Jedna z najzdrowszych przypraw. Amerykanie obficie posypują nią kurczaka

Mieszanka pieprzu czarnego i startej skórki cytrynowej to świetny dodatek do potraw z ryb i owoców morza, doda też smaku kurczakowi oraz rozmaitym sałatkom. Jednak zanim kupisz pieprz cytrynowy, warto sprawdzić, co skrywa przyprawa, gdyż często znajdziemy w niej niezbyt korzystne dla zdrowia składniki.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Nie wiadomo, kto pierwszy odkrył, że zmieszanie mielonego pieprzu i startej skórki z cytryny może wzbogacić smak różnych potraw. Prawdopodobnie miało to miejsce w Indiach, gdzie oba produkty cieszą się od wieków wielkim uznaniem, a pieprz cytrynowy stanowi obowiązkowy dodatek do wielu tamtejszych przysmaków, zwłaszcza przyrządzanych na bazie ryżu, warzyw, ryb oraz owoców morza.

Dziś przyprawa jest popularna na całym świecie, a za największych jej miłośników uchodzą Amerykanie, którzy szczególnie chętnie dodają pieprz cytrynowy do dań z kurczaka. Za stolicę tego typu specjałów uznaje się Atlantę, gdzie wiele restauracji serwuje słynne „lemon pepper chicken wings”, czyli pieczone skrzydełka marynowane w zalewie na bazie mieszanki czarnego pieprzu i startej skórki z cytryny.

Kilka lat temu specjał stał się nawet powodem afery w… koszykarskiej lidze NBA. Lou Williams, zawodnik Los Angeles Clippers, złamał covidowe zasady i samowolnie udał się do lokalu w Atlancie serwującego słynne skrzydełka. W efekcie musiał odbyć kwarantannę, a w czasie jego nieobecności drużyna przegrała ważne mecze. Po tym zdarzeniu Williams otrzymał przydomek „Lemon Pepper Lou”.

Jak widać pieprz cytrynowy może zapewnić potrawom smak, któremu trudno się oprzeć. Co jeszcze warto wiedzieć o tej przyprawie?

Pieprz cytrynowy – właściwości odżywcze

Pieprz cytrynowy właściwości zawdzięcza przede wszystkim głównemu składnikowi, czyli czarnemu pieprzowi. Za pikantny smak odpowiada piperyna – alkaloid poprawiający tempo metabolizmu, działający przeciwbólowo i antyzapalnie, przyspieszający pracę serca oraz pobudzający wydzielania ciepła. Związek uruchamia procesy, które prowadzą do efektywniejszego spalania tłuszczów, co powinny docenić osoby zmagające się z nadwagą czy otyłością. Piperyna zmniejsza również uczucie głodu oraz stymuluje wydzielanie endorfin, czyli „hormonów szczęścia” odpowiadających za dobre samopoczucie.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Pieprz jest bogatym źródłem witaminy C, która nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale stanowi też jeden z najsilniejszych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Antyoksydacyjne właściwości wykazują też inne zawarte w pieprzu związki, m.in. kwas galusowy posiadający zdolność blokowania związków rakotwórczych oraz posiadający właściwości ściągające, antyseptyczne i przeciwpotne.

Zanim kupisz, sprawdź skład

Przed zakupem przyprawy warto jednak sprawdzić, jaki pieprz cytrynowy skład posiada, gdyż bywa z tym różnie. Zazwyczaj tego typu produkty, oprócz pieprzu i skórki cytrynowej, bywają wzbogacane innymi dodatkami, m.in. czosnkiem, cebulą, pasternakiem, trawą cytrynową, sokiem z pigwowca czy kurkumą.

Niestety, w wielu mieszankach pojawia się także cukier, i to w sporych dawkach. Tymczasem Polacy i tak spożywają za dużo sacharozy, nic dziwnego, że trzech na pięciu dorosłych mieszkańców naszego kraju ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Cukier przyspiesza też procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między nadużywaniem sacharozy a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

W sklepowym pieprzu cytrynowym często skrywa się też sporo soli. Jej nadmierne spożycie skutkuje zapychaniem tętnic i sprzyja rozwojowi nadciśnienia oraz obciąża nerki, powodując powstawanie uciążliwych kamieni. Chlorek sodu zwiększa także wydalanie wapnia z moczem, w efekcie czego jesteśmy bardziej narażeni na osteoporozę.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Na szczęście przyprawę możemy przygotować samodzielnie. Pieprz cytrynowy - jak zrobić? Zadanie jest proste. Ścieramy na tarce skórkę z 2-3 cytryn, a następnie suszymy ją w piekarniku, po czym rozdrabniamy w moździerzu z pieprzem czarnym i białym (po łyżce), kurkumą (łyżka), sproszkowanym czosnkiem (łyżka), zielem angielskim (1-2 ziarenka) i solą (łyżeczka). Oczywiście składniki możemy modyfikować, w zależności od upodobań smakowych.

Pieprz cytrynowy w kuchni

Pieprz cytrynowy to przyprawa bardzo uniwersalna i na pewno doda smaku rozmaitym potrawom. Wszystko zależy od naszej pomysłowości oraz chęci eksperymentowania w kuchni. Niewątpliwe, pieprz cytrynowy do ryby, zwłaszcza pieczonej lub grillowanej, świetnie pasuje. Nada jej trochę pikantności oraz nuty egzotyki.

Jak już wspomnieliśmy, pieprz cytrynowy do kurczaka również doskonale się nadaje. Po wymieszaniu przyprawy z rozpuszczonym masłem i bułką tartą otrzymamy oryginalną panierkę. Pieprz cytrynowy wzbogaci też wszelkie smażone mięsa,  gotowane warzywa, dania z ryżem czy kuskusem oraz rozmaite sałatki. Nie należy tylko przesadzać z ilością przyprawy, gdyż może łatwo zdominować smak potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę lasagne. To włoski przysmak w niezwykłym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia