Naukowcy potwierdzają: to udowodnione, że kanapki zrobione przez kogoś smakują lepiej

Kanapka z serem wydaje się być banalnie prostą rzeczą. Jednak przygotowana przez kogoś innego smakuje o niebo lepiej. Nauka ma na to wyjaśnienie!

Obrazek
Ewa

Naukowcy mają wyjaśnienie

Spędzasz czas kuchni, pieczołowicie smarujesz kromkę chleba masłem, układasz dodatki. Niby wszystko wygląda tak samo, układ taki sam, ale kanapka przygotowana przez kogoś innego smakuje lepiej.

Nie jesteś w tym sam. Ba! To zjawisko jest popularne, więc nic dziwnego, że naukowcy szukali wyjaśnienia.

Naukowcy z Carnegie Mellon University uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia).
Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że ​​wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana.
Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.

Obrazek

Przeprowadzono nawet serię doświadczeń

W serii pięciu eksperymentów badacze CMU wykazali, że im częściej ludzie wyobrażają sobie jedzenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zjedzą je później.
Ponadto ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie, że zjedzą określony pokarm, jedli go mniej niż ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie jedzenie innego jedzenia niż dostali.
Według badań jedli mniej, ponieważ czuli się mniej głodni, a nie dlatego, że uważali, że jedzenie jest mniej apetyczne.

W skrócie: osoby, które same przygotowują sobie posiłki zjedzą mniej niż osoby, które dostały gotowe jedzenie.
Podczas przygotowywania kanapki mózg już podświadomie ją "konsumuje", więc ostatecznie nie jest taka atrakcyjna.

Obrazek
To kogo poprosisz o kanapkę?
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥