Nie wlewaj do makaronu oleju, ani nie zalewaj go zimną wodą. To największe błędy
Płynie w tobie miłość do włoskiej kuchni i uwielbiasz jeść makaron, ale nie znosisz sklejonego makaronu? Na szczęście nie musi cię to więcej spotykać. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak zapobiec sklejaniu się makaronu.
19.11.2022 12:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno nieraz odczułaś problem sklejonego makaronu. To irytujące, kiedy korzystamy z naszego ulubionego produktu, a on nie wychodzi tak idealny, jak byśmy chcieli. Jak sobie z tym poradzić?
Istnieją dwa, bardzo popularne sposoby na sklejony makaron. Są znane od dawna i nieroztropnie przekazywane dalej. Jak się okazuje, oba są błędne. Skuteczne - tak, w jakimś stopniu, i to pewnie z tego wynika ich popularność. Nie powinno się z nich jednak korzystać.
Dwa mity sklejonego makaronu
Ze sklejonymi kluskami zazwyczaj radzimy sobie albo przepłukując je po ugotowaniu zimną wodą, albo dodając oleju do wody, w której gotujemy makaron.
Co prawda te metody rzeczywiście sprawią, że kluski przestaną się do siebie kleić, ale kulinarna konsekwencja jest po prostu za duża.
W przypadku umycia ugotowanego makaronu w zimnej wodzie straci on cały swój smak, a co gorsze - wypłukana zostanie z niego skrobia, która jest przecież potrzebna do odpowiedniego połączenia się makaronu z sosem.
Jeśli chodzi o olej dodany do wody, w której gotujemy makaron: również straci na tym całokształt przygotowywanego dania. Tłuszcz utworzy na makaronie cienką, oleistą warstwę, która będzie skutecznie powstrzymywała wszelkiego rodzaju sosy od ,,dotarcia" do klusek. A to oznacza, że danie nie połączy się w konkretną całość. Poza tym, od takiego dodatku, makaron stanie się tłusty i niesmaczny.
Jak zapobiec sklejaniu się makaronu?
Skoro już wiesz, że płukanie makaronu w wodzie i dodawanie oleju do gotującej się wody to złe pomysły, przyjrzyj się efektywnym sposobom na uniknięcie sklejonego ze sobą makaronu.
#1 Makaron zawsze wrzucaj do gotującej się już wody. Jeśli się pośpieszysz, zimna woda dostanie się do struktur makaronu, a to spowoduje rozgotowanie się i sklejanie klusek.
#2 Do gotowania makaronu zawsze wybieraj duży garnek, do którego jesteś w stanie nalać naprawdę sporo wody. Kluski zwiększają swoją objętość podczas gotowania, a przecież muszą mieć dużo miejsca, by się nie sklejać.
#3 Sól wodę przed dodaniem makaronu. Najlepszym i polecanym przez szefów kuchni stosunkiem ilości soli do klusek, jest 7-10 gramów soli na 100 gramów makaronu.
Skoro już wiesz, jak zapobiec sklejaniu się makaronu, sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.