Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań

Klasyczne potrawy świąteczne można odświeżyć, zachowując tradycję i zaskakując gości nowymi smakami. Inspiracji można szukać w propozycjach znanego szefa kuchni, który łączy polskie zwyczaje z innowacyjnym podejściem.

W restauracji NUTA podawany jest m.in. barszcz i krokiecikW restauracji NUTA podawany jest m.in. barszcz i krokiecik
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Polskie stoły wigilijne tradycyjnie zdobi barszcz czerwony, karp oraz pierogi. Jednak coraz więcej osób szuka sposobów, aby dodać do tych klasyków coś nieoczekiwanego. Można to osiągnąć dzięki przepisom, które łączą tradycję z nowoczesnością. Takie podejście prezentuje chef Andrea Camastra, którego restauracja NUTA została nagrodzona trzykrotnie gwiazdką Michelin.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Podczas grudniowej wizyty w Nucie goście mogą poczuć mgiełkę tajemniczości i finezji. Na stole pojawi się m.in. barszcz czerwony z pianą z pieprzu oraz pasztecik z grzybami i kapustą. Sałatkę jarzynową, danie często kojarzone z polskimi domami, podaje się w formie tartaletki z korzenia selera, a całe danie dopełnia piana z jajek i świeża czarna trufla.

Chef Camastra, który od 15 lat spędza Boże Narodzenie w Polsce, sugeruje również pogodzenie się z tradycją poprzez dodanie nowych smaków. Kolację wigilijną planuje wzbogacić o zupę rybną i dorsza z borowikami. Ponadto, proponuje podanie pierogów z farszem z karpia, prażoną cebulą i kwaśną śmietaną.

Zachęca również do eksploracji nowych kompozycji, takich jak esencjonalny barszcz biały z dodatkiem wędzonego łososia.

- Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb, ale w formie farszu do pierogów z prażoną cebulką i kwaśną śmietaną, a może nawet z dodatkiem kawioru mógłby być interesującą propozycją – mówi Camastra.

Nie dziwi więc, że zimowe dania w Nucie to mariaż polskiej tradycji z elementami inspirowanymi kuchnią śródziemnomorską. To propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości bez rezygnacji z tradycyjnych smaków.

Wybrane dla Ciebie
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
Wlewam kropelkę do moczenia grzybów. Cała gorycz znika, są miękkie, a leśny smak podkreślony
Wlewam kropelkę do moczenia grzybów. Cała gorycz znika, są miękkie, a leśny smak podkreślony
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀