Jedz zamiast łososia i dorsza. Jest zdrowa, ma smaczne, chude mięso i mało ości

Zastanawiasz się nad zakupem konkretnego rodzaju ryb? Postaw na solę, a nie pożałujesz. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Co więcej, istnieje cała masa sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

ObrazekDlaczego warto wprowadzić do codziennego menu solę? Już za moment wszystko stanie się jasne!/źródło: Bill/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Uwielbiam ryby i często wykorzystuje je w mojej kuchni, aby wyczarować przepyszny obiad dla swoich bliskich. Ostatnio jednak polubiłam się z konkretnym rodzajem ryby. Na jej punkcie oszaleli również moi bliscy. Jeśli więc szukasz nowych inspiracji kulinarnych, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przekonasz się, dlaczego warto wprowadzić do codziennego menu solę.

Dowiesz się również, jak ją przygotować w zaciszu swojej kuchni. I to na wiele sposobów. Będzie się działo, dlatego zrób sobie coś do picia, rozsiądź się wygodnie i zabieraj się do czytania.

Sola — co warto o niej wiedzieć?

Bohaterka dzisiejszego artykułu charakteryzuje się białym, bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Co więcej, zawiera niewiele tłuszczu. Warto w tym miejscu dodać, że ma również znikomą liczbę ości, które bardzo często zniechęcają do konsumpcji. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo solę z pewnością można zaliczyć do cennych produktów zdrowej diety. Sola jest bogata w selen, potas, magnez, sód, wapń, fosfor oraz kwasy omega-3. To jednocześnie źródło witaminy A, D, czy B12.

Obrazek
Sola, to ryba, która jak najszybciej powinna znaleźć się w twoim domu/źródło: M.studio/Adobe Stock

Jak sam więc widzisz, korzyści spożywania soli jest naprawdę wiele. A dodając do tego jej genialny smak, jeszcze dziś powinieneś odwiedzić sklep, aby ją zakupić.

Jak wykorzystać solę w kuchni?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wspomnieć o sposobie przyrządzenia soli w swojej kuchni. Otóż tak naprawdę, możesz ją ugotować, usmażyć, jak i upiec. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją również prosto z parowaru. Sola świetnie odnajdzie się z całą masą kolorowych i zdrowych warzyw. Możesz oczywiście serwować ją również z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem.

Z racji, że ryba ta jest lekkostrawna, warto przygotowywać ją zwłaszcza latem, kiedy za oknem panują wręcz tropikalne upały. Ja wtedy najczęściej robię ją w parowarze z warzywami, które mam w kuchni i gotowe. Moi bliscy uwielbiają takie połączenie. Dla mnie to najlepsza kombinacja, bo nie dość, że wiem, że zjedli coś pysznego, to jeszcze na talerzu znajdowała się cała masa cennych wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste