Jedz garściami. Poprawiają wzrok lepiej niż suplementy
Physalis smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą. Sprawdza się zarówno jako składnik deserów, jak i dań mięsnych. Kiedy rośnie, soczysty owoc otacza łupinka, przypominająca lampion. W Polsce po physalis sięgamy coraz częściej, jednak wciąż traktujemy ją jako element dekoracji, zapominając, że jest bardzo zdrowym i wartościowym produktem.
03.08.2023 09:08
Physalis, znana także jako miechunka lub złota jagoda, to owoc pochodzący z rodziny psiankowatych. Jest charakterystyczna ze względu na swoją delikatną, papierową łupinkę (przypominającą lampion), która otacza soczyste jagody. Rośnie w Peru i w Wenezueli i tam też dorasta do swoich największych rozmiarów. Jednym z jej największych producentów, eksporterów i konsumentów jest Kolumbia. W naszym klimacie uprawia się ją jako roślinę jednoroczną.
Physalis, miechunka, złota jagoda - właściwości zdrowotne
Physalis jest bogata w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem, wspomaga układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu infekcji. Owoce te zawierają też przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki i wspomagają ochronę przed chorobami oksydacyjnymi. Ponadto w miechunce znajdziemy witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości.
Physalis jest źródłem cynku, który wspiera system immunologiczny i jest ważny dla zdrowia skóry. Natomiast dzięki bogactwu w błonnik miechunka wspiera zdrowie układu pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, Luteina i β-karoten zawarte w tych owocach (oraz kilka innych karotenoidów) mogą wpłynąć na poprawę widzenia. Miechunka pomaga redukować lub zapobiegać chorobom rozwijającym się wraz z wiekiem, takim jak ślepota nocna.
Jak wykorzystać miechunkę?
Smak owoców physalis można porównać do agrestu czy pomidora. Złota jagoda jest dostępna w większości supermarketów, kosztuje ok. 6 zł za 100 g opakowanie. Najczęściej jada się ją na surowo, jednak świetnie sprawdza się również w roli przetworów: soków, dżemów, sosów, galaretek, owoców w puszkach czy win. Physalis może być też składnikiem deserów, sałatek, koktajli owocowych czy dodatkiem do gotowych dań, ciast, lodów i puddingów.
Ze względu na swój atrakcyjny wygląd miechunka często stanowi element dekoracyjny, np. owoc zanurza się w czekoladzie lub innych glazurach. W formie suszonej złota jagoda może być spożywana jako zdrowa przekąska, np. w jogurcie. Ze względu na słodko-kwaśny smak suszona miechunka pojawia się nie tylko w deserach, ale także daniach mięsnych.