Jedz zamiast łososia i dorsza. Jest zdrowa, ma smaczne, chude mięso i mało ości

Zastanawiasz się nad zakupem konkretnego rodzaju ryb? Postaw na solę, a nie pożałujesz. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Co więcej, istnieje cała masa sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

ObrazekDlaczego warto wprowadzić do codziennego menu solę? Już za moment wszystko stanie się jasne!/źródło: Bill/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Uwielbiam ryby i często wykorzystuje je w mojej kuchni, aby wyczarować przepyszny obiad dla swoich bliskich. Ostatnio jednak polubiłam się z konkretnym rodzajem ryby. Na jej punkcie oszaleli również moi bliscy. Jeśli więc szukasz nowych inspiracji kulinarnych, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przekonasz się, dlaczego warto wprowadzić do codziennego menu solę.

Dowiesz się również, jak ją przygotować w zaciszu swojej kuchni. I to na wiele sposobów. Będzie się działo, dlatego zrób sobie coś do picia, rozsiądź się wygodnie i zabieraj się do czytania.

Sola — co warto o niej wiedzieć?

Bohaterka dzisiejszego artykułu charakteryzuje się białym, bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Co więcej, zawiera niewiele tłuszczu. Warto w tym miejscu dodać, że ma również znikomą liczbę ości, które bardzo często zniechęcają do konsumpcji. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo solę z pewnością można zaliczyć do cennych produktów zdrowej diety. Sola jest bogata w selen, potas, magnez, sód, wapń, fosfor oraz kwasy omega-3. To jednocześnie źródło witaminy A, D, czy B12.

Obrazek
Sola, to ryba, która jak najszybciej powinna znaleźć się w twoim domu/źródło: M.studio/Adobe Stock

Jak sam więc widzisz, korzyści spożywania soli jest naprawdę wiele. A dodając do tego jej genialny smak, jeszcze dziś powinieneś odwiedzić sklep, aby ją zakupić.

Jak wykorzystać solę w kuchni?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wspomnieć o sposobie przyrządzenia soli w swojej kuchni. Otóż tak naprawdę, możesz ją ugotować, usmażyć, jak i upiec. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją również prosto z parowaru. Sola świetnie odnajdzie się z całą masą kolorowych i zdrowych warzyw. Możesz oczywiście serwować ją również z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem.

Z racji, że ryba ta jest lekkostrawna, warto przygotowywać ją zwłaszcza latem, kiedy za oknem panują wręcz tropikalne upały. Ja wtedy najczęściej robię ją w parowarze z warzywami, które mam w kuchni i gotowe. Moi bliscy uwielbiają takie połączenie. Dla mnie to najlepsza kombinacja, bo nie dość, że wiem, że zjedli coś pysznego, to jeszcze na talerzu znajdowała się cała masa cennych wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej