Jak zrobić idealne kotlety mielone? Poznaj niezawodny patent

Nie jest żadną tajemnicą, że kotlety mielone to największa klasyka polskiej kuchni. To danie, bez którego nie ma niedzielnych obiadów. Każdy z nas ma swój niezawodny przepis, który przekazywany jest z dziada pradziada. Istnieje jednak kilka uniwersalnych trików, dzięki którym kotlety będą pulchne i soczyste.

Kotlety mieloneKotlety mielone na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAREK11
Paulina Hermann

Kotlety mielone nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem i obiadami robionymi przez mamę lub babcię. Podawane były z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub z ogórków konserwowych. Tak przynajmniej było u mnie w domu. Do picia był zawsze truskawkowy kompot. Mielone zawsze wychodziło idealne. Jednak zrobienie smakujących obłędnie klopsów jest dla wielu osób wyzwaniem. Co więc trzeba zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Sposoby na idealne kotlety mielone

Zwróć uwagę na kilka aspektów. Podstawą jest dobre mięso. W sklepach mamy szeroki wybór, więc nie zastanawiamy się nad tym, co kupujemy. To ogromny błąd, bo często wybieramy nieodpowiednie mielone. Najlepsze jednak będą takie ze średniotłustego mięsa, na przykład z łopatki. Schab, kurczak, boczek lub karkówka nie będą dobrym wyborem. Jeśli jednak marzą ci się kotlety z kurczaka, dodaj do nich trochę surowego boczku.

Do kotletów dodaj trochę cebuli. Pokrój ją w kostkę, lekko podsmaż i dopraw. Ten składnik znacznie podkręci smak dania. Nie pożałujesz. Możesz też dodać pieczarki. Smak i aromat pozytywnie cię zaskoczą.

Kotlety mielone
Kotlety mielone © Adobe Stock

Nasze mamy i babcie zawsze namaczały kajzerkę w mleku. Miały ku temu ważny powód. Taka bułka bowiem idealnie nawilżała kotlety mielone. Dzięki niej mięso było bardzo soczyste. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij w dłoni na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do mięsa.

Klopsiki muszą być odpowiednio wyrobione. Podczas ugniatania co jakiś czas dodawaj wodę. Wyrabiaj do momentu, w którym cały płyn się wchłonie. Mięso nie może też przylegać do dłoni. Masa powinna być odpowiednio luźna, to sprawi, że kotlety mielone będą miękkie.

A jaki tłuszcz wybrać? Klopsy najlepiej smażyć na smalcu lub oleju. Chociaż moja mama i babcia smażą je tylko na rozgrzanym smalcu na średniej mocy palnika. Dzięki temu kotlety są dobrze przysmażone, a nie spalone.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇