Jeśli o tym zapomnisz, rosół skwaśnieje. Tajemna wiedza każdej babci

Na temat rosołu istnieje wiele mitów. Na przykład, że zupa kwaśnieje podczas burzy. Nie jest to oczywiście prawdą, ale rosół faktycznie może skwaśnieć, jeżeli pominiecie jeden kluczowy krok.

Making chicken bone brothA tall pan on the hob cooking chicken broth©Daniela White Imagesgotowanie rosołu ©Daniela White Images
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©Daniela White Images

Warto pamiętać o tym, aby rosół przechowywać w lodówce. Garnka z rosołem nie trzymamy więc na kuchence czy balkonie. Lodówka pozwala zachować zupie stałą niską temperaturę.

Kolejnym błędem, który naraża rosół na częste zmiany temperatury, jest kilkukrotne odgrzewanie. Jeśli gotujecie więc rosół na kilka dni albo wasza rodzina je o różnych porach, to zamiast odgrzewać za każdym razem wielki garnek rosołu, przelewajcie mniejszą porcję do rondelka.

Choć te dwa błędy mogą prowadzić do zepsucia rosołu, to większość z nas zazwyczaj o tym pamięta. W przygotowywaniu rosołu jest jednak jeden ważny krok, którego pominięcie może skutkować zepsuciem zupy

Jaki błąd może skutkować zepsuciem rosołu?

Nasze babcie wiedziały, że po ugotowaniu rosołu należy wyjąć z niego cebulę i pora. Łatwo o tym zapomnieć, a niestety może to prowadzić do zepsucia rosołu. Wystarczy kilkanaście godzin, żeby rosół kompletnie skisł.

Nieważne, czy przechowujemy go w lodówce, czy nie. Jeśli zapomnisz wyjąć cebulę i pora, zupa będzie nadawała się tylko do wylania. Dlatego najlepiej wyjąć z rosołu od razu wszystkie warzywa. Pora i cebulę i tak przecież wyrzucamy, a marchewkę przeważnie dodajemy w całości i później kroimy. W ten sposób nie będziemy musieli obawiać się o smak naszego rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pałki z kurczaka w cieście. Takich pysznych nie kupisz w sklepie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis