PrzepisPasta alla norma. Sycylijski makaron ze smażonym bakłażanem i serem pecorino

Pasta alla norma. Sycylijski makaron ze smażonym bakłażanem i serem pecorino

Pasta alla norma. Sycylijski makaron ze smażonym bakłażanem i serem pecorino
Ewa
04.11.2022 15:43, aktualizacja: 04.11.2022 16:01

Sycylijski makaron w najlepszym wydaniu. Pasta alla norma to klasyk, którego musisz spróbować. Pieczony bakłażan i ser pecorino to połączenie idealne.

Włoski makaron

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jest też przy okazji bardzo prosta- do przygotowania pysznej pasty wykorzystuje się często tylko kilku składników. Dziś odtworzyliśmy w naszej kuchni makaron, którym zajadaliśmy się bez przerwy podczas naszego urlopu na Sycylii. Pasta alla norma to pyszne połączenie bakłażana z makaronem i serem. Dzięki smażeniu warzywa w głębokim oleju bakłażan nie rozmięka, a jego brzegi stają się apetycznie chrupiące. Na samą myśl cieknie nam ślinka!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pasta alla norma

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 g makaronu spaghetti BARILLA
  • 400 g sosu AGLIO BARILLA
  • 40g sera Pecorino Romano

Sposób przygotowania:

Bakłażan podziel na plastry, a następnie pokrój w słupki. Posyp warzywo solą i odczekaj 15 minut. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Po tym czasie osusz bakłażan przy pomocy ręcznika papierowego.

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności

Makaron Barilla ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, że włoska pasta musi być al dente.

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć kawałki bakłażana. Podsmażaj je przez 10 minut.

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności

Zdejmij z patelni przesmażone bakłażany i wlej na nią sos Aglio marki Barilla. To pyszny i aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem czosnku.

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności

Podgrzej sos i dorzuć ugotowany makaron. Wymieszaj  dobrze całość, aby sos otulił nitki makaronu.

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności

Makaron przełóż na talerz. Dodaj przesmażone kawałki bakłażana i posyp całość startym serem pecorino romano lub parmezanem. Udekoruj gałązką rozmarynu lub świeżą bazylią. Nasz prosty i szybki obiad we włoskim stylu jest już gotowy. Twoja rodzina będzie zachwycona, a Ty nie spędzisz w kuchni za dużo czasu.

Smacznego!

Pasta alla norma- Pyszności
Pasta alla norma- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także