmysł kulinarny. W końcu chodzi nie tylko o zmianę konsystencji, ale również o to, by całość była smaczna. W zależności od zagęszczanego sosu możesz użyć ugotowanych i zblednowanych marchewek, pietruszki czy dyni.

#2 Żółtko jaja

Ten sposób nie zmieni zbytnio smaku, a doskonale zagęści sos. Wbij jedno lub dwa żółtka i nie przestawaj mieszać aż do osiągnięcia odpowiedniego efektu. Musisz uważać, by żółtko nie ścięło się zbyt szybko, czego przyczyną może być za duży ogień.

Obrazek
Jak zagęścić sos bez mąki - Pyszności; foto: Canva

#3 Siemię lniane

Przed jego użyciem jako zagęszczacza sosu, musisz je zmielić. Ten sposób zapewni ci też cały szereg wartości odżywczych, jakie ma len. Uważaj by nie przesadzić z ilością, bo z sosu może zrobić się kisiel.

#4 Masło lub zasmażka

Nie tylko zagęszczą sos, ale również nadadzą mu przyjemnego, maślanego smaku. Mała podpowiedź: nie musisz przecież używać zwykłego masła. Ziołowe, czosnkowe czy orzechowe też się sprawdzą.

#5 Serek topiony

Żeby osiągnąć dobry efekt tego produktu, trzeba go najpierw rozpuścić. Możesz do tego użyć choćby i przygotowywanego sosu. Później dodaj już całość. Będziesz zdumiona doskonałym efektem.

Skoro już wiesz jak zagęścić sos bez mąki i śmietany, możesz wyluzować przy oglądaniu tego filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze