Jak zrobić idealne kotlety mielone? Poznaj niezawodny patent

Nie jest żadną tajemnicą, że kotlety mielone to największa klasyka polskiej kuchni. To danie, bez którego nie ma niedzielnych obiadów. Każdy z nas ma swój niezawodny przepis, który przekazywany jest z dziada pradziada. Istnieje jednak kilka uniwersalnych trików, dzięki którym kotlety będą pulchne i soczyste.

Kotlety mieloneKotlety mielone na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAREK11
Paulina Hermann

Kotlety mielone nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem i obiadami robionymi przez mamę lub babcię. Podawane były z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej lub z ogórków konserwowych. Tak przynajmniej było u mnie w domu. Do picia był zawsze truskawkowy kompot. Mielone zawsze wychodziło idealne. Jednak zrobienie smakujących obłędnie klopsów jest dla wielu osób wyzwaniem. Co więc trzeba zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Sposoby na idealne kotlety mielone

Zwróć uwagę na kilka aspektów. Podstawą jest dobre mięso. W sklepach mamy szeroki wybór, więc nie zastanawiamy się nad tym, co kupujemy. To ogromny błąd, bo często wybieramy nieodpowiednie mielone. Najlepsze jednak będą takie ze średniotłustego mięsa, na przykład z łopatki. Schab, kurczak, boczek lub karkówka nie będą dobrym wyborem. Jeśli jednak marzą ci się kotlety z kurczaka, dodaj do nich trochę surowego boczku.

Do kotletów dodaj trochę cebuli. Pokrój ją w kostkę, lekko podsmaż i dopraw. Ten składnik znacznie podkręci smak dania. Nie pożałujesz. Możesz też dodać pieczarki. Smak i aromat pozytywnie cię zaskoczą.

Kotlety mielone
Kotlety mielone © Adobe Stock

Nasze mamy i babcie zawsze namaczały kajzerkę w mleku. Miały ku temu ważny powód. Taka bułka bowiem idealnie nawilżała kotlety mielone. Dzięki niej mięso było bardzo soczyste. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij w dłoni na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do mięsa.

Klopsiki muszą być odpowiednio wyrobione. Podczas ugniatania co jakiś czas dodawaj wodę. Wyrabiaj do momentu, w którym cały płyn się wchłonie. Mięso nie może też przylegać do dłoni. Masa powinna być odpowiednio luźna, to sprawi, że kotlety mielone będą miękkie.

A jaki tłuszcz wybrać? Klopsy najlepiej smażyć na smalcu lub oleju. Chociaż moja mama i babcia smażą je tylko na rozgrzanym smalcu na średniej mocy palnika. Dzięki temu kotlety są dobrze przysmażone, a nie spalone.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło