PoradyTen rodzaj mięsa jest najlepszy do bigosu. Cały garnek przechodzi jego smakiem

Ten rodzaj mięsa jest najlepszy do bigosu. Cały garnek przechodzi jego smakiem

Mięso do bigosu - Pyszności; Foto Canva.com
Mięso do bigosu - Pyszności; Foto Canva.com
15.12.2022 12:09

Bigos stanowi danie, które szczególną popularnością cieszy się w sezonie jesienno-zimowym. Postną wersję przyrządzamy na Wigilię, a tradycyjną wersję wtedy, gdy przyjdzie nam na to ochota. Zastanawiasz się, jakie mięso do bigosu warto dodać, by smakował możliwie jak najlepiej? Poznaj nasze praktyczne porady.

Mięso do bigosu - które z nich dodać, by smakował możliwie jak najlepiej?

Tradycyjnie przygotowany bigos smakuje obłędnie. A wszystko za sprawą mięsa, kapusty, przypraw i pewnych dodatków, które podkreślają aromat i smak tego popularnego polskiego dania. A skoro zostało już wspomniane mięso, to warto się zastanowić nad tym, które z nich będzie najlepiej komponować się z naszą kapustą i przyprawami. Możliwości jest przynajmniej kilka. Oczywiście, każdy ma swoje wymagania. Jeśli zależy nam na tym, by bigos był tłusty, to użyjemy zupełnie innego mięsa niż w wersji nieco mniej kalorycznej. Sprawdź, jakie mięso do bigosu warto dodać.

Kiełbasa - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kiełbasa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najczęściej wybieranym mięsem do bigosu jest wołowina i wieprzowina. Głębię smaku z naszego dania pozwoli wydobyć boczek wędzony. Idealnym mięsem będzie również dziczyzna, która wyróżnia się niebanalnym smakiem i aromatem. W połączeniu z podsmażoną kiełbasą doda naszemu bigosowi naprawdę wyjątkowego smaku. Na pewno, warto zrezygnować z drobiu, gdyż mięso to podczas długiego gotowania może najzwyczajniej w świecie ulec przesuszeniu.

Nie tylko mięso do bigosu - o czym jeszcze warto pamiętać?

Mięso do bigosu jest jedną z podstaw tego najlepszego dania z kapusty. Równie ważne są również inne składniki i dodatki, dzięki którym otrzymamy kulinarne arcydzieło. Niezwykle ważna jest przede wszystkim kapusta - musi być ona kiszona. Jeśli wyczuwamy aromat octu, to należy z niej zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem będzie połączenie ze zwykłą, surową kapustą, dzięki czemu nasz bigos zyska ciekawy smak i odpowiednią konsystencję.

Jaka jest najlepsza przyprawa do bigosu? - Pyszności; foto: Canva
Jaka jest najlepsza przyprawa do bigosu? - Pyszności; foto: Canva

Mając na uwadze przyprawy i dodatki, warto wzbogacić danie o suszone leśne grzyby i wędzone śliwki. Grzyby przyczynią się do wzmocnienia aromatu i smaku mięsa do bigosu, a śliwka doda odrobinę słodyczy, z wędzonym akcentem. Jeżeli zależy Ci, by bigos miał lekką gorycz i posiadał głębię smaku, to doskonałym posunięciem będzie dodanie ciemnego piwa lub czerwonego wina.

Lubisz tradycyjne polskie dania? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kotlety pożarskie z mielonego kurczaka:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także