Naukowcy potwierdzają: to udowodnione, że kanapki zrobione przez kogoś smakują lepiej

Kanapka z serem wydaje się być banalnie prostą rzeczą. Jednak przygotowana przez kogoś innego smakuje o niebo lepiej. Nauka ma na to wyjaśnienie!

Obrazek
Ewa

Naukowcy mają wyjaśnienie

Spędzasz czas kuchni, pieczołowicie smarujesz kromkę chleba masłem, układasz dodatki. Niby wszystko wygląda tak samo, układ taki sam, ale kanapka przygotowana przez kogoś innego smakuje lepiej.

Nie jesteś w tym sam. Ba! To zjawisko jest popularne, więc nic dziwnego, że naukowcy szukali wyjaśnienia.

Naukowcy z Carnegie Mellon University uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia).
Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że ​​wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana.
Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.

Obrazek

Przeprowadzono nawet serię doświadczeń

W serii pięciu eksperymentów badacze CMU wykazali, że im częściej ludzie wyobrażają sobie jedzenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zjedzą je później.
Ponadto ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie, że zjedzą określony pokarm, jedli go mniej niż ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie jedzenie innego jedzenia niż dostali.
Według badań jedli mniej, ponieważ czuli się mniej głodni, a nie dlatego, że uważali, że jedzenie jest mniej apetyczne.

W skrócie: osoby, które same przygotowują sobie posiłki zjedzą mniej niż osoby, które dostały gotowe jedzenie.
Podczas przygotowywania kanapki mózg już podświadomie ją "konsumuje", więc ostatecznie nie jest taka atrakcyjna.

Obrazek
To kogo poprosisz o kanapkę?
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą