Jak zrobić ogórki po kozacku? Zaskakują aż dwoma cudnymi dodatkami

Domowe ogórki w słoikach to prawdziwa bomba zdrowia i smaku. Sezon na ogórki powoli się rozkręca, więc to dobry czas, żeby zaopatrzyć domową spiżarnię w pyszne weki. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki po kozacku. Dzięki dokładnym proporcjom uzyskasz idealnie słone i chrupiące ogórki. Sprawdź jak je zrobić krok po kroku.

Obrazek
Paulina

Ogórki po kozacku - składniki

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli, kamiennej niejodowanej
  • 5 łyżek musztardy

Składniki na jeden słoik (ok. 750 ml)

  • niepełna łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku, przecięte na pół, obranego
  • dwa baldachy kopru (lepsze są suchsze)
  • około 7 plasterków obranej marchewki
  • ogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)
Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania ogórków:

Na początek dobrze wyparz słoiki i dokładnie wytrzyj. Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Następnie na dnie umieść: koper, marchew, czosnek, ziele angielskie i gorczycę. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy. Umieść wszystkie składniki w garnku, które zostały wymienione. Całość gotuj ok. 5 minut. Następnie do słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.

Obrazek
Słoik z ogórkami- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Zalety żywności fermentowanej

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty przetwory.

Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki, przygotuj naszą pyszną sałatkę:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu