Konkurencja dla jaglanki i kaszy gryczanej. Świetnie działa na trzustkę

Ma ciekawy, lekko orzechowy smak i ziołowy aromat, w Azji od wieków jest stosowana jako zamiennik ryżu. Świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych i deserach, może pochwalić się też dużymi wartościami odżywczymi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kaszy coix, czyli ziaren łzawicy ogrodowej?

ObrazekPyszności - Fot. getty Images
Katarzyna Gileta

Łzawica, zwana też często łzami Hioba albo prosem jerozolimskim, to jednoroczna roślina z rodziny wiechlinowatych (należą do niej także popularne w Polsce zboża: żyto, owies czy pszenica). Jest od wieków uprawiana w Chinach, Tajlandii czy Japonii. Ze względu na walory dekoracyjne dużych, zwisających kwiatów często ozdabia ogrody i skwery.

Jednak najbardziej cenione są ukazujące się po przekwitnieniu duże nasiona, przypominające kształtem i wielkością spadającą kroplę wody. Po wysuszeniu wyrabia się z nich różańce czy korale. Przede wszystkim są jednak popularnym w Azji produktem kulinarnym stawianym na równi z ryżem. Nasiona określa się również jako kasza coix lub chiński jęczmień perłowy.

Z ziaren łzawicy ogrodowej wytwarza się także mąkę, wykorzystywaną jako baza przepysznych placków, a nawet makaronu. W Indiach wyrabia się z nich orzeźwiający trunek przypominający nasze rodzime piwo, a Japończycy po uprażeniu nasion oraz ich odpowiedniemu zaparzeniu, otrzymują pobudzający napój.

Kasza coix – wartości odżywcze

Dużą zaletą kaszy coix jest wysokie stężenie łatwo przyswajalnych aminokwasów, zwłaszcza metioniny. Działa ona przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Z kolei cysteina jest niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry.

Ziarna łzawicy ogrodowej są bogate w witaminy z grupy B, choćby niacynę (B3), bardzo potrzebną naszemu mózgowi, biorącą udział w syntezie ważnych hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Dostarczają dużej dawki skrobi, związków polifenolowych czy minerałów.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Spożywanie kaszy coix poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę) i wzmacnia śledzionę. Nasiona uchodzą za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni. Mogą być cennym składnikiem diety osób z nadwagą, zwiększonym ryzykiem miażdżycy oraz zmagających się z nietolerancją glutenu.

Mimo swoich walorów kasza coix nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ niektóre badania wykazały, że spożywanie ziaren łzawicy nieznacznie, ale jednak może zwiększać ryzyko poronienia.

Jak to jeść?

Kaszę coix należy przed gotowaniem przepłukać i namoczyć, minimum na godzinę. Zaleca się jednak zostawić ją w wodzie na całą noc. Nasiona gotujemy w pod przykryciem około 20-25 minut, najlepiej w tej samej wodzie, w której były namoczone. Pod koniec przyrządzania można dodać łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki lub trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny.

Tak przyrządzona kasza coix stanie się smakowitym dodatkiem do wszelkich zup lub potraw z mięsem, zwłaszcza cielęciną. Możemy też wykorzystać ją jako zagęstnik rozmaitych dań jednogarnkowych. Lekkie i puszyste ziarna staną się bazą pysznych deserów, warto zaserwować je z miodem i owcami.

Miłośnicy egzotycznych dań mogą przyrządzić prostą, ale pyszną azjatycką zupę. Po ugotowaniu kaszy coix dodajemy do garnka (nie wylewając wody z gotowania) po pół szklanki jagód goji i posiekanych daktyli oraz laskę wanilii. Gotujemy jeszcze 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy ze świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami amerykańskimi.

Autor: Rafał Natorski

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę