Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Klasyczne potrawy świąteczne można odświeżyć, zachowując tradycję i zaskakując gości nowymi smakami. Inspiracji można szukać w propozycjach znanego szefa kuchni, który łączy polskie zwyczaje z innowacyjnym podejściem.
Polskie stoły wigilijne tradycyjnie zdobi barszcz czerwony, karp oraz pierogi. Jednak coraz więcej osób szuka sposobów, aby dodać do tych klasyków coś nieoczekiwanego. Można to osiągnąć dzięki przepisom, które łączą tradycję z nowoczesnością. Takie podejście prezentuje chef Andrea Camastra, którego restauracja NUTA została nagrodzona trzykrotnie gwiazdką Michelin.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Podczas grudniowej wizyty w Nucie goście mogą poczuć mgiełkę tajemniczości i finezji. Na stole pojawi się m.in. barszcz czerwony z pianą z pieprzu oraz pasztecik z grzybami i kapustą. Sałatkę jarzynową, danie często kojarzone z polskimi domami, podaje się w formie tartaletki z korzenia selera, a całe danie dopełnia piana z jajek i świeża czarna trufla.
Chef Camastra, który od 15 lat spędza Boże Narodzenie w Polsce, sugeruje również pogodzenie się z tradycją poprzez dodanie nowych smaków. Kolację wigilijną planuje wzbogacić o zupę rybną i dorsza z borowikami. Ponadto, proponuje podanie pierogów z farszem z karpia, prażoną cebulą i kwaśną śmietaną.
Zachęca również do eksploracji nowych kompozycji, takich jak esencjonalny barszcz biały z dodatkiem wędzonego łososia.
- Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb, ale w formie farszu do pierogów z prażoną cebulką i kwaśną śmietaną, a może nawet z dodatkiem kawioru mógłby być interesującą propozycją – mówi Camastra.
Nie dziwi więc, że zimowe dania w Nucie to mariaż polskiej tradycji z elementami inspirowanymi kuchnią śródziemnomorską. To propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości bez rezygnacji z tradycyjnych smaków.