Jedz zamiast łososia i dorsza. Jest zdrowa, ma smaczne, chude mięso i mało ości
Zastanawiasz się nad zakupem konkretnego rodzaju ryb? Postaw na solę, a nie pożałujesz. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Co więcej, istnieje cała masa sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
03.08.2023 | aktual.: 03.08.2023 15:03
Uwielbiam ryby i często wykorzystuje je w mojej kuchni, aby wyczarować przepyszny obiad dla swoich bliskich. Ostatnio jednak polubiłam się z konkretnym rodzajem ryby. Na jej punkcie oszaleli również moi bliscy. Jeśli więc szukasz nowych inspiracji kulinarnych, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przekonasz się, dlaczego warto wprowadzić do codziennego menu solę.
Dowiesz się również, jak ją przygotować w zaciszu swojej kuchni. I to na wiele sposobów. Będzie się działo, dlatego zrób sobie coś do picia, rozsiądź się wygodnie i zabieraj się do czytania.
Sola — co warto o niej wiedzieć?
Bohaterka dzisiejszego artykułu charakteryzuje się białym, bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Co więcej, zawiera niewiele tłuszczu. Warto w tym miejscu dodać, że ma również znikomą liczbę ości, które bardzo często zniechęcają do konsumpcji. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo solę z pewnością można zaliczyć do cennych produktów zdrowej diety. Sola jest bogata w selen, potas, magnez, sód, wapń, fosfor oraz kwasy omega-3. To jednocześnie źródło witaminy A, D, czy B12.
Jak sam więc widzisz, korzyści spożywania soli jest naprawdę wiele. A dodając do tego jej genialny smak, jeszcze dziś powinieneś odwiedzić sklep, aby ją zakupić.
Jak wykorzystać solę w kuchni?
Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wspomnieć o sposobie przyrządzenia soli w swojej kuchni. Otóż tak naprawdę, możesz ją ugotować, usmażyć, jak i upiec. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją również prosto z parowaru. Sola świetnie odnajdzie się z całą masą kolorowych i zdrowych warzyw. Możesz oczywiście serwować ją również z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem.
Z racji, że ryba ta jest lekkostrawna, warto przygotowywać ją zwłaszcza latem, kiedy za oknem panują wręcz tropikalne upały. Ja wtedy najczęściej robię ją w parowarze z warzywami, które mam w kuchni i gotowe. Moi bliscy uwielbiają takie połączenie. Dla mnie to najlepsza kombinacja, bo nie dość, że wiem, że zjedli coś pysznego, to jeszcze na talerzu znajdowała się cała masa cennych wartości odżywczych.
Zobacz także