Jak zrobić idealne kotlety mielone? Poznaj niezawodny patent

Nie jest żadną tajemnicą, że kotlety mielone to największa klasyka polskiej kuchni. To danie, bez którego nie ma niedzielnych obiadów. Każdy z nas ma swój niezawodny przepis, który przekazywany jest z dziada pradziada. Istnieje jednak kilka uniwersalnych trików, dzięki którym kotlety będą pulchne i soczyste.

Kotlety mieloneKotlety mielone na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAREK11
Paulina Hermann

Kotlety mielone nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem i obiadami robionymi przez mamę lub babcię. Podawane były z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub z ogórków konserwowych. Tak przynajmniej było u mnie w domu. Do picia był zawsze truskawkowy kompot. Mielone zawsze wychodziło idealne. Jednak zrobienie smakujących obłędnie klopsów jest dla wielu osób wyzwaniem. Co więc trzeba zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Sposoby na idealne kotlety mielone

Zwróć uwagę na kilka aspektów. Podstawą jest dobre mięso. W sklepach mamy szeroki wybór, więc nie zastanawiamy się nad tym, co kupujemy. To ogromny błąd, bo często wybieramy nieodpowiednie mielone. Najlepsze jednak będą takie ze średniotłustego mięsa, na przykład z łopatki. Schab, kurczak, boczek lub karkówka nie będą dobrym wyborem. Jeśli jednak marzą ci się kotlety z kurczaka, dodaj do nich trochę surowego boczku.

Do kotletów dodaj trochę cebuli. Pokrój ją w kostkę, lekko podsmaż i dopraw. Ten składnik znacznie podkręci smak dania. Nie pożałujesz. Możesz też dodać pieczarki. Smak i aromat pozytywnie cię zaskoczą.

Kotlety mielone
Kotlety mielone © Adobe Stock

Nasze mamy i babcie zawsze namaczały kajzerkę w mleku. Miały ku temu ważny powód. Taka bułka bowiem idealnie nawilżała kotlety mielone. Dzięki niej mięso było bardzo soczyste. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij w dłoni na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do mięsa.

Klopsiki muszą być odpowiednio wyrobione. Podczas ugniatania co jakiś czas dodawaj wodę. Wyrabiaj do momentu, w którym cały płyn się wchłonie. Mięso nie może też przylegać do dłoni. Masa powinna być odpowiednio luźna, to sprawi, że kotlety mielone będą miękkie.

A jaki tłuszcz wybrać? Klopsy najlepiej smażyć na smalcu lub oleju. Chociaż moja mama i babcia smażą je tylko na rozgrzanym smalcu na średniej mocy palnika. Dzięki temu kotlety są dobrze przysmażone, a nie spalone.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu